Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos muitinė: klastojami ir prabangūs „iPhone“, ir vaikiški saldainiai

2016 metais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė beveik 5 mln. vnt. klastotų prekių. Palyginti su 2015 m., kai buvo sulaikyta beveik 90 tūkst. vienetų klastotų prekių, šis skaičius išaugo net 55 kartus. Su padirbinių gamintojais ar žmonėmis, gabenusiais falsifikuotus daiktus, muitininkai pernai susidūrė daugiau kaip 591 kartą (2015 metais užfiksuoti 757 atvejai).
Kramtomosios gumos klastotė
Kramtomosios gumos klastotė / Muitinės departamento nuotr.

Pasak pareigūnų, daugiausia klastotų daiktų aptinkama smulkiose pašto siuntose, kai internetu, dažniausiai iš Kinijos užsakytuose siuntiniuose, į Lietuvą siunčiami garsiais ženklais pažymėti drabužiai, sporto avalynė, mobilieji telefonai ir jų priedai, vaikiški žaislai, rankinės, piniginės, kvepalai ar kosmetika.

Vasarą muitininkų įtarimą sukėlė paštu iš Kinijos atkeliavusi siunta su „iPhone SE Apple“ dėžutėmis ir priedais. Dėžučių viduje buvo sudėti įkrovikliai, ausinės ir naudojimo instrukcijos, tačiau pačių „iPhone“ telefonų jose nebuvo. Darydami prielaidą, kad tai gali būti klastotės ir telefonai arba jų dalys yra siunčiamos kita siunta, o vėliau surenkama ir pardavinėjama Lietuvoje, muitininkai šias klastotes sulaikė. Kad tai tikrai klastotės, netrukus patvirtino ir prekės ženklo atstovai.

Padirbiniai į Lietuvą bandomi gabenti ir lėktuvais vykstančių keleivių lagaminuose. Pietų Europos ar Šiaurės Afrikos kurortuose atostogaujantys lietuviai susigundo pasipuošti prabangiais ženklais pažymėtais ir pusvelčiui pardavinėjamais daiktais ir pripildo savo lagaminus klastotų drabužių, rankinių, saulės akinių ir kitų smulkių prekių.

Oro uostuose dirbantys muitininkai pasakoja nuolat susiduriantys taip pat ir su piliečiais, kurių lagaminuose randamos klastotės yra vežamos siekiant gauti turtinės naudos – perparduoti jas patikliems prekeiviams lietuviškose interneto tinklapiuose ar nelegaliose prekyvietėse.

Viena iš Stambulo atvykusi ponia pareigūnams įkliuvo kaip tik dėl to. Neva atostogauti Turkijoje buvusios moters bagaže pūpsojo kalnai klastotų prekių, pažymėtų „Burberry Brit“, „Philipp Plein“, „Armani Jeans“, „Versace“, „Louis Vuitton“, „Rada“ („Prada“), „Michael Kors“ prekių ženklais.

Tačiau 2016 m. pasitaikė atvejų, kai prekių klastotės per Lietuvos teritoriją keliavo ir dideliais kiekiais.

Saugodami šalies rinką nuo kenksmingų produktų pernai Lietuvos muitinės pareigūnai kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba dalyvavo Europolo ir Interpolo organizuotoje tarptautinėje operacijoje, skirtoje kovai su pažeidimais maisto ir gėrimų srityje.

Iš viso operacijoje dalyvavo policijos ir muitinės pareigūnai, nacionalinių maisto ir veterinarijos tarnybų darbuotojai iš 57 pasaulio valstybių. Tikrinimai buvo atliekami oro ir jūrų uostuose, turgavietėse, parduotuvėse, pasienio postuose, muitinės sandėliuose.

Operacijos metu Lietuvoje muitinė sulaikė beveik 229 tūkst. vnt. Kinijoje pagamintos kramtomosios gumos, iš kurių 221 tūkst. vnt. buvo neteisėtai pažymėti „F-1“ prekės ženklu, taip pat 57 tūkst. vnt. klastotų vaikiškų saldainių. Originalių saldainių gamintojai netruko patvirtinti, kad muitininkų sulaikyti saldumynai yra klastotės. Ir visa didžiulė neaiškios kilmės ir kokybės saldėsių siunta buvo sunaikinta.

Buvo užkirstas kelias rinkoje atsirasti sveikatai kenksmingoms prekėms, kurių nusipirkę nieko neįtariantys žmonės galėjo turėti rimtų sveikatos problemų.

Taip buvo užkirstas kelias rinkoje atsirasti sveikatai kenksmingoms prekėms, kurių nusipirkę nieko neįtariantys žmonės galėjo turėti rimtų sveikatos problemų, pažymima Lietuvos muitinės atstovų pirmadienį paviešintame pranešime.

Muitinės pareigūnai įspėja, kad gaminiai, pagaminti pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, daro žalą ne tik šių teisių savininkams, bet ir valstybės biudžetui, sąžiningam verslui ir vartotojui, o dėl neaiškios sudėties gali pakenkti juos vartojančių žmonių sveikatai.

Todėl visi neabejingi piliečiai yra kviečiami prisidėti prie kovos su kontrabanda ir visuomenės saugumo užtikrinimo ir, turėdami informacijos apie nusikalstamas veikas, pranešti visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis nemokamu Muitinės departamento pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44 arba elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius