-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokesčių inspektoriai tikslins ieškinį Darbo partijos byloje – jis gali sumažėti 0,5 mln. litų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ketina tikslinti civilinį ieškinį Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje – nuosprendžiu priteista suma gali sumažėti beveik puse milijono litų.
Vitalija Vonžutaitė
Vitalija Vonžutaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai Apeliaciniame teisme antradienį nagrinėjant Darbo partijos bylą pareiškė VMI, byloje dalyvaujančios civilinio ieškovo teisėmis, atstovė Ieva Venskutonytė.

Dvi VMI specialistės antradienį apklaustos dėl sumų partijos „juodojoje“ buhalterijų – dėl „darbiečių“ sumokėtų pinigų atlikėjams, tarifų taikymo ir kt.

Atsižvelgiant į kai kur dvigubai įtrauktas sumas, kitus netikslumus, VMI atstovė I.Venskutonytė BNS sakė, kad bendra apskaičiuotų mokesčių suma turėtų sumažėti maždaug 498 tūkst. litų.

Teismas pernai paskelbtu pirminiu nuosprendžiu net tik nuteisė keturis su Darbo partija susijusius asmenis, bet ir patenkino VMI ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ieškinius bei nusprendė išieškoti solidariai iš partijos įkūrėjo V.Uspaskicho ir Seimo narės V.Vonžutaitės beveik 4 mln. litų.

Vilniaus apygardos teismas pernai paskelbtu nuosprendžiu net tik nuteisė keturis su Darbo partija susijusius asmenis, bet ir patenkino VMI ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ieškinius bei nusprendė išieškoti solidariai iš partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho ir Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės beveik 4 mln. litų. Šie pinigai – esą Darbo partijos 2004-2006 metais nesumokėti mokesčiai ir įmokos valstybei.

VMI prašė priteisti 3 mln. 9 tūkst litų, o „Sodra“ – daugiau nei 800 tūkst. litų.

Po VMI specialisčių apklausos nuteistųjų advokatai pareiškė, kad norėtų pateikti naujų prašymų.

Teisėjų kolegija nutarė gynėjams suteikti galimybę iki gegužės 26 dienos raštu pateikti savo prašymus. Be to, advokatai vėl prašo finansinės ir rašysenos ekspertizių, kurių jau prašė anksčiau.

Posėdis bus tęsiamas birželio 4 dieną.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

V.Uspaskichas jo bylą nagrinėjusius Vilniaus apygardos teismo teisėjus bandė nušalinti ne kartą, tačiau visi nušalinimai buvo atmesti kaip nepagrįsti.

Skundus dėl nuosprendžio pateikė tiek nuteistieji, tiek prokurorai.

Prokuroras Saulius Verseckas teigia, kad senaties terminas Darbo partijos byloje jau yra neaktualus, nes pirmosios instancijos teismui priėmus apkaltinamąjį nuosprendį, senaties terminas nebeskaičiuojamas.

V.Uspaskichas ir kitas nuteistasis byloje Seimo narys V.Gapšys yra kandidatai į Europos Parlamentą, rinkimai vyks šį sekmadienį, gegužės 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius