Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo teisme baigėsi skandalingas 5 mln. litų vertės VRM viešųjų pirkimų konkursas?

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismo teisėja Teresėlė Kazlauskienė paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje prieš teismą dėl turto pasisavinimo stojo 4 kaltinamieji. Teismas visus juos pripažino kaltais, tačiau perkvalifikavo nusikalstamas veikas į turto iššvaistymą, už kurį numatytos tik baudos, o ne laisvės atėmimas, kaip to prašė prokurorai.
Litai, pinigai
Litai / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Šis ketvertas – įspūdinga kompanija.

37 metų L.Pukys – buvęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Turto valdymo ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas, šio posto netekęs prieš keletą mėnesių, kai įkliuvo prie vairo neblaivus.

V.Valančius – kompiuteriais prekiaujančios bendrovės „Aideta“ direktorius, o L.Kovaitienė šioje kompanijoje ėjo Personalo skyriaus vadovės pareigas.

Pranešiau STT, kad prieš konkurso rezultatų paskelbimą konkuruojančios įmonės atstovas man nedviprasmiškai pareiškė, kad mes turėsime didelių problemų, jeigu šį konkursą laimėsime. Dabar paaiškėjo, kad tuomet be reikalo į šiuos žodžius nekreipiau dėmesio ir nesikreipiau į teisėsaugos institucijas, – skandalo pradžioje viešai yra sakęs V.Valančius.

V.R.Gražulis – Trakuose įsikūrusios bendrovės „Dastora“ akcininkas.

Visus juos, perkvalifikavęs kaltinimus iš turto pasisavinimo į iššvaistymą, Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį priešpiet paskelbtu nuosprendžiu pripažino kaltais ir nubaudė įspūdingomis piniginėmis baudomis.

Maža to, iš buvusio VRM tarnautojo L.Pukio, pagarsėjusio ir dėl nemalonių nuotykių prie automobilio vairo, teismas nutarė konfiskuoti nusikalstamu būdu gautą 101 tūkst. litų.

Iš kitų trijų nuteistųjų nuostoliams atlyginti priteista 8 092,14 lito.

Nepavyko įrodyti, kad gavo „atkatą“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą šioje byloje pradėjo dar 2008-ųjų lapkritį. Pareigūnai domėjosi su viešaisiais pirkimais susijusiu aukštu VRM valdininku L.Pukiu, agentų akiratyje buvo ir pastarojo bičiulis, tuometinis (dabar nuteistas) Teisingumo ministerijos sekretorius Dainius Narkevičius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Pukys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Pukys

Įtarimų sukėlė 2006 metų gruodį „Aidetos“ laimėtas beveik 5 mln. litų vertės konkursas, kurį VRM skelbė dėl techninės įrangos Šengeno techninei ir informacinei infrastruktūrai.

VRM atstovo L.Pukio pokalbių slapta klausę agentai girdėjo, kaip atvirai jis telefonu aptarinėjo visus reikalus su D.Narkevičiumi, „Aidetos“ direktoriumi V.Valančiumi bei „Dastoros“ akcininku V.R.Gražuliu.

Paaiškėjo, kad pelningą VRM konkursą laimėjusiai bendrovei „Aideta“ buvo pateiktos dvi sąskaitos faktūros (bendra suma – 108 tūkst. litų) už „Dastoros“ neva organizuotus reprezentacinius renginius, kurie iš tiesų neįvyko. „Aideta“ už tariamas linksmybes „Dastorai“ sumokėjo.

Vos tik pinigai įplaukė į „Dastoros“ sąskaitą, VRM tarnautojas L.Pukys skubėjo juos nusiimti – su bendrovės direktore važiavo į banką. Teko vykti į „Akropolį“, nes buvo penktadienis ir kiti banko skyriai dirbo trumpiau. L.Pukio kišenėje atsidūrė išgryninta beveik 100 tūkst. litų suma.

Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu nepavyko įrodyti, kad L.Pukys gavo „atkatą“ už „Aidetai“ palankius sprendimus viešųjų pirkimų konkurse. L.Pukys tik buvo apkaltintas dėl svetimo turto (bendrovei „Aideta“ priklausančių lėšų) pasisavinimo.

Beje, šios firmos vadovas V.Valančius yra viešai pasiskundęs, kad šioje istorijoje buvo „suėstas verslo ryklių“. Direktorius pabrėžė, kad per viešųjų pirkimų konkursą, kurį jo vadovaujama bendrovė „Aideta“ laimėjo pasiūliusi 5 mln. litų, artimiausių konkurentų siūlyta kaina buvo virš 6,5 mln. litų.

„Aš jau pranešiau STT, kad prieš konkurso rezultatų paskelbimą konkuruojančios įmonės atstovas man nedviprasmiškai pareiškė, kad mes turėsime didelių problemų, jeigu šį konkursą laimėsime. Dabar paaiškėjo, kad tuomet be reikalo į šiuos žodžius nekreipiau dėmesio ir nesikreipiau į teisėsaugos institucijas. Liūdnai galima pajuokauti, kad šio tyrimo kaina – pusantro milijono“, – skandalo pradžioje V.Valančių yra citavusi žiniasklaida.

Nuosprendį žada skųsti

Remiantis šiandieniu nuosprendžiu, L.Pukys turėtų sumokėti 160 MGL (20 800 litų) baudą. Lygiai tokia pati bauda skirta ir kompiuteriais prekiaujančios bendrovės „Aideta“ direktoriui V.Valančiui, o tuometinei firmos Personalo skyriaus vadovei L.Kovaitienei skirta 11 700 litų bauda. Bausmė „Dastoros“ akcininkui V.R.Gražuliui – 19 500 litų bauda.

Paskirtos baudos, teismo nurodymu, iš nuteistųjų turėtų būti išieškotos iki 2013 metų liepos 1-osios.

Teisėja T.Kazlauskienė pažymėjo, kad visi kaltinamieji praeityje yra neteisti, teigiamai charakterizuojami, socialiai nepavojingi, todėl bausmės tikslai bus pasiekti ir neskiriant jiems realaus laisvės atėmimo.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos Lietuvos apeliaciniam teismui. Kol jis įsiteisės, L.Pukiui palikta kardomoji priemonė pasižadėjimas neišvykti.

Ketvirtadienį L.Pukys 15min.lt minėjo, kad nuosprendį žada skųsti, nes teismo prašė jį išteisinti.

VIDEO: 15min.lt - nuosprendis dėl skandalingo VRM konkurso

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius