Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių nusikaltėlių talentas – ne mitas: bankomatuose rastos netikros 50 eurų kupiūros

Bankomatuose Anykščiuose ir Panevėžyje rastos dvi, kaip įtariama, padirbtos 50 eurų kupiūros. Savo ruožtu Lietuvos banko atstovai skuba užtikrinti: jei bankomatas priima netikrus eurus – jų neužskaito ir juolab kitiems klientams nebeišduoda.
50 eurų banknotas
Kai kurios 50 eurų banknotų klastotės ne tik atrodo kaip tikros (nuotraukoje): jų gali neatskirti net pažangi technika. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apsaugos bendrovės Panevėžio filialo darbuotojams šeštadienį perskaičiuojant pinigus bankomate Panevėžyje, Savitiškio gatvėje, rastas, įtariama, netikras 50 eurų banknotas.

Apsaugos bendrovės Panevėžio filialo darbuotojai netikrą kupiūrą rado ir penktadienį, perskaičiuodami pinigus bankomate Anykščiuose, J.Biliūno gatvėje. Čia taip pat rastas, įtariama, netikras 50 eurų banknotas.

Praėjusią savaitę 15min pasakojo, jog lietuviai taip ištobulino eurų klastotes, kad jų neatpažįsta nei kasininkai, nei bankomatai.

Tuomet Lietuvos policija pranešė, kad sutrukdė mėginimui į Lietuvos ir kitų užsienio valstybių rinkas patekti beveik 3,5 mln. eurų vertės suklastotų 50 eurų nominalo banknotų ruošinių. Kriminalistai teigia, jog nusikaltimo mastas buvo didelis, tačiau Lietuvoje gaminti padirbti eurai nepateko į šalies rinką.

Šis tyrimas buvo pradėtas 2015 metais, kuomet įvedus Lietuvoje eurą, rinkoje buvo pastebėtos naujų pavyzdžių klastotės. Lietuvoje daugiausia rasta suklastotų 50 eurų kupiūrų.

Lietuvos banko komentaras

Bankomatų programinė įranga, nustačiusi, kad banknotas yra įtartinas, jį nukreipia į atskirą stalčiuką, ir jis kitiems klientams nėra išduodamas, pažymima Lietuvos banko (LB) Grynųjų pinigų departamento direktoriaus Deivio Stankevičiaus komentare.

Į bankomatus pakraunami tik tikri ir tinkami apyvartai eurų banknotai, todėl padirbti pinigai iš bankomatų tikrai nėra išduodami.

Pinigus priimančiuose bankomatuose visi priimami banknotai yra tikrinami tiek dėl jų tikrumo, tiek dėl tinkamumo apyvartai (ar nėra susidėvėję). Bankomatų programinė įranga, nustačiusi, kad banknotas yra įtartinas, jį nukreipia į atskirą stalčiuką, ir jis kitiems klientams nėra išduodamas. Taip pat toks banknotas nėra įskaitomas į jį pateikusio asmens sąskaitą, o pasitvirtinus įtarimams, kad banknotas padirbtas, įnešusio asmens duomenys yra perduodami policijai.

Lietuvos bankas nuolat atlieka komercinių bankų naudojamų bankomatų programinės įrangos testavimą, panaudodamas visus nustatytus padirbtus eurų banknotus. Bankomatų programinė įranga yra parengta atpažinti padirbtus eurų banknotus, todėl gyventojai neturėtų jaudintis, kad iš bankomatų gaus netikrą banknotą, trečiadienio pavakarę pranešė LB atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius