-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 08 /12:26

Medikų parodymai kūdikio mirties Kauno klinikinėje ligoninėje byloje: „Pirminė širdies sustojimo versija buvo hiperkalemija“

Antradienį Kauno apylinkės teisme buvo tęsiamas bylos nagrinėjimas, kurioje Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja 56 m. Valdareza Beleškienė kaltinama netyčiniu 11 mėnesių kūdikio nužudymu. Įtariama, kad vietoje gliukozės galėjo būti suleistas kalio tirpalas ir dėl to sustojo vaiko širdis.
Valdareza Beleškienė su advokatu Justu Jankausku
Valdareza Beleškienė su advokatu Justu Jankausku / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antrajame teismo posėdyje buvo tęsiama liudytojų apklausa. Parodymus davę Kauno klinikinės ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius, Kauno klinikų Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vaidotas Gurskis teigė, kad pirmine kūdikio širdies sustojimo priežastimi įtartas per didelis kalio kiekis kraujyje. Tačiau po apie dvi valandas trukusio nesėkmingo vaiko gaivinimo kraujyje kalio kiekis buvo normalus.

Pirma versija – sumaišyti vaistai

D.Varaškevičiaus teigimu, kūdikio mama pasakojusi, kad vaikui buvo suleisti 5-7 mililitrai skysčio, todėl švirkšte jo turėjo būti likę. Tačiau medikas sakė nesidomėjęs, kur yra suleistas preparatas, švirkštas.

Jo teigimu, iš karto buvo kilę svarstymai, kad galėjo būti sumaišyti medikamentai, kad galėjo būti hiperkalemija, tačiau tikslios mirties priežasties medikas negalėjo pasakyti.

Kaltinamosios advokatai domėjosi, ar nurodomi 5-7 mililitrai skysčio, kuris galimai buvo kalio tirpalas, galėję būti vaiko mirties priežastimi. „Tai didelė dozė, ar mirtina – nežinau“, – atsakė D.Varaškevčius. Gynėjai taip pat klausinėjo, ar hiperkalemija galėjo būti dėl kitų priežasčių, ne dėl suleisto kalio tirpalo.

Posėdžio metu kaltinamosios V.Beleškienės gynėjas Justas Jankauskas pareiškė nušalinimą specialistui Kauno klininkų Vaikų ligų klinikos vadovui Rimantui Kėvalui, tačiau teismas šį prašymą atmetė.

Pirmine kūdikio širdies sustojimo priežastimi įtartas per didelis kalio kiekis kraujyje.

Nukentėjusieji džiaugiasi parodymais

„Šiek tiek džiugu, kad ir Kauno klinikinės ligoninės vienas iš gydytojų – D.Varaškevičius – liko prie savo pirminės versijos, kad mano vaikeliui buvo sumaišyti vaistai. Manau, kad ir Kauno klinikinėje ligoninėje dirba dorų, sąžiningų medikų", – komentavo liudytojo parodymus mirusio kūdikio tėvas Egidijus Drėzas.

Jis neabejoja, kad tik laiko klausimas, „kada bus įrodyta teisybė".

Nukentėjusieji yra pateikę Kauno klinikinei ligoninei 1 mln. eurų civilinį ieškinį. Dabar laukiamą, kada Kauno apygardos teismas paskirs posėdį.

Gaivino nuo hiperkalemijos

Kitas liudytojas V.Gurskis atsiminė sulaukęs iš Kauno klinikinės ligoninės skambučio su prašymu padėti reanimuoti kūdikį. Nors paprastai nevykstama į kitas ligonines, nes jos būna toli nuo Kauno klinikų, „šiuo atveju išvažiavome padėti kolegoms. Atvykome už 10-15 minučių“.

Medikas pasakojo pirmuosius nurodymus, kaip gaivinti vaiką, davęs remdamasis pirmine D.Varaškevičiaus perduota informacija. „Neturėjau jokio pagrindo abejoti gauta informacija, kad galimai yra kalio preparato perdozavimas. Viskas buvo atlikta pagal Žmogaus gaivinimo standartą“, – teisme sakė V.Gurskis.

Jo teigimu, buvo labai trumpam atsistačiusi elektrinė širdies veikla, tačiau ne ilgiau nei minutei. Todėl šis faktas niekur nebuvo užfiksuotas ir neturėjo įtakos gaivinimo procesui, nes pulsas nebuvo užčiuoptas.

Gydytojo svarstymu, taikytos priemonės nuo hiperkalemijos (insulinas, gliukozės, kalcio preparatai) buvo veiksmingos, nes po kūdikio mirties kalio kiekis kraujyje atitiko normą. Tačiau ar mirties priežastis tikrai buvo kalcio preparato perdozavimas, dėl kurio staiga sustojo širdis, V.Gurskis negalėjo atsakyti: „Buvo svarstoma ne viena priežastis: širdies liga, skysčių netekimas, hiperkalemija ir kitos“.

Vaikas atvežtas dėl viduriavimo ir vėmimo

15min.lt primena, kad Kauno apygardos prokuratūra nagrinėti teismui perdavė Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos Valdarezos Beleškienės bylą, kurioje ji įtariama pražudžiusi 11 mėnesių kūdikį. Įtariama, kad kūdikis mirė supainiojus vaistus – slaugė vietoj paskirto gliukozės tirpalo vaikui suleido kalio chlorido. Moteris savo kaltę neigia.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad kūdikis 2012 metų balandžio 6 dieną mirė nuo jam įšvirkštos per didelės kalio chlorido dozės, sustojus širdžiai.

Į gydymo įstaigą vaikas atvežtas dėl viduriavimo ir vėmimo.

Pasak prokuratūros pranešimo, V.Beleškienė kaltinama neatsargiu mažamečio gyvybės atėmimu, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, ir tarnybos pareigų neatlikimu. Griežčiausia jai gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki 8 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius