-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medininkų žudynėmis kaltinamas K.Michailovas lieka suimtas (nuotraukos)

Kaltinamasis Medininkų žudynių byloje, buvęs TSRS vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas) lieka suimtas dar tris mėnesius.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Broniaus Jablonsko nuotr.

Taip antradienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas (VAT). Ši nutartis per 20 dienų gali būti apskųsta Lietuvos apeliaciniam teismui.

Antradienį teismas atsisakė nutraukti bylą dėl senaties ir paleisti K.Michailovą.

Anot VAT, K.Michailovas neturėtų būti paleistas, nes jis kaltinamas padaręs labai sunkų nusikaltimą, be to, yra užsienio šalies - Latvijos - pilietis, kuris Lietuvoje neturi nuolatinės gyvenamosios vietos.

VAT nuomone, jis gali slėptis nuo teisingumo, nes turi ryšių užsienyje, ypač Rusijoje. Be to, jis du kartus Latvijoje buvo teistas.

K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius žurnalistams teigė, kad šį VAT sprendimą tikrai apskųs.

Generalinė prokuratūra teismui jau yra perdavusi kaltinamąjį aktą, kuriame K.Michailovas kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 m. liepos 31 d.

Bylą sudaro 40 tomų, t.y. apie 16 tūkst. puslapių.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai yra įteikti ir Rusijoje sulaikytam Aleksandrui Ryžovui.

Medininkų byloje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo ir A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, ,"Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius