Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medininkuose žuvusių pareigūnų artimieji pritarė prokurorų K.Michailovui pasiūlytai griežčiausiai bausmei

Medininkų poste 1991 m. nužudytų pareigūnų artimieji ketvirtadienį teisme pritarė prokurorų pasiūlymui Konstantiną Michailovą nuteisti kalėti iki gyvos galvos.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Broniaus Jablonsko nuotr.

„Manau, kad siūloma bausmė yra adekvati, nes nusikaltimas yra padarytas labai sunkus, ne prieš vieną žmogų, o vis dėlto žuvo septyni pareigūnai. Nusikaltimas įvykdytas prieš Lietuvą kaip prieš valstybę, ir truputėlį graudu, kad tokią dieną nei vienos valstybinės instancijos, kurių pareigūnai žuvo, atstovo čia nėra", – žurnalistams po teismo posėdžio sakė žuvusio Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriaus Stanislovo Orlavičiaus dukra Jolanta Orlavičiūtė.

Nukentėjusioji teigė, kad, jos nuomone, įrodymų K.Michailovo kaltei patvirtinti užtenka. Tam pritarė ir nužudytojo našlė Genovaitė Orlavičienė.

J.Orlavičiūtė su ašaromis akyse teismo posėdyje perskaitė kalbą. Vėliau ji žurnalistams sakė, kad norėtų, jei būtų galimybė, kad K.Michailovui būtų skirta mirties bausmė.

„Jei būtų teisiama pagal nusikaltimo padarymo momentą, aš manau, už tokį nusikaltimą tikrai turėtų būti skirta mirties bausmė, nes liko daug kenčiančių šeimų, daug žmonų, vaikų, motinų, žaizdos negyja, o jis sėdi teismo salėje ir šypsosi", – sakė J.Orlavičiūtė.

Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriaus Antano Musteikio našlė Alytė Musteikienė tvirtino sutinkanti su prokurorų teiginiais.

„Aš susidariau nuomone, kad galbūt ir kaltas mūsų kaltinamasis K.Michailovas vien dėl to, kad, kai liudijo budintysis OMON bazėje tą naktį, jis pasakė, kad matė veidus tų, kurie važiavo į Medininkus. Iš teisėjų vienas paklausė: „Ar jūs tikrai matėte veidus?". Liudininkas pasakė: „Taip, mačiau", – tvirtino našlė.

„Aš staigiai pagalvojau, kaip tu sureaguosi į tai, Michailovai, juk tave matė žmonės, ir dar drįsi sakyti, kad nebuvai? Ir lygiai tuo pačiu momentu mes žaibiškai abudu susižvalgėme, atsisukome (...) ir man tas žvilgsnis pasakė, kad jis (...) Nežinau, man širdis taip jautė, tartum jis pasakytų, kad dalyvavo", – kalbėjo moteris.

A.Musteikinė tvirtino, kad bausmės dydis jos nedomina. Moteris sakė, kad daug labiau norėtųsi sužinoti nusikaltimo užsakovus.

„Su prokurorų surinktais įrodymais ir išvardintomis detalėmis aš sutinku", – teismo posėdyje trumpai paaiškino nužudyto Kelių policijos valdybos policininko Juozo Janonio našlė Rūta Janonienė.

Ketvirtadienį Generalinės prokuratūros prokurorai vieninteliam Medininkų žudynių kaltinamajam, buvusiam sovietų milicijos specialaus būrio OMON pareigūnui K.Michailovui pasiūlė skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

Jie teigė surinkę pakankamai duomenų, kad K.Michailovas dalyvavo 1991 m. žudant septynis Lietuvos pareigūnus, kurie saugojo neseniai nepriklausomybę atkūrusios valstybės sieną.

K.Michailovas 2007 m. buvo sulaikytas Latvijoje ir perduotas Lietuvai. Kitus įtariamuosius Rusija atsisako išduoti.

Užpuolimo metu buvo nužudyti Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras" policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius.

Sunkai sužeistas Vilniaus muitinės inspektoriaus Ričardas Rabavičiaus mirė rugpjūčio 2-ąją. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius