Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyšio reikalavusiam Vilniaus savivaldybės klerkui užtrenktos ir advokatūros durys

Lietuvos Advokatūros taryba iš advokatų sąrašų išbraukė buvusį Vilniaus savivaldybės Teisės departamento vadovą Egidijų Vilką. Dirbdamas savivaldybėje jis dar buvo E.Vilkickas, tačiau po kilusios korupcijos skandalo pakeitė savo pavardę.
Egidijus Vilkickas teisme su STT agentais
Egidijus Vilkickas teisme su STT agentais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors teismas patvirtino, kad E.Vilkas per tarpininką reikalavo kyšio iš prestižinės gyvenvietės architekto už tai, kad projektai nestrigtų savivaldybėje, tai jam netapo kliūtimi verstis advokato praktika. Advokatūros vadovas Ignas Vėgėlė pripažįsta, kad šiuo metu nėra galimybių atsisakyti priimti į advokatūrą asmens, jei jis anksčiau pažeidė etiką.

Reikalavo 20 tūkst. litų

2012 m. E.Vilkickas per savo giminaitį paprašė 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų) iš architekto, kuris rengė sklypų planus prestižinėje Vilniaus vietoje Valakupiuose. Pinigų buvo prašoma už tai, kad projektai nestrigtų savivaldybėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Vilkickas teisme su STT agentais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egidijus Vilkickas teisme su STT agentais

2013 m. Vilniaus miesto apylinkės teismas baudžiamuoju įsakymu E.Vilkicką pripažino kaltu dėl kyšininkavimo. Jam skirta 32,5 tūkst. litų (9,3 tūkst eurų) bauda.

Nors susikompromitavęs valstybės tarnautojas neteko pareigų, tai jam neužkirto kelio pakeistus pavardę tapti advokatu.

Išbraukė iš sąrašų

Lietuvos advokatūros vadovas I.Vėgėlė 15min patvirtino, kad E.Vilkas advokato praktika verstis nebegalės: „Advokatų taryba išbraukė šį asmenį iš nepraktikuojančių advokatų sąrašų. Buvo vertinama, ar jis atitinka advokatui keliamus kriterijus.“

Pasak teisininko, asmuo iš praktikuojančių ar nepraktikuojančių advokatų sąrašų braukiamas kai to nori pats, advokato padėjėjų atveju juos gali išbraukti garbės teismas, arba advokatų tarybai gavus informacijos apie advokatų padarytus nusižengimus.

„Kiekvieną posėdį tenka svarstyti po vieną ar kelis advokatus dėl jų veiklos laikino sustabdymo. Nepamenu atvejo, kad už sunku ar apysunkį nusikaltimą nuteistas asmuo būtų likęs advokatų sąraše“, – teigė pašnekovas.

Nepriimti negali

Paklaustas, kodėl dėl korupcinių nusikaltimų teisti asmenys iš viso tampa advokatūros nariais, I.Vėgėlė paaiškino, jog tai lemia netobuli įstatymai:

„Advokatų bendruomenė yra susirūpinusi ir norime kelti savo etikos standartus. Mes pirmieji iš teisininkų bendruomenių atnaujinome savo Etikos kodeksą.

Ignas Vėgėlė
Ignas Vėgėlė

Įstatymas mums, deja, neleidžia nepriimti į savo tarpą asmenų, kurie yra pažeidę etiką. Advokatu asmuo tampa, jeigu jis atitinka formaliuosius reikalavimus. Tiek pas notarus, tiek pas antstolius, tiek pas teisėjus savireguliacijos institucija vertina etiką, tačiau mes tokios galimybės neturim.

Jeigu į advokatūrą nori įsirašyti asmuo, kurio veikla nesuderinama su jokia etika, mes tokios asmens negalime priimti, nes įstatymas mums to padaryti neleidžia. Kreipiamės į politikus ir atvirai deklaruojame savo siekį turėti tokias pat teises, kokias turi ir kitos teisininkų savivaldos institucijos.“

Jis pridūrė, kad po 3 arba 4 metų pagal įstatymą išnyksta asmens reputacijos problemos ir šis vėl gali įsirašyti į advokatų sąrašą. Toks asmuo privalo pakartotinai laikyti advokato egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius