Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Medikų sveiku pripažintas girtas vyras mirė policijos automobilyje: niekas nekaltas, nes jis – benamis

Antradienį Vilniuje medikai apsiriko, kad benamio būklė yra gera, todėl, anot jų, vyrą reikėjo vežti į nakvynės namus, o ne į ligoninę, tačiau vyro gyvybė užgeso pareigūnų automobilyje. Tai ne pirmas panašus atvejis šį mėnesį, o medikų atstovė pripažįsta, kad asocialūs asmenys kelia nemažai rūpesčių. Galbūt tokia patirtis lemia tai, jog medikų požiūris į benamių gyvybes yra atsainus?
Gaisrininkai gesina Naujojoje Vilnioje degantį vandens bokštą
Asociatyvi iliustracija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip anksčiau pranešė 15min, antradienį vakare policijos ekipaže, šalia nakvynės namų „Sala“, mirė benamis, nors medikai prieš įsodinant jį į automobilį aiškino, kad pagalbos jam nereikia.

15min kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kad galėtų susipažinti su pareigūnų tarnybiniu pranešimu.

Vyriškis nesiorientavo aplinkoje

Patrulių rinktinės vyriausiojo patrulio tarnybiniame pranešime pažymėta, kad antradienį, kovo 28 d., apie 17 val. 5 min., gautas pranešimas, kad Žemynos gatvėje medikai apžiūrėjo įkaušusį asmenį, nustatyta, kad jam medikų pagalbos nereikia, o reikia jį pristatyti į nakvynės namus „Sala“.

Atvykę į vieno iš daugiabučių kiemą, šalia vaikų žaidimo aikštelės, prie suoliuko, policijos pareigūnai rado greitosios pagalbos medikus ir apie 60 metų vyrą, kuris atrodė apsileidęs. 15min žiniomis, vyras buvo benamis.

„GMP darbuotojai paaiškino, kad minėtas vyras jau apžiūrėtas, jis yra sveikas, medicininė pagalba jam nereikalinga, pilietis yra neblaivus, sunkiai orientuojasi aplinkoje. Kalba ne tik nerišliai, bet ir taip neaiškiai, jog negalima suprasti, ką jis nori pasakyti, sklinda stiprus alkoholio kvapas, negali paeiti, todėl jį reikėjo nugabenti, pasak GMP darbuotojų, į nakvynės namus „Sala“, – sakė Vilniaus apskrities policijos atstovas Paulius Radvilavičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nakvynės namai „Sala“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nakvynės namai „Sala“

Vyras buvo pasodintas į tarnybinį automobilį ir išvežtas į nakvynės namus. Važiuojant patruliai nepastebėjo kokių nors ženklų, kurie galėjo išduoti blogėjančią vyro būklę. Tačiau jau nakvynės namų teritorijoje, T.Kosciuškos gatvėje, policijos pareigūnai pastebėjo, kad vyras nerodo jokių gyvybės ženklų, todėl nubėgo ieškoti nakvynės namų mediko ir iškvietė greitosios pagalbos medikus.

Deja, kitai atvykusiai medikų brigadai beliko 18 val. 23 min. konstatuoti vyro mirtį, nepaisant to, jog kiek daugiau nei prieš valandą jų kolegos nusprendė, kad pagalbos vyriškiui nereikia.

Prieštarauja pareigūnų versijai

Sostinės GMP direktoriaus pavaduotoja V.Pumputienė 15min teigė, jog atvykę medikai atliko savo darbą tinkamai. Jie patikrino vyro kraujospūdį, širdies ritmą ir, anot V.Pumputienės, vyras buvo sąmoningas ir sugebėjo kalbėti.

„Šalia mėtėsi vyno butelis, sakė, kad su drauge gėrė vyną – todėl ir sklido alkoholio kvapas. Jis buvo prie to namo, iš kurio buvo išvarytas. Ten gyveno marti ar kažkas, kas jį pažinojo. Jis gyveno laiptinėj. Jis buvo apgyvendintas Vilkpėdės nakvynės namuose, bet jam nepatiko, nes jis yra pasirinkęs valkatos gyvenimo būdą. Ir viskas“, – sakė V.Pumputienė.

V.Pumputienė toliau aiškino, kad vyras pats atsisakė pagalbos, tačiau policijos pareigūnas savo tarnybiniame pranešime apie tai nieko neužsiminė. „Kaip dabar medikai ims jį nesušnekėję <...> Buvo jo tokia būklė, buvo girtas ir viskas. Jį norėjo nuvežti į toksikologinį, bet jis kategoriškai atsisakė važiuoti. Tada iškvietė policiją ir vežė ten (į nakvynės namus – aut. past.)“, – sakė V.Pumputienė.

V.Pumputienė nesutiko, kad toks asmuo yra ligonis, ir nesiryžo įsivaizduoti, jei vietoje apsileidusio benamio šalia suolelio būtų gulintis paauglys. Ar jis būtų išvežtas į ligoninę apžiūrai?

Medikams benamiai kelia problemų

Anot GMP stoties direktoriaus pavaduotojos, net nuvežus benamius į ligoninę, medikai dažnai susiduria su problemomis, kadangi benamiai dažnai patys priešinasi išblaivinimui.

„Nuvežkit jūs pas toksikologus. Sakys eikit jūs po velnių, pasiųs ant trijų raidžių, atsistos ir išeis. Ir kas jį gaudys lauke? Niekas. Su šitais girtuokliais, valkatom yra baisu. O vieną kartą jis turi numirti – niekas nėra apsaugotas nuo mirties. Niekas nežino, kokį brudą jis kada gėrė“, – aiškino V.Pumputienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vanda Pumputienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vanda Pumputienė

GMP stoties administracija toliau nesiruošia nagrinėti, ar GMP brigados medikai tinkamai atliko savo darbą, nes jie yra užtikrinti, kad medikai savo darbą atliko tinkamai.

„Tikrai pro pirštus nebuvo žiūrėta, tuo labiau kad kažkas medikams pasakė, koks čia valkata. Kad ir benamis, bet yra galimybės nusiprausti, o jis visas niežais apaugęs, purvinas, jisai net nesikeičia rūbų – jis tiek degradavęs, kad jam jau nieko nebereikėjo“, – sakė V.Pumputienė.

Ar vežti, palikta spręsti medikams

Anot V.Pumputienės, Vilniaus GMP stoties greitosios pagalbos medikai tokioms situacijoms yra specialiai paruošti, o jų kompetencija nuolatos keliama įvairiuose seminaruose.

Vilniaus universiteto Klinikinės toksikologijos gydytojas Robertas Badaras yra vedęs vieną iš seminarų, kurio metu dalijosi savo, kaip toksikologo, patirtimi, kad GMP medikai galėtų tinkamai vertinti įkaušusių ar sutrikusios sveikatos žmonių būklę ir reakciją į alkoholį.

R.Badaras aiškino 15min, kad Vilniuje yra numatyta tvarka, jog neblaivūs ir svirduliuojantys asmenys paprastai yra vežami į ligoninę, o ne į nakvynės namus, nors, gydytojo teigimu, neretai toksikologo pagalbos jiems nereikia.

„Ar reikia vežti žmogų į ligoninę, sprendžia patys greitosios pagalbos medikai. Patikėkit, ten dirba ne kokie taksistai, jie gali tai objektyviai įvertinti“, – sakė R.Badaras.

Panašus atvejis Klaipėdoje

Tikrai pro pirštus nebuvo žiūrėta, tuo labiau kad kažkas medikams pasakė, koks čia valkata.

15min primena, kad tai ne pirmas atvejis kovo mėnesį, kai medikams abejingai įvertinus benamių sveikatos problemas, po kelių akimirkų jie mirė.

Kovo mėnesio pradžioje uostamiesčio patruliai rado Baltijos prospekte gulintį vyrą. Patruliams pasirodė, kad apie 50 metų vyras buvo stipriai įkaušęs, todėl jį atvežė iki komisariato ir bandė iškviesti greitosios pagalbos medikus.

Pareigūnų pastangos buvo bergždžios. Jie dukart kvietė medikus, bet šie atsisakė vyrą vežti į ligoninę. Benamio gyvybė po kiek laiko užgeso Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kieme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius