-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mįslinga bokso legendos žūtis

Už bokso legendos Ričardo Tamulio nužudymą pasiūlyta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. „Jeigu tikite „pijoke“, teiskite!“ – tokiais žodžiais į nuosprendį skelbsiantį teismą kreipėsi šiuo nusikaltimu kaltinamas Jonavos santechnikas Arvydas Bartosevičius.
„Labai atsiprašau R.Tamulio artimųjų dėl jo žūties, bet aš prie to rankų nepridėjau“, – gavęs paskutinį žodį sakė už grotų nuosprendžio laukiantis A.Bartosevičius.
„Labai atsiprašau R.Tamulio artimųjų dėl jo žūties, bet aš prie to rankų nepridėjau“, – gavęs paskutinį žodį sakė už grotų nuosprendžio laukiantis A.Bartosevičius. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Vieno garsiausių Lietuvos boksininkų – Tokijo olimpiados vicečempiono, 3 kartus Europos ir 5 sykius SSRS čempiono – R.Tamulio žūties byla Kauno apygardos teismui tapo sudėtingu galvosūkiu. Prokuroras reikalauja skirti vyriškiui, kaltinamam itin žiauriu bokso legendos nužudymu, didesnę nei vidutinė bausmę, kuri numatytą už šį labai sunkiems priskiriamą nusikaltimą. A.Bartosevičių ginanti valstybės paskirta advokatė prašo jį išteisinti. Pagrindinis gynėjos argumentas – visos abejonės turi būti sprendžiamos kaltinamojo naudai.

Girtavimo pasekmė

Prokurorui antrina ir Petrašiūnų panteone, šalia kitų Lietuvą garsinusių sportininkų, palaidoto velionio dukra. Už tėvo netektį moteris prašo priteisti iš kaltinamojo 20 tūkst. litų. 43 metus su R.Tamuliu gyvenusi jo motina prašo 50 tūkst. litų moralinei žalai atlyginti. Neturtinės žalos ieškinio atsisakė tik velionio sūnus.

Bokso legenda 2000-aisiais pardavė butą Kaune ir persikėlė į Jonavą. Daugiabutyje, kuris dėl prastos reputacijos vietinių vadinamas Pentagonu, gyvenęs R.Tamulis žuvo savo 70-mečio išvakarėse. Šis didelį atgarsį sukėlęs įvykis užregistruotas 2008 metų balandžio 20-osios vakarą.

Kas iš tikrųjų tada nutiko, gali žinoti tik du asmenys. Vienas jų – 44 metų teisiamasis. Antroji - tą vakarą kartu su A.Bartosevičiumi ir R.Tamuliu girtavusi Regina K. Būtent iš jos buto, esančio Pentagono aštuntame aukšte, balkono boksininkas ir iškrito. Kaip teisme teigė viena liudytoja, žmonės iš šio devynaukščio krinta vos ne kasdien, tik niekas rimtai tų nelaimių aplinkybių netiria.

Parodymai prieštaringi

Po įvykio A.Bartosevičiui nustatytas vidutinis girtumas (1,76 promilės), o buto šeimininkei – labai sunkus (3,83 promilės). Anot teisiamojo advokatės, negalima tikėti tuo, ką pasakoja moteris, kamuojama alkoholio abstinencijos.

Prokuroras įsitikinęs, kad abejoti Regina K. nėra pagrindo. Tada, anot valstybinio kaltintojo, reikėtų netikėti ir moterį apklausiusiais policininkais, o šie teigia, jog buto šeimininkė įvardijo žudiką jau tą patį vakarą. Tas pats užfiksuota ir klausantis jos pokalbių – dar tada, kai šiai 53 metų jonavietei buvo pateiktas įtarimas dėl galimų melagingų parodymų.

Teisme liudytoja tvirtino tą patį – kad keldamasi nuo sofos įsipilti dar vienos taurelės mačiusi, kaip A.Bartosevičius stvėrė balkone R.Tamuliui už kojų ir garsiai perklausė: „Ar dabar tave išmesti, ar dar palaukti?" Nors sugėrovas uždelsė, vis dėlto jis numetė žmogų žemyn.

A.Bartosevičius teisme dievagojosi, jog tai netiesa. Taip, jis rūkęs su R.Tamuliu balkone, bet kai šis iškrito, ten nebuvęs. Neva ėjęs į kambarį įsipilti dar vieno stikliuko, o R.Tamulį palikęs balkone sėdintį ant spintelės. Grįžęs jo jau neberadęs.

Ekspertų išvados

Per ikiteisminį tyrimą A.Bartosevičius keitė savo parodymus. Taip pat elgėsi ir Regina K. Moteris tokį nenuoseklumą aiškino tuo, kad bijojo A.Bartosevičiaus, mat išgėręs jis tapdavo agresyvus. Juolab jog įtariamasis jau buvo teistas už piktybinį chuliganizmą.

Į bylą įsegtas penktą sulaikymo dieną A.Bartosevičiaus rašytas „prisipažinimas". Jame kaltinamasis teigia konfliktavęs tą vakarą su R.Tamuliu – dėl krepšinio. Paskui abu išėję į balkoną – surūkyti „taikos pypkės". Tada oponentas, sėdėjęs ant spintelės, neva netyčia persisvėrė ir iškrito aukštielninkas.

Kitame „prisipažinime", rašytame dar po 10 dienų, A.Bartosevičius jau neneigia, jog susiginčijęs su R.Tamuliu apsistumdė, bet šis esą vis tiek iškritęs netyčia.

Specialistai tvirtina, kad iškristi per 1,1 metro aukščio atraminę balkono sienelę, jeigu ši įrengta laikantis statybos taisyklių, – neįmanoma. Be to, apžiūrint įvykio vietą balkone aptikta tik viena 55 cm aukščio ir vos 35 cm pločio spintelė – ant tokios nelabai prisėsi.

A.Bartosevičiaus advokatės kontrargumentai grįsti kitų ekspertų, tyrusių velionio ir teisiamojo apdarus bei nagų nuokarpas, išvadomis. Šie tvirtina, kad A.Bartosevičiaus nagų nuokarpose nėra R.Tamulio drabužių mikropluoštų, o buvusio boksininko vienos rankos panagėse aptikta tik kaltinamojo tą vakarą mūvėtų kelnių dalelių. Anot advokatės, tai nesunkiai paaiškinama tuo, kad abu gerdami sėdėjo šalia, o išmesti R.Tamulio per balkoną, neprisiliesdamas prie jo rankomis, teisiamasis negalėjo.

Kauno apygardos teismas, narpliojantis šią klampią bylą, nuosprendį žada skelbti spalio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius