Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktinė operacija prie Baltarusijos sienos: čečėnai į Lietuvą slapta veda vietnamiečius

Trečiadienio vakarą kilęs sujudimas pasienyje su Baltarusija nusitęsė iki vėlyvos nakties. Aptikę įspaudus pėdsakų juostoje Švenčionių užkardos pasieniečiai surengė sulaikymo operaciją. Jos metu gausios pareigūnų pajėgos apsupo pasienio rajoną, ore ratus suko sraigtasparnis, o kinologai su pareigūnais šukavo mišką. Operacijos metu sulaikyta devynių nelegalių migrantų grupė ir 2 jos vedliai.

Po merginos sulaikymo blokavo pasienio rajoną

Trečiadienio vakarą šalia Baltarusijos sienos patruliavę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Švenčionių užkardos pareigūnai netoli Papelekio kaimo pastebėjo, kad pėdsakų juostoje matyti žmonių avalynės įspaudų.

Pasieniečiai pradėjo apžiūrinėti teritoriją. Po kurio laiko netoli tos vietos jie miške išgirdo traškesius. Netrukus paaiškėjo ir kas tamsoje kėlė triukšmą – mišku ėjo jauna vietnamietė mergina, kuri neturėjo leidimo būti Šengeno erdvėje.

Žinoma, kad įprastai nelegalai į Lietuvą patenka grupėmis. Buvo spėjama, kad ši mergina dėl nežinomų priežasčių atsiliko nuo pagrindinės grupės.

Pasieniečiai tuoj pat organizavo šios pasienio teritorijos blokavimą. Į pagalbą buvo pasiųsti visi toje teritorijoje dirbę pareigūnai, iškviestas sraigtasparnis su termovizorine įranga, o grupės pėdsakų pradėjo ieškoti kinologai su tarnybiniais šunimis.

Į pagalbą atskubėjo ir Ignalinos Specialiosios paskirties užkardos pasieniečiai.

Grupę vedė du čečėnai

Bendras pareigūnų darbas greitai davė vaisių. Kinologas su tarnybiniu šunimi aptiko nelegalų pėdsakus ir pradėjo jais sekti. Jo kolegos pradėjo tikrinti aplinkinius miško kvartalus, o teritoriją iš viršaus stebėjo sraigtasparnis su šilumos objektus išskiriančia įranga.

Netrukus pasieniečiai netoli miško keliuko išgirdo traškesį ir pasileido garso link. Po kelių akimirkų saugomi tarnybinio šuns ant žemės jau gulėjo 10 nelegalų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje

Kaip vėliau paaiškėjo – 8 iš jų buvo Vietnamo Socialistinės Respublikos, o 2 – Rusijos Federacijos Čečėnijos respublikos piliečiai.

Vienas jų 15min žurnalistui sulaikymo vietoje teigė, kad jis yra iš Grozno ir bandė patekti pas brolį, gyvenantį Belgijoje. Tačiau vyras painiojosi savo atsakymuose ir negalėjo net atsakyti, kiek jam kainavo kirsti sieną. Pasak jo, už viską sumokėjo jo brolis.

Tačiau pareigūnai nebejoja, kad tai tėra čečėno gynybinė versija. Kaip rodo iki šiol atlikti tyrimai ir turima žvalgybinė informacija – būtent čečėnai ir yra pagrindiniai nelegalų vedliai šiose teritorijose.

Sulaikytieji šypsojosi ir ištarė „ačiū“

Tarp sulaikytųjų vietnamiečių buvo dvi moterys ir vienas nepilnametis. Vyriausiajam iš grupės – 39 metai. Nė su vienu jų susikalbėti pareigūnams be vertėjo nepavyko. Vos vienas jų mokėjo keletą žodžių angliškai, tačiau tai nepadėjo palaikyti ryšio.

Vietnamiečiams patekti į išsvajotus Vakarus šįkart nepavyko. Tačiau jie, priešingai negu čečėnai, neatrodė nuliūdę. Kai kurie jų net neslėpė šypsenos. Iš pažiūros galima būtų pasakyti, kad daliai jų tai tėra tik linksmas nuotykis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje

Po kurio laiko įsidrąsinęs vienas jaunuolis netgi gestai parodė į savo kuprinę ir paprašė valgyti. Pareigūnams leidus, netrukus visa grupė jau godžiai krimto turimas maisto atsargas.

Vežant į užkardą vienas iš sulaikytųjų vietnamiečių, pasodintas į automobilį ir gavęs medicininę kaukę, su stipriu akcentu lietuvių kalba ištarė „asiū“. Tai nustebino pareigūnus. Jie bandė spėti, kad galbūt šie piliečiai jau ne pirmą kartą sulaikomi Lietuvoje. Ar tai tiesa – parodys atliekamas tyrimas.

Atsitiktinai sulaikytas ir smulkus kontrabandininkas

Pasieniečių operacijos metu nepasisekė tūlam Baltarusijos piliečiui. Netolimo kaimo gyventojas nusprendė šiek tiek užsidirbti ir Lietuvoje parduoti keletą blokų cigarečių.

Įtariama, kad gerai žinodamas apylinkes jis kirto sieną vienintelėje vietoje, kur nėra pėdsakų juostos. Su savimi jis nešėsi 8 blokus cigarečių. Panašu, kad tai darė ne pirmą kartą.

Ir pasitaikyk, kad kaip tik tą ramų trečiadienio vakarą, kurio metu jis tikėjosi netrukdomai pasiekti Švenčionis ir ten parduoti cigaretes, netoli tos vietos sieną kirto ši nelegalų grupė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje

Prasidėjus didelio masto operacijai, kai virš galvos ratus suko sraigtasparnis, o teritoriją šukavo kinologai su šunimis, vyriškiui neliko jokios galimybės pabėgti ar pasislėpti.

Sulaikytas nelaimėlis kontrabandininkas atrodė labai išsigandęs. Šiam Baltarusijos piliečiui gresia administracinė atsakomybė už kontrabandines prekes ir baudžiamoji – už nelegalų sienos kirtimą.

Nelegalų kuprinėse – drabužiai, maistas ir navigacijos priemonės

Paprastai kiekvienas nelegalas kirsdamas sieną su savimi nešasi kuprinę, o joje – būtiniausius daiktus. Tačiau sulaikius visą grupę paaiškėjo, kad trūksta vieno nešulio.

Kuprinę pametė vietnamietė, bėgdama nuo pasienio pareigūnų. Pasieniečių kinologas ėmėsi ieškoti ir netrukus šuo atvedė prie pamestų merginos daiktų.

Kuprinėse nelegalai dažniausiai nešasi pačius būtiniausius daiktus. Tai – šiltesni rūbai, antra batų pora, higienos priemonės, šiek tiek maisto ir vandens.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų kuprinės turinys

Nelegalų vedliai su savimi papildomai turi navigacijos priemonių – žemėlapį, kompasą ar telefoninį GPS prietaisą. Visi čečėnai su savimi nešasi peilį.

Kirsti sieną kainuoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų

Pastaraisiais metais ypač padaugėjo vietnamiečių, sulaikytų nelegaliai kirtus Lietuvos valstybinę sieną. Vien šiais metais VSAT pareigūnai sulaikė daugiau kaip 200 šios šalies pilietybę turinčių nelegalų.

Nelegaliai kirsti išorinę Europos Sąjungos sieną jiems kainuoja maždaug nuo 400 iki kelių tūkstančių eurų. Priklausomai nuo suteikiamų paslaugų.

Pats paprasčiausias ir pigiausias variantas, kuomet būsimas nelegalas pats pasiekia pasienį, jam nurodoma kryptis, kur patogiausia kirsti ruožą arba kartais būna ir palydimi keletą kilometrų. Tokia paslauga juodojoje rinkoje kainuoja keletą šimtų eurų.

Jeigu Vietnamo ar kitos šalies pilietis nori geresnio aptarnavimo – kelionės organizavimo iš jo gyvenamosios šalies, tuomet kaina išauga iki kelių tūkstančių ar net dar daugiau eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalų sulaikymo operacija Baltarusijos pasienyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nelegalai Baltarusijos pasienyje

Kelionės tikslas – Suomija

Nelegalių migrantų gabenimo verslu užsiimančios grupuotės ir nariai paprastai stengiasi nekirsti sienos. Vieni jų atveda iki Lietuvos ir parodo, kur eiti, o kiti – pasitinka. Taip sumažinamas atsakomybės dydis pakliuvus į teisėsaugos rankas.

Pervežimas tarp vidinių Europos Sąjungos valstybių sienų kainuoja mažiau nei reikia mokėti kertant Lietuvos – Baltarusijos ribą. Taip yra dėl mažesnės rizikos. Jeigu sulaikomas vairuotojas, gabenantis nelegalus į Vokietiją ar kitą šalį, jis tiesiog gali pasiteisinti, kad paėmė pakeleivingus žmones. Įrodyti jo dalyvavimą grupuotėje būtų gana sudėtinga.

Trečiadienio naktį sulaikytų vietnamiečių tikslas greičiausiai buvo Suomijos valstybė. Seniau ypač daug nelegalų traukė į Vokietiją, tačiau šiek tiek pasikeitus situacijai srautai pasisuko į šiaurę. Suomijoje jau dabar yra susidariusi nemaža Vietnamo piliečių bendruomenė. Tad naujai atvykusiems yra daug lengviau įsitvirtinti ir susirasti pragyvenimo šaltinį.

Daugiau apie nelegaliai Lietuvos sieną kelią kertančius migrantus galite sužinoti 15min komandos sukurtame multimedijos pasakojime „Pabėgėlių kelias“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius