-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 16 /15:08

Lietuvos prezidentu norėjęs tapti Juozas Edvardas Petraitis teisiamas dėl kontrabandos ir netikro vekselio

Teismas mėgino atversti naują prieštaringai vertinamo verslininko J.E.Petraičio baudžiamąją bylą.
Juozas Edvardas Petraitis
Juozas Edvardas Petraitis / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienio popietę Vilniaus apygardos teismas bandė pradėti nagrinėti naują baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas garsus kaltinamasis 53 metų Juozas Edvardas Petraitis.

Australijoje gimusį Vilniaus milijonierių prislėgė kaltinimai dėl kontrabandos, netikro didelės vertės vertybinio popieriaus pagaminimo ir realizavimo.

Griežčiausia bausmė, įstatymo numatyta už didelės vertės antikvarinio daikto kontrabandą, – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, už didelės vertės netikro vertybinio popieriaus pagaminimą ir jo realizavimą – nuo trejų iki dešimties metų.

Kaltinimai dėl skulptūros ir vekselio

15min.lt primena, jog šią bylą teismui balandį perdavusi Vilniaus apygardos prokuratūra yra atskleidusi, kad prieštaringos reputacijos verslininkas kaltinamas kontrabanda iš Lietuvos išgabenęs XVI a. medinę antikvarinę skulptūrą „Prisikėlęs Kristus“, anksčiau priklausiusią kunigui R.Mikutavičiui ir įvertintą ketvirčiu milijono litų.

Buvusį kandidatą į prezidentus apskundė Danijos pilietis Andersas Bjerggaardas. Prokuratūra tyrė, ar antikvarinėmis brangenybėmis prekiavęs J.E.Petraitis galėjo slėpti šimtatūkstantinius mokesčius, taip pat ar galėjo suklastoti 1,8 milijono litų vekselį, apgaule įgyti pasakiškos vertės butą Vilniaus centre.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Anders Bjerggaard
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Andersas Bjerggaardas (dešinėje) su atstovu.

A.Bjerggaardas lietuvio atžvilgiu yra pažėręs baisių kaltinimų. Anot dano, sykį J.Petraitis esą pagrasino pistoletu bei privertė pasirašyti ant tuščių lapų, iš kurių vėliau neva pagamino netikrą vekselį bei ėmė reikalauti 1,8 mln. litų skolos. Danas teisinosi anksčiau bijojęs skųstis Lietuvos pareigūnams, nes J.Petraitis jį įtikino esąs šešėlinis šios šalies prezidentas, valdantis visas struktūras.

Šiandien pradėtoje nagrinėti byloje danas yra pripažintas nukentėjusiuoju.Aš niekuomet šitos statulos neturėjau ir neišvežiau“, – J.E.Petraitis po posėdžio žurnalistus tikino, kad prokuratūros kaltinimas jam dėl vertybės iš kunigo R.Mikutavičiaus kolekcijos kontrabandos yra paremtas jo asmeninio priešo iš Danijos melagingais skundais.

Reikalus, susijusius su apartamentais Gedimino prospekte, A.Bjerggaardas bandė išspręsti civiline tvarka – Vilniaus apygardos teismas neseniai per dvejus metus išnagrinėjo jo prašymą pripažinti būsto pirkimo-pardavimo sutartį negaliojančia ir žada skelbti sprendimą jau liepos mėnesį.

Svarbūs per kratą paimti dokumentai

Teisėjas Artūras Pažarskis ketvirtadienį nutarė atidėti šios bylos nagrinėjimą iš esmės iki rugpjūčio 29 dienos. Priežastis – kaltinamasis J.E.Petraitis pareiškė neturėjęs galimybės susipažinti su medžiaga, ikiteisminio tyrimo metu per kratą paimta iš jo namų. Anot milijonieriaus, ten buvo ir dokumentų apie nukentėjusiojo A.Bjerggaardo „finansinius įsipareigojimus man“.

„Tai mūsų kartu pasirašyti dokumentai, kurie paaiškina, kiek aš jam esu pervedęs, jo prisipažinimai dėl skolų“, – teismui aiškino J.E.Petraitis.

Jau po posėdžio žurnalistams kaltinamasis sukonkretino, jog yra pervedęs buvusiam savo verslo partneriui iš Danijos apie 10 mln. litų, be to, anot milijonieriaus, užsienietis yra pasisavinęs iš jo kai kurį nekilnojamąjį turtą. Dėl to J.E.Petraitis yra padavęs pareiškimą Danijos policijai.

Bylą kuruojanti prokurorė Vilma Gužaitė posėdžio metu aiškino, kad kaltinamojo prašymas dėl galimybės susipažinti su kratos metu paimtais dokumentais nepagrįstas. „Visi finansiniai įsipareigojimai yra įvertinti. Jokių kitų duomenų toje medžiagoje tikrai nebuvo“, – tikino prokuratūros atstovė.

Tačiau bylą nagrinėjantis teisėjas nutarė pats tuo įsitikinti. „Kaltinamasis turi teisę gintis visais įmanomais būdais“, – pažymėjo A.Pažarskis ir įpareigojo prokurorę pateikti minėtus dokumentus susipažinimui. Kai tai bus padaryta, teismas spręs, ar būtina juos prijungti prie šios bylos.

Tikina esąs nekaltas ir apšmeižtas

Lietuvos milijonierius paneigė ir jam mestus kaltinimus dėl vertybės iš kunigo R.Mikutavičiaus kolekcijos kontrabandos.

„Aš niekuomet šitos statulos neturėjau ir neišvežiau“, – J.E.Petraitis po posėdžio žurnalistus tikino, kad prokuratūros kaltinimas jam paremtas jo asmeninio priešo iš Danijos A.Bjerggaardo melagingais skundais.

Apibendrindamas, visą šią istoriją kaltinamasis vadino susidorojimu. J.E.Petraičio žodžiais tariant, bylą nagrinėjant teisme bus galima susidaryti įspūdį, ar skundus jo atžvilgiu rašė sveikos, ar nesveikos psichikos žmogus. 

VIDEO: 15min.lt - J.E.Petraičio komentaras po pirmojo baudžiamosios bylos posėdžio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius