Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Mėlynasis banginis“ ne žaidimas – tai nusikalstama veika

Marijampolės policijos bendruomenės pareigūnės Edita Ežerskienė ir Akvilė Klimavičiūtė lankėsi įvairiose Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigose ir seniūnijose. Pareigūnės kalbėjo apie pastaruoju metu eskaluojamą socialinį reiškinį „Mėlynasis banginis“, kurio žaidimu nepavadinsi.
Marijampolės policija
Marijampolės policija / Marijampolės apskrities VPK nuotr.

Susitikimų metu bendruomenės pareigūnės ne tik pristatė naujame Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse numatytą administracinę atsakomybę mokiniams, tėvams, globėjams ir įstaigų darbuotojams, bet kalbėjosi ir apie pastaruoju metu žiniasklaidos priemonių eskaluojamą socialinį reiškinį „Mėlynasis banginis“, kurio žaidimu nepavadinsi. Viešoje erdvėje paskleista tokia istorija gali paskatinti paauglius ar vaikus ja patikėti. Būtent tai gali paskatinti ir savižudybes.

Pradėsime nuo to, kad viso to „paslaptingo“ „Mėlynojo banginio“ kūrėjas buvo suimtas Rusijoje dar prieš pusę metų. Kaltinimai jam – 15 paauglių privedimas iki savižudybės. Kokia dalis tų paauglių ir šiaip žudėsi – nelabai aišku, tačiau aišku tai, kad jis šlykščiai tyčiojosi iš jų ir įtikinėjo, kad jie nusižudytų. O kai Rusijos policija surado tą „genijų“ ir atvažiavo pas jį į namus suimti, jis pasislėpė už lovos ir nenorėjo išlįsti. Tai toks apgailėtinas „drąsuolis“ šis savižudybių organizatorius, kurį, susigūžusį ir drebantį, nufilmavo policija.

Jei kam nors galėtų kilti neprotinga mintis organizuoti panašius dalykus Lietuvoje, trumpa citata iš Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 133 str.: Sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės. Tas, kas sukurstė žmogų nusižudyti arba žiauriu ar klastingu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų).

Marijampolės apskrities policija informuoja, jog dar iki šiol nėra fiksuota įvykių – savižudybių, kurios būtų paskatintos šio „mistinio“ reiškinio. Pasitaikydavo atvejų ir anksčiau kuomet vaikai žalodavo save, tačiau, šiuo metu yra sukeltas didelis vaikų, paauglių susidomėjimas. Jie ne tik kalba, kuria mitus, bet gali bandyti ir tam tikrus veiksmus, pvz.: save žaloti ar nusipiešti banginį.

Tad pastebėję, kad jūsų vaikas slepia rankas, naktimis keliasi, jo būklė tapo kritiška, jis atsiribojo nuo viso pasaulio, klausosi įtartinos muzikos, ir naktimis neišsimiega, sukluskite. Patikrinkite jo kompiuterį, ir pastebėję, jog jis dalinasi grotelėmis # pažymėtais žodžiais apie banginį, tuojau pat imkite kalbėtis, ir viską išsiaiškinkite.

Tikrinkite jo socialinius tinklus – kokiose grupėse jis užsiregistravęs, su kuo bendrauja, kokiomis temomis kalbasi, kokią vaizdo medžiagą kelia į internetą. Tai pat svarbu reguliariai apžiūrėti jo kūną. Bet kokie sužalojimai gali būti grįsti šio žaidimo taisyklėmis.

Kilus įtarimams kreipkitės į artimiausią policijos įstaigą arba praneškite apie tai telefonu 112.

Marijampolės apskr. VPK psichologė Laura Krupavičiūtė pataria į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

  • jei pastebėsite jog vaikas yra įbauginamas, kad bus susidorota su juo ir jo artimaisiais, jei neatliks užduočių, nuraminti ir svarbu paskatinti vaiką pasikalbėti, kas įvyko ir su tėvais aptarti, kiek realu, kad kažkas nutiks (kas vargu ar realu) ir kokių saugumo priemonių galima imtis bei informuokite mokyklos darbuotojus: soc. darbuotoją, psichologą ir būtinai kreiptis į policiją;
  • kalbėkitės su vaikais (ne kvoskite, nurodinėkite, šaukite ir pan.) apie tai kas nutiko, kaip vaikas jaučiasi ir kaip galite jam padėti;
  • kreipkitės į emocinės paramos tarnybas.

Telefonu:

Smurtas: kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Policijos komisariatai
Tel.: 112
LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga
Nemokama linija:
Tel.: 8 800 01230, 8 5 210 7176
Savivaldybių Vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriai
Vilniuje:
Tel.: 8 5 211 2023, 8 5 211 2567
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-21 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277

Marijampolės apskr. VPK informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius