-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medininkų byloje kaltinamas K.Michailovas kaltina Lietuvą proceso politizavimu

Kaltinamasis Medininkų žudynių byloje, buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas) ir toliau neigia savo kaltę ir kaltina Lietuvą proceso politizavimu. Tuo tarpu bylos tyrėjai tokius kaltinimus kategoriškai atmeta.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Ketvirtadienį išplatintame kreipimesi šalies prezidentui, Seimo pirmininkui, ministrui pirmininkui, Aukščiausiojo teismo pirmininkui, Apeliacinio teismo pirmininkui, Vilniaus apygardos teismo pirmininkui ir žiniasklaidai buvęs „omonininkas" tvirtina, kad yra neteisėtai suimtas ir nepagrįstai kaltinamas dalyvavime Medininkų žudynėse.

„Ta aplinkybė, kad 1991 metų liepos 31 dienos Lietuvos Vyriausybės nutarimo 11 punktu, kaip dabar reikėtų suprasti, už mano „galvą" paskirtos didžiulės premijos prokurorams ir kitiems asmenims, atskleidusiems minėtą nusikaltimą, nustačiusiems ir patraukusiems atsakomybėn konkrečius asmenis, kaltus dėl žmogžudystės, visiškai paaiškina mano buvimą kalėjime, nepagrįstus kaltinimus ir neatskleistos bylos perdavimą teismui", - teigiama kreipimesi.

Kaltinamasis laiške tvirtina, kad Medininkų byla yra neatskleista, kaltieji nėra nustatyti, visos galimybės išaiškinti nusikaltimą ir kaltininkus jau yra prarastos dėl nusikaltimo senumo.

„Pats premijų prokurorams ir kitų teisėsaugos pareigūnams arba teisėjams pažadėjimo faktas vienareikšmiškai parodo visišką asmenų, galinčių objektyviai įvertinti įrodymus, nesuinteresuoto nebuvimą ir sprendimų nepagrįstumą", - tvirtina K.Michailovas.

K.Michailovas kreipimesi tvirtina, kad neva pinigai, turėję atitekti padėjusiems atskleisti nusikalstamas veikas, turėtų būti skirti žuvusiųjų Medininkuose artimiesiems ir vaikams.

BNS penktadienį kalbintas valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius tvirtino, kad tokį nutarimą Vyriausybė buvo priėmusi, tačiau tiksliai prisiminti, kokiems asmenims, remiantis nutarimu, buvo reglamentuotas premijų skyrimas, negalėjo.

„Ten yra įvardinta, kad skiriama premija tam, kas padės atskleisti nusikaltimą. Teismai tikrai nebuvo minėti. Galėjo būti minimi policininkai", - sakė prokuroras, tačiau pabrėžė, kad šiuo metu premija dėl infliacijos tesiektų 5000 litų.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Algimanto Kliunkos tvirtinimu per 19 metų niekam premijos nebuvo mokėtos.

„Aš nežinau to nutarimo. Niekas nesuteikė ypatingos informacijos, niekam nebuvo skirta ir išmokėta", - penktadienį BNS sakė teisėsaugininkas, pabrėždamas, kad pareigūnai nedirbo už paskatinimus.

Generalinė prokuratūra teismui jau yra perdavusi kaltinamąjį aktą, kuriame K.Michailovas kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną

Bylą sudaro 40 tomų, t.y. apie 16 tūkst. puslapių.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Rusijoje sulaikytam Aleksandrui Ryžovui.

Medininkų byloje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo ir A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius