Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažametę padėjusi nužudyti Rita Peciukonytė teismo malonės nesulaukė

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismo 2012 m. balandžio 5 d. nuosprendžiu už bejėgiškos būklės mažametės nužudymą 13 metų laisvės atėmimo bausme nuteista Rita Peciukonytė (gim. 1976 m.) nebus išteisinta, kaip to prašė savo apeliaciniame skunde.
Rita Peciukonytė
Rita Peciukonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tačiau apeliacinės instancijos teismas pakoregavo pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir nustatė, kad R.Peciukonytė buvo ne šio nusikaltimo vykdytoja, o padėjėja, todėl jai paskyrė metais mažesnę bausmę – moteris kalės 12 metų. Kartu teismas atmetė R.Peciukonytės teiginius, neva ji nepagrįstai nuteista už mažametės nužudymą, ir pabrėžė, jog nekyla abejonių, kad R.Peciukonytė dalyvavo mirtinai alkoholiu nugirdant mažametę nukentėjusiąją mergaitę. Nors moteris įrodinėjo, kad smurtauti prieš mažametę ir girdyti ją stipriu alkoholiu sukurstė ne ji, o kartu buvusi kita mažametė, teismas tokius jos parodymus įvertino kaip siekimą išvengti baudžiamosios atsakomybės ir dėl nusikaltimo padarymo apkaltinti dabar jau mirusią įvykio vietoje kartu buvusią mažametę.

Teismas laiko neginčijamai nustatytu faktu tai, kad, siekiant nuslėpti nužudytos mažametės sumušimo faktą, nugirdyti nukentėjusiąją alkoholiu sumanė R.Peciukonytės buvęs sugyventinis šioje byloje nuteistas R.Jankauskas, o sumanymui pritarė ir jį įgyvendinti padėjo R.Peciukonytė, todėl moteris buvo ne šio nusikaltimo vykdytoja, o padėjėja. Remiantis tokia išvada teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą, ir ištaisė šią klaidą.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendyje rašoma, kad ši moteris, būdama beveik 35 metų amžiaus, turėdama 7 vaikus, padėdama bendrininkams nugirdyti mažametę stipriu alkoholiu, neabejotinai suvokė savo tokių veiksmų pobūdį, suprato, kad kėsinasi į žmogaus gyvybę ir nors tokių padarinių nenorėjo, bet leido jiems atsirasti.

Nuteistoji R.Peciukonytė apeliaciniame skunde prašė ją išteisinti teigdama, kad nieko neskatino ir nekurstė smurtauti prieš mažametę ir prievarta girdyti ją alkoholiu.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu nuteisti ir kiti asmenys, tačiau jų atžvilgiu nuosprendis jau yra įsiteisėjęs, pažymima Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Kristinos Petrošienės penktadienį paviešintame pranešime.

Primenama, 2010 m. lapkritį trylikametę sumušę, prievarta nugirdę ir jau negyvą išžaginę vienas vyras ir du nepilnamečiai 2012 m. balandį buvo nuteisti griežtomis bausmėmis. Ruslanas Jankauskas kalės 17 metų, du nepilnamečiai – po 5 metus. Dar vienas vyras už jau mirusios mažametės tvirkinimo veiksmus kalės 1 metus.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius