Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LESTO: pernai ketvirtadaliu sumažėjo neteisėto elektros vartojimo atvejų

Bendrovės LESTO duomenimis, pernai Lietuvoje neteisėto elektros energijos vartojimo atvejų sumažėjo 23 proc., lyginant su 2009-aisiais. Šį faktą lėmė skirstomųjų tinklų (RST ir „VST“, dabar – LESTO) įgyvendinamos elektros tinklo saugumo didinimo, nuoseklaus nuostolių mažinimo, žalos tinklams išieškojimo priemonės bei prevencinės programos, į kurias aktyviai įtraukiama visuomenė.
Elektra
Elektra / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Kaip rašoma bendrovės LESTO pranešime, 2010 metais skirstomųjų tinklų bendrovės nustatė 1 tūkst. 511 savavališko prisijungimo prie elektros tinklų ir elektros vartojimo be apskaitos atvejų. Iš neteisėtai elektros energiją vartojusių asmenų buvo išieškota 1,49 mln. litų.

„Neteisėtas elektros energijos vartojimas ir piktavališka veikla atneša didelę žalą ne tik bendrovei, bet ir visiems sąžiningiems elektros vartotojams. Netoleruojame tokių faktų, juos atsakingai aiškinamės, bendradarbiaudami su policija ir kitomis teisėsaugos institucijomis. Iš nusikaltimus įvykdžiusių asmenų siekiame prisiteisti nuostolių atlyginimą. Pernai tiriant nusikaltimus Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Utenos regionuose 29 asmenys sulaukė teismo nuosprendžių – jie nuteisti laisvės apribojimu arba viešaisiais darbais, jiems priteista atlyginti suma sudaro daugiau kaip 105 tūkst. litų. Šiuo metu tęsiami tyrimai dėl kitų 10 nusikalstamos veiklos atvejų“, – teigia AB LESTO Prevencijos ir kontrolės departamento direktorius Juozas Šakela.

Mažinti nuostolius padėjo ir atsakingi gyventojai

Pasak J. Šakelos, mažinti nesąžiningą elektros energijos vartojimą padėjo ir pernai pradėta visuomenės švietimo bei informavimo programa „Operacija 2020“.

„Įtraukdami pilietiškus, neabejingus gyventojus, žymiai veiksmingiau įgyvendiname nesąžiningo vartojimo ir vagysčių prevencijos veiksmus. Pernai sulaukėmė net 80 proc. daugiau skambučių ir elektroninių laiškų apie galimas nusikalstamas veiklas. Operatyviai reaguodami į gautus pranešimus, greičiau išaiškiname nesąžiningus vartotojus ir užkertame kelią galimiems nuostoliams. Šią programą nuosekliai tęsiame ir šiais metais, įtraukdami į ją ir Lietuvos seniūnus, su kuriais pasirašėme savanoriško bendradarbiavimo sutartį. Esame įsitikinę, kad prevencinės priemonės veiksmingiausios tuomet, kai jas palaiko visuomenė“, – sako J. Šakela.

Daugėjo spalvotųjų metalų vagysčių

LESTO Prevencijos ir kontrolės departamento direktorius pažymi, kad, nors nesąžiningų elektros energijos vartotojų sumažėjo, dideliu galvosūkiu lieka spalvotųjų metalų ir transformatorių alyvos vagystės.

Pasak J. Šakelos, stiprinamos elektros tinklo įrenginių apsaugos priemonės duoda rezultatų, tačiau pernai teko susidurti su gerokai padažnėjusiais bandymais pasisavinti elektros tinklų turtą.

„Rizikuodami ne tik laisve, bet ir savo gyvybe, piktavaliai braunasi į skirstomojo tinklo įrenginius. Juose ieškodami spalvotųjų metalų, jie sugadina pačius įrenginius ir nutraukia elektros tiekimą tūkstančiams gyventojų. Liūdniausia, kad dažnai tokie bandymai baigiasi pačių įsibrovėlių žūtimi. Per praėjusius metus Lietuvos elektros skirstomajame tinkle buvo užfiksuota 12 įvykių, kurių metu žuvo į įrenginius savavališkai patekę asmenys“, - pažymi J. Šakela.

Jo teigimu, bendrovė imasi visų įmanomų prevencinių ir edukacinių priemonių, kad tokių tragiškų įvykių būtų išvengta. Elektros tinklo įrenginiuose diegiama signalizacija, įrenginiai reguliariai tikrinami, užrakinami ir ženklinami įspėjamaisiais ženklais. Tačiau būtinas ir pačių gyventojų aktyvumas bei dėmesys saugaus elgesio reikalavimams. Pranešimai apie pastebėjus išplėštus elektros tinklo įrenginius ar įtartinus asmenis šalių jų padėtų išvengti tragiškų įvykių ir žalos.

LESTO duomenimis, 2010 metais spalvotojo metalo vagysčių skaičius išaugo pusantro karto, lyginant su 2009-aisias. Skirstomųjų tinklų bendrovių patirta žala dėl metalų vagysčių pernai sudarė 695 tūkst. litų, tai beveik 2 kartus daugiau nei užpernai. Iš viso per 2010 metus Lietuvos skirstomųjų tinklų teritorijoje nustatyta spalvotųjų metalų ir transformatorių alyvos vagysčių už 1,45 milijonus litų.

Mažėjo transformatorių alyvos vagysčių

Transformatorių aušinamosios alyvos vagysčių per dvylika praėjusių metų mėnesių, palyginus su 2009-aisiais, sumažėjo 4 proc. – iki 322 atvejų, tačiau jos pernai atnešė daugiau žalos, t. y.756 tūkst. litų (8 proc. daugiau nei 2009 m.).

„Praėjusių metų pabaigoje atliktos Lietuvos gyventojų nuomonės apklausos duomenys parodė, kad 40 proc. gyventojų nežino, jog transformatorių alyva yra modifikuota ir netinka naudoti automobilių kurui ar namų ūkyje. Nesąžiningi asmenys, nelegaliai pardavinėjantys vogtą transformatorių alyvą, kenkia ir tiems, kurie ją naudoja kaip kurą transportui ar ūkinės paskirties įrenginiams. Įsigydami ir naudodami vogtą alyvą kai kurie gyventojai nesusimąsto, kad tokiu būdu prisideda prie nusikalstamos veiklos ir tampa nusikaltimų bendrininkais“, – sako J. Šakela.

Daugiausia nusikaltimų – Vilniaus, Kauno ir Panevėžio regionuose

Praėjusiais metais daugiausia stambių vagysčių užfiksuota Vilniaus rajone. Pernai stambiausias elektros grobstymo buvo įvykdytas Vilniaus mieste, patirta žala siekia 136 tūkst. litų – dėl šio fakto vykdomas tyrimas. Keturi asmenys dėl nusikalstamos veiklos Vilniaus rajone jau nuteisti laisvės atėmimu, dar aštuoni asmenys laukia teismo, kiti tyrimai tęsiami.

Daugiau neteisėtų elektros energijos vartojimo atvejų pernai buvo užfiksuota Vilniaus (929) bei Kauno (200) regionuose. Daugiausia bendrovės turto vagysčių įvykdyta Vilniaus (230) ir Panevėžio (177) regionuose.

Pasak J. Šakelos, šiemet LESTO tęsia pilietiškumą skatinančią plataus masto programą visoje Lietuvoje. Į šią programą siekiama įtraukti daugiau bendruomenių ir gyventojų. Bendrovė stiprina bendradarbiavimą su policija ir kitomis teisėsaugos institucijomis.

„Plėtojame technologinio turto apsauginių signalizacijų sistemą. Tęsiama ir modifikuotos, vidaus degimo varikliams ypač kenksmingos, alyvos naudojimo transformatoriuose praktika, vystomas spalvotųjų metalų supirktuvių tikrinimo projektas“, - teigia LESTO Prevencijos ir kontrolės departamento vadovas.

Šiais veiksmais LESTO siekia svarbiausių tikslų – didinti veiklos efektyvumą ir mažinti nuostolius. Siekti šių tikslų įpareigoja ir Europos Sąjungos direktyvos, taip pat bendrovės strategija, kurioje numatytas veiklos efektyvumo didinimas, valstybės turto – elektros tinklo apsaugos visapusiškas stiprinimas ir kokybiško nepertraukiamo elektros tiekimo vartotojams užtikrinimas.

Pranešimai apie pastebėtus elektros įrenginių plėšimo ar sugadinimo požymius, nelegalaus elektros vartojimo atvejus bei neteisėto prisijungimo prie elektros tinklo faktus priimami LESTO kontaktų centro telefonu 1802 arba anoniminių pranešimų telefonu (8 5) 2552555.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius