-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mums gėda dėl Lietuvos įvaizdžio norvegų akyse!“

Norvegijos televizijos TV2 žurnalistai šeštadienį parodė kelias savaites ruoštą reportažą apie nusikaltėlių išnaudojamus Lietuvos nepilnamečius šioje Skandinavijos šalyje. Paaugliai buvo verčiami vogti, jiems buvo grasinama. Norvegijoje gyvenantys lietuviai teigia, kad jiems gėda dėl to, kaip Lietuva buvo pristatyta.
Tokiu keliu į Norvegija buvo vežami nepilnamečiai
Tokiu keliu į Norvegija buvo vežami nepilnamečiai / kadras iš tv2nyhetene.no

Apie šią nepilnamečių išnaudojimo bylą 15min.lt jau skelbė vasario 28 d. Tąkart informavome, kad dar 2009 m. rudenį Norvegijos mieste Bergene buvo sulaikyti trys iš parduotuvių vagiliavę nepilnamečiai iš Lietuvos.

Vietos policijai pradėjus tyrimą nustatyta, kad sulaikytus nepilnamečius su grupe kitų paauglių bei suaugusiųjų į Norvegiją iš Lietuvos atvežė du tauragiškiai. Jie smurtu ir grasinimais, pasinaudodami sunkia situacija, vertė vaikus, kurių dauguma – tauragiškiai, vogti iš prekybos centrų, o pavogtus daiktus atiduoti jiems.

2010 m. kovą Bergeno policija sulaikė vieną iš įtariamųjų – trisdešimtmetį tauragiškį S.Š. Jis iki šiol laikomas Bergeno kalėjime. Tų pačių metų gruodį Lenkijoje pagal norvegų teisinės pagalbos prašymą buvo sulaikytas ir jo bendras, 25 metų Tauragės gyventojas V.L. Artimiausiu metu jis bus perduotas Norvegijai. Abiem pateikti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis ir bendrininkavimo vykdant stambaus masto vagystes. Pagal Norvegijos įstatymus už tai tauragiškiams gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.

Tirdami šią bylą norvegai su teisinės pagalbos prašymu kreipėsi į Lietuvos prokurorus. Tauragės rajono prokurorai vieni bei su kolegomis iš Norvegijos apklausė per 20 asmenų ir atliko daug kitų procesinių veiksmų, kurie skandinavams užtikrino tyrimo baigtį.

Byla susidomėjo ir Norvegijos žiniasklaida. Rinkdami medžiagą reportažui žurnalistai apsilankė Tauragėje ir pakalbino ne tik prokurorus, bet ir vieną byloje figūruojančią nepilnametę. Šeštadienį šis reportažas buvo parodytas.

„Iš pradžių bijojau“

Kalbinta nepilnametė tauragiškė įvardijama kaip viena iš prekybos žmonėmis aukų. Jos tapatybė reportaže nebuvo atskleista.

Tauragė reportaže pristatoma kaip nedidelis miestelis, kuriame gyvena 30 tūkst. gyventojų, ypač aukštas nedarbo lygis. Kadangi dauguma į Bergeną vagiliauti vaikų buvo atvežta iš Tauragės, miestą, pasak norvegų, galima pavadinti ir vagių miestu. Reportažas iliustruojamas ne tik gatvių vaizdais. Skandinavų kamera užfiksavo ir apleistus pastatus, išdaužytus langus.

Su TV2 žurnalistais saugioje vietoje susitikusi nepilnametė pasakojo, kad vaikai buvo mokomi vogti. Dirbti jie turėjo visą dieną.

„Iš pradžių bijojau. Pirmą kartą visada yra baisu. Antrą ar trečią kartą pripranti prie to darbo. Bet iš pradžių tai baimė nesveika. Ir verkdavau, ir nenorėdavau, ir bijodavau. Bet jeigu nuvažiavau, tai nepasakysiu, kad noriu namo, ir mane iš karto parveš. Jei nuvažiavai, tai ir turi dirbti“, – norvegams sakė nepilnametė.

Paaugliai vogdavo tai, ką lengva parduoti: alkoholį, kosmetiką, vienkartinius skustuvus.

„Būdavo tam tikra vieta, kur išėjus iš parduotuvės laukdavo. Turėdau į tą vietą nueiti, jie atvažiuodavo, paimdavo viską ir nuveždavo į kitą vietą. Spaudimas buvo didelis. Liepdavo: eik, nešk, per mažai išnešei! Pradėdavo šaukti, kad daugiau turi stengtis, daugiau pinigų užsidirbsi“, – apie savo „darbą“ atvirai pasakojo mergina.

Tauragės rajono vyriausiasis prokuroras Gražvydas Žebelis norvegams sakė, kad tai yra organizuota nusikaltėlių veikla. Pasak prokuroro, patys nepilnamečiai to nesugebėtų padaryti, nesugebėtų susiburti dėl tokios neteisėtos veiklos. Nepilnamečiai įtraukiami į šią veiklą, dėl savo amžiaus tiesiog susigundo tokiais pasiūlymais „padirbėti“.

Norvegijos žurnalistai Tauragėje pakalbino ir turguje vaistažolėmis prekiaujančią moterį, kuri buvo pristatyta, kaip septyniasdešimtmetė Nijolė.

„Nėra Tauragėje darbų. Vaikai baigia aukštuosius mokslus, o darbo nėra. Jie priversti važiuoti, net valytojo vietos jaunas žmogus negauna. Tai yra bėda“, – televizijos reportaže sakė Nijolė.

Norvegų žurnalistai pakalbino ir vietos policijos atstovus bei kaltinamųjų advokatą. Šis, beje, teigia, kad jo klientas atmeta kaltinimus prekyba žmonėmis.

„Mums gėda dėl to“

Norvegų televizijos reportažas baigiamas liūdna gaida.

„Norėjau baigti mokyklą, įgyti specialybę, susikurti gerą šeimą, turėti daug gražių vaikų. Visai kitaip viską įsivaizdavau. Nežinau, kaip toliau bus“, – sakė su Norvegijos žurnalistais bendrauti sutikusi nepilnametė.

Televizijai TV2 parodžius šį reportažą, 15min.lt gavo Norvegijoje gyvenančios moters laišką, pavadintą „Lietuva norvegų akyse“.

„Mums gėda dėl to“, – rašoma laiške iš Norvegijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius