Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimutės Stankūnaitės advokatui šmeižto byloje nepavyko nušalinti teisėjos, byla toliau nagrinėjama neviešai (naujas video, atnaujinta 14.33 val.)

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas tęsia Neringos Venckienės ir Laimutės Kedienės privataus kaltinimo skundą dėl prašymo patraukti baudžiamojon atsakomybėn L.Stankūnaitę už jų šeimos šmeižimą per „Lietuvos ryto“ televiziją. Atsakovės advokatas nesėkmingai bandė nušalinti teisėją, tuo tarpu teismas savo nuožiūra paskelbė, kad procesas būsiąs uždaras. Uždaro posėdžio metu peržiūrėtas vaizdo įrašas, kurį L.Stankūnaitė vertina kaip jos mažametės dukros tvirkinimą – Drąsius Kedys prašė vaiko prieš kamerą pasakoti, ką išdarinėjo blogi dėdės.
L.Stankūnaitė su advokatu teisme
Laima Stankūnaitė su advokatu teisme. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Parengiamajame teismo posėdyje dalyvavusi be gynėjo, antradienį L.Stankūnaitė atvyko su advokatu. Pačioje posėdžio pradžioje gynėjas pareikalavo nušalinti bylą nagrinėjančią teisėją.

Teisininkas Vitalijus Vasilionokas teigė iš žiniasklaidos sužinojęs, kad praėjusiame posėdyje teisėja Alberta Baltušytė uždavė tokių klausimų, kurie išreiškė išankstinę teismo nuomonę, neva atsakovė šioje byloje – šmeižikė. Gynėjo žiniomis, teismas L.Stankūnaitės klausinėjo, kodėl praėjus mėnesiui po to, kai policija nutraukė atitinkamą tyrimą, mažametės mama vis tiek viešai tvirtino (šmeižė), esą jos dukra buvo tvirkinama globėjų namuose.

„Po tokio pasakymo mes nebeturime ko nagrinėti, nes teismas pasakė, kad šmeižtas“, – konstatavo L.Stankūnaitės advokatas.

Bylos nagrinėjime paskelbta neilga pertrauka, teismas sprendžia klausimą dėl A.Baltušytės nušalinimo.

Papildyta 10.40 val. Po daugiau nei valandos pertraukos pasirodžiusi teisėja A.Baltušytė nepaskelbė nutarties: „Aš tik atėjau pasakyti, kad padaryta pertrauka iki pusės dvyliktos, kol bus priimtas galutinis sprendimas.“

Salėje teisėjos visą laiką kantriai laukę proceso dalyviai ir žiūrovai kol kas išsiskirstė.

Papildyta 11.45 val. Į salę grįžusi teisėja paskelbė nutartį: prašymas dėl jos nušalinimo netenkinamas. 

Teisėja minėjo, kad svarstydama apie tai nenustatė jokių objektyvių savo šališkumo įrodymų, bet norėdama užkirsti kelią panašiems kaltinimams ateityje nutarė pasitraukti iš šios bylos. Tuo tarpu Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo pirmininkas Pavelas Borkovskis neskundžiama nutartimi nepatvirtino teisėjos nusišalinimo. Teismo vadovas pabrėžė, kad nušalinti galima tik esant konkrečiam įstatymu numatytam pagrindui, tuo tarpu šiuo atveju L.Stankūnaitės advokato priekaištai paremti tik „straipsnyje suformuoluota laisva interpretacija“ apie galimą teisėjos nešališkumą. P.Borkovskio supratimu, norint, kad ši byla toliau galėtų būti teisingai ir operatyviai nagrinėjama, teisėjai A.Baltušytei reikia leisti dirbti toliau.

Tęsdama bylą teisėja primygtinai šalių klausė, ar nebus prašymų, susijusių su proceso viešumu. N.Venckienė sakė, kad, jos nuomone, byla turėtų būti atvira žiniasklaidai ir žiūrovams. Tam neprieštaravo ir L.Stankūnaitė. Tačiau teisėja A.Baltušytė pareiškė, kad teismas savo nuožiūra skelbia šį procesą uždarą, nes byla susijusi su mažamete ir jos sveikata. 

Papildyta 12.36 val. Teismo posėdis vyksta už uždarų durų. 15min.lt žiniomis, bylos šalys dar sykį trumpai aptarė ginčo aplinkybes, apie kurias jau buvo diskutuojama parengiamojo posėdžio metu. L.Stankūnaitė ir N.Venckienė išsakė savo pozicijas.

L.Stankūnaitės pozicija: televizijos laidoje ji išsakė tik savo nuomonę, kuri buvo pagrįsta tam tikra jos turima informacija.

Savo ruožtu N.Venckienė tvirtina, kad per televiziją pareikšta mintis nuskambėjo ne kaip nuomonė, o faktas, kurio neįrodžius, tai vertintina kaip šmeižtas.

Po to į teismo salę buvo atnešti garsiakalbiai. Šiuo metu klausomasi TV laidos įrašo, kur užfiksuoti būtent tie žodžiai, dėl kurių prasmės ir bylinėjamasi. 

Papildyta 13.13 val. Teismo posėdžio metu nutarta peržiūrėti ir Drąsius Kedžio daryti skandalingi vaizdo įrašai, kuriuose mažametė pasakoja, kaip buvo tvirkinama blogų dėdžių. L.Stankūnaitės vertinimu, tokių vaizdo įrašų darymas ir yra tas tvirkinimas, apie kurį ji kalbėjo TV laidoje ir vėliau sulaukė baudžiamosios bylos už šmeižtą.

Papildyta 14.33 val. Teismo procesas antradienį su pertraukomis užsitęsė ilgiau nei 5 valandas. Byla beveik išnagrinėta, tačiau teismui liko išklausyti proceso dalyvių baigiamųjų kalbų.

L.Stankūnaitės prašymu, padaryta dar viena pertrauka, baigiamosios kalbos bus sakomos kitą dieną. Atsakovė L.Stankūnaitė žurnalistams po posėdžio sakė norinti susilaikyti nuo komentarų, kol byla dar nesibaigė.

Ne itin kalbi antradienį buvo ir N.Venckienė. Paprastai kaunietė teisėja mielai bendrauja su žiniasklaida, tačiau šįkart, pasinaudojusi žurnalistų dėmesiu L.Stankūnaitei, N.Venckienė iš teismo rūmų 5-ojo aukšto išskubėjo į lauką.

Tik ten ją pasivijusiems žurnalistams N.Venckienė daug sykių kartojo frazę „Klauskite Stankūnaitės“, moteris atrodė kiek suirzusi ir šykščiai komentavo bylos peripetijas.

Bus papildyta

Kaip žinoma, Drąsiaus Kedžio dukrytės laikinoji globėja N.Venckienė su motina L.Kediene kreipėsi į teismą, kad baudžiamojon atsakomybėn būtų patraukta mažametės mama L.Stankūnaitė, viešai pareiškusi, esą vaikas 9 mėnesius buvo tvirkinamas Kedžių ir Venckų namuose.

Tokią mintį mergaitės motina pareiškė pernai rugsėjo 23 dieną, kai „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistui Edmundui Jakilaičiui davė interviu, kuris tą patį vakarą buvo parodytas laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Pareiškėjos nurodė, kad per televiziją kalbėdama apie Venckų bei Kedžių šeimą L.Stankūnaitė paskleidė tikrovės neatinkantį, žeminantį ir pasitikėjimą pakertantį teiginį: „Jinai buvo tvirkinta tos pačios šeimos visus tuos devynis mėnesius.“

VIDEO: 15min.lt: byloje dėl šmeižto Stankūnaitė reikalavo nušalinti teisėją
VIDEO: 15min.lt - po posėdžio byloje dėl šmeižto Stankūnaitė susilaikė nuo komentarų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius