Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Litus klastojo Temidės numylėtinis

Antradienį Kauno apygardos teismo salėje suimtas Arūnas Žaltauskas siejamas net su trimis pastarųjų metų 100 litų banknotų klastočių bangomis.
Teismas
Teismas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuosprendį už 2001 metais padirbinėtas šimtines A.Žaltauskas išgirdo pernai. Už šios veiklos pratęsimą 2006-2007 metais – antradienį. Šis 35 metų jonaviškis įtariamas ir tokių pačių klastočių, pasklidusių po Lietuvą pastaraisiais mėnesiais, gaminimu. Anot LŽ kalbintų policijos tyrėjų, visais atvejais falsifikatai – panašios kokybės.

Vienas pirmųjų A.Žaltausko bendrininkų (klastočių platintojas) įkliuvo per Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) operaciją 2001 metais.

Pogrindinį šimtinių padirbinėjimo fabrikėlį A.Žaltauskas buvo įsirengęs išsinuomotame bute Vilniuje. Sulaikius platintoją jam pavyko pasislėpti. LKPB operatyvininkai susekė A.Žaltauską tik po kelių mėnesių. Jis jau buvo išsinuomojęs kitą butą sostinėje. Jame aptikta ir visa klastočių gamybai naudota įranga.

Falsifikatų fabrikėlis buvo aptiktas 2007-ųjų birželį Jonavoje. Butas Kosmonautų gatvės 2b name priklausė A.Žaltausko sugyventinei.

Vis dėlto tąkart A.Žaltauskui pavyko teisėsaugininkus pergudrauti. Dėl to, kad prisipažino bei gailėjosi, jis iš suėmimo buvo paleistas. Bendrininko teismas vyko be A.Žaltausko, nes šis ir vėl sugebėjo pasislėpti.

Operacija laiptinėje

A.Žaltauskas ieškotas daugiau kaip 5 metus. 2006-ųjų vasarą po Lietuvą vėl ėmė sklisti gana geros kokybės 100 litų klastotės. Daugiausia jų išimta iš apyvartos Kaune. Falsifikatų nesugebėjo atpažinti ne tik turgaus prekeiviai, bet ir didžiųjų prekybos centrų kasininkės.

Falsifikatų fabrikėlis buvo aptiktas 2007-ųjų birželį Jonavoje. Butas Kosmonautų gatvės 2b name priklausė A.Žaltausko sugyventinei.

Kauno ekonominės policijos pareigūnai teigė stebėję šį butą ne vieną mėnesį. Krata buvo atlikta tik sulaikius platintoją, pas jį tada rasta 16 klastočių su vienodu serijos numeriu. Platintojas buvo sučiuptas vos išėjęs į laiptinę.

Per kratą A.Žaltausko ir jo sugyventinės bute, kuriame bėgiojo ir 2 mažamečiai, buvo rasta ir savadarbė klastočių gamybos įranga, ir visos tam reikalingos medžiagos, ir 93 dar „dažais kvepiantys“ padirbti banknotai.

Mįslinga mirtis

Po A.Žaltausko sulaikymo ir jo bute atliktos kratos į vieną buvo sujungti 175 ikiteisminiai tyrimai. Nustatyta, kad nuo 2006-ųjų pradžios iki minėtos sėkmingos Kauno policijos operacijos į apyvartą buvo paleista mažiausiai 317 falsifikatų.

Berengiant šią bylą teismui klastočių platintojas netikėtai mirė. Nors jauno vyro artimieji buvo įsitikinę, kad jis nužudytas, oficiali versija – vyriškis mirė nuo narkotikų, kuriuos vartojo, perdozavimo.

Dar 3 asmenys, anot prokurorų, epizodiškai dalyvavę darant šį nusikaltimą, buvo nubausti baudžiamuoju įsakymu. Jiems skirtos baudos. Tarp jų – ir po A.Žaltausko sulaikymo už jo ištekėjusi buvusi kaltinamojo sugyventinė. Už falsifikatų gamybai naudotos įrangos laikymą Astai Žaltauskienei skirta 5200 bauda.

Spėta už analogiškus nusikaltimus, padarytus 2001-aisiais, nuteisti ir patį A.Žaltauską. 2008 metų sausį Kauno apygardos teismas jam skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Įstatymų sūpuoklėse

Už didelio kiekio netikrų pinigų gaminimą, laikymą bei platinimą gresia nuo 3 iki 10 metų. Tačiau A.Žaltauskui tąsyk buvo skirta mažesnė už vidurkį bausmė. Jo biografijoje rasta nuopelnų tėvynei – buvęs krašto apsaugos savanoris, dalyvavęs taikos palaikymo misijoje Kosove.

O pritaikius dar ir Konstitucijos 10-mečio proga paskelbtą amnestiją bei įskaičiavus į bausmės laiką mėnesius, praleistus už grotų iki nuosprendžio, po pusmečio jis jau galėjo pasinaudoti ir įstatymų išlyga, taikoma mažamečių vaikų turintiems kaliniams. Šie už gerą elgesį gali būti paleisti į laisvę, atlikę tik trečdalį bausmės.

2008-ųjų liepą A.Žaltauskas vėl buvo laisvėje. Pirmosios šiemet po Lietuvą pasklidusios padirbtos šimtinės pradėtos registruoti metų pradžioje. Vien kovą Kaune iš apyvartos išimta 51 klastotė. Jonavos policija tiria 12 tokių atvejų. Tiesa, Kauno policijos tyrėjai prasitarė, kad, jų duomenimis, falsifikatai plūsta iš 2 šaltinių.

Landos neužtaisytos

Vakarykštis nuosprendis – atpildas už 2006-2007 metais A.Žaltausko gamintas šimtines. Jis tvirtina tuo vertęsis ne visus metus. Neva buvo priverstas sunkių gyvenimo sąlygų – reikėjo išlaikyti ne tik 2 mažamečius vaikus, bet ir niekur nedirbančią žmoną bei iš pensijos nepragyvenančią motiną.

Ir vėl visą įrangą pasigamino ir visas operacijas atliko pats (anksčiau dirbo šilkografu spaustuvėje). Anot A.Žaltausko, teismo nesulaukęs narkomanas buvo vienintelis jo platintojas, kuriam už 1 klastotės iškeitimą jis mokėdavo po 10-20 litų.

Ir šį kartą Kauno apygardos teismas rado A.Žaltausko atsakomybę lengvinančių aplinkybių – prisipažįsta, nuoširdžiai gailisi. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Jam skirta 5 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Šią subendrinus su ankstesniu nuosprendžiu, išėjo 6 metai nelaisvės. Ir vėl į šį terminą bus įskaityti 2 mėnesiai, kuriuos A.Žaltauskas išbuvo suimtas iki nuosprendžio, bei jau atlikta ankstesniu nuosprendžiu paskirtos bausmės dalis. Pats nuteistasis vakar suskaičiavo, kad pusantrų metų jis jau „atsėdėjo“. Todėl po pusmečio jis vėl galės prašyti sušvelninti bausmę, nes turi 2 mažamečius vaikus. A.Žaltauską gynusio advokato teigimu, nesvarbu, kiek tu padarei nusikaltimų, svarbu – kiek tu turi vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius