Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos muitinė: per 5 mėnesius sulaikyta kontrabandos už 39 mln. litų

Šių metų sausio – gegužės mėnesiais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė kontrabanda gabenamų prekių už beveik 39 mln. litų. Šiuo laikotarpiu akcizais apmokestinamų prekių sulaikyta už daugiau nei 37 mln. litų.
Kontrabandinės cigaretės
Kontrabandinės cigaretės / MKT nuotr.

Didžiausią sulaikytos kontrabandos dalį sudaro nelegaliai į Lietuvą gabenamos cigaretės. Per penkis šių metų mėnesius jų sulaikyta beveik 45 mln. vienetų, įvertintų daugiau kaip 14 mln. litų. Daugiausia tabako gaminių (78 proc.) sulaikyta Baltarusijos pasienyje, 12 proc. – pasienyje su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi ir apie 10 proc. šalies vidaus rinkoje.
 
Gegužės mėn. Vilniaus rajone, prie Valčiūnų geležinkelio stoties esančios vagonų iškrovimo rampos muitinės pareigūnai patikrino krovininį vagoną. Iškrovę deklaruotą krovinį – pjuvenų granules – muitininkai vagono kairiajame ir dešiniajame šonuose įrengtose slėptuvėse rado 200 dėžių kontrabandinių rūkalų. Pareigūnai sulaikė 2 mln. vienetų cigarečių „Jin Ling“, įvertintų 800 tūkst. litų. 

Sausio – gegužės mėn. muitininkai sulaikė 114 tūkst. vienetų prekių įtariant, kad jos pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises.
 
Tą patį gegužės mėnesį vienoje iš Vilniaus automobilių stovėjimo aikštelių muitininkai patikrino Lietuvos piliečio vairuojamą krovininį automobilį. Jame pareigūnai rado ir sulaikė 3 mln. vienetų cigarečių Premjer“ ir „Fest“, pažymėtų Baltarusijos Respublikos banderolėmis. Kontrabandinio krovinio vertė – apie 1,2 mln. litų.    
 
Kovo mėnesį bendros Lietuvos, Vokietijos muitinių kriminalinių tarnybų ir Lenkijos policijos operacijos metu Lietuvoje buvo sulaikyta apie 70 tonų tabako, kurio vertė – 23 mln. litų. Manoma, kad susmulkinto, apdoroto, paruošto rūkalų gamybai tabako siunta buvo skirta Lenkijoje, netoli Varšuvos, veikusiam didžiausiam Europoje nelegaliam cigarečių fabrikui. Iš šios tabako žaliavos galėjo būti pagaminta apie 120 mln. vnt. cigarečių. Europos mokesčių mokėtojams, preliminariais skaičiavimais, būtų padaryta apie 24 mln. eurų žala.
 
Per penkis šių metų mėnesius muitinės pareigūnai sulaikė 4 kilogramus narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Tai 2 kartus daugiau negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį (2010 m. buvo sulaikyta beveik 2 kilogramai narkotinių ir psichotropinių medžiagų). Pasak muitinės specialistų, dažniausiai tokios medžiagos buvo sulaikytos, kai buvo įsigytos internetu ir siunčiamos paštu. Lietuvos muitinėje pradėta 16 ikiteisminių tyrimų dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos ir neteisėto disponavimo jomis.
 
Sausio – gegužės mėn. muitininkai sulaikė 114 tūkst. vienetų prekių įtariant, kad jos pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Palyginti su 2010 m. atitinkamu laikotarpiu (apie 74 tūkst. vnt.), sulaikytų prekių kiekis padidėjo 1,6 karto. Dažniausiai bandoma įvežti suklastotus drabužius, avalynę, aksesuarus, žaislus ir kt.
 
Gegužės mėnesį Malkų įlankos jūrų uosto poste buvo patikrintas konteineris, kuriuo buvo atgabenta žaislų siunta. Tarp įvairių žaislų buvo ir dalis prekių, pažymėtų prekiniais ženklais „Bakugan“ ir „Hummer“. Įtardami, kad prekės pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, pareigūnai šiuo žaislus, įvertintus 27 tūkst. litų, sulaikė.
 
Kitos dažnai pasitaikančios neteisėtai gabenamos prekės: degalai, vaistai ir prekės, pagamintos iš nykstančių laukinių gyvūnų ir augalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius