Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 03 /11:30

Narkušai užkliuvęs verslininkas Andy Hernandezas jau anksčiau buvo sulaukęs perspėjimų

Tarptautinio atgarsio sulaukęs užpuolimas Trakų kavinėje – ne pirmas, kurį čia teko patirti jos šeimininkui filipiniečiui Andy Hernandezui. Anksčiau jis buvo sulaukęs netiesioginių grasinimų, galimai susijusių su verslu, kuriais policija esą nesusidomėjo, tačiau pastarąją įžūlią ataką sieja tik su savo kilme.
Sužalotas Andy Hernandezas
Sužalotas Andy Hernandezas / 15min.lt iliustracija
Temos: 2 Užpuolimas Trakai

Smurto protrūkis penktadienį buvęs jau antras kartas, kai vyras, prieš gerą dešimtmetį sėkmingą fotografo karjerą išmainęs į azijietiško maisto restoranų verslą Lietuvoje, sulaukė kriminalinio pasaulio atstovų dėmesio. Pernai jį aplankė grupė žmonių, kurie įspėjo, kad čia niekas neatsitinka be jų žinios. Šio atvejo pareigūnai esą taip ir nesiėmė tirti.

A.Hernandezas pasiteisino, kad įteikęs pareiškimą policijai kartu įsipareigojo nebeviešinti incidento detalių, todėl nuo komentarų susilaikė.

Užpuolikai buvo greitesni nei pareigūnai

Kaip 15min.lt jau rašė, sutuoktiniai – Vytauto g. esančios kavinės „Mojo Cafe“ savininkas 54-erių A.Hernandezas ir direktorė, jo žmona 38-erių Monika Abraitytė, nukentėjo penktadienio vakarą, po 21.30 val.

Į kavinę užėjo policijai žinomas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša. Jo nepavyko išprašyti net paaiškinus, kad kavinė jau pusvalandį nedirba. Netrukus Narkuša ėmė keiktis rusiškai ir vadinti filipinietį juodasnukiu, juodašikniu ir beždžione, pamėgdžioti šį gyvūną. Be to, pagrasino sumušti sutuoktinius ir sugriauti kavinę.

Verslininkas tikino nepažįstantis S.Narkevičiaus ir niekada nematęs jo savo kavinėje, tačiau iš aprangos ir elgesio suvokęs, kad susidūrė su kriminalinio pasaulio šulu.

A.Hernandezas ėmė filmuoti pokalbį telefonu. Kai atmosfera ėmė dar labiau kaisti, jis paprašė žmonos iškviesti policiją. Tuo metu Narkuša išsikvietė septynis bičiulius.

Kai šie užsimojo prieš vyrą, M.Abraitytė atsistojo tarp atėjūnų ir vyro. Užpuolikų tai nesustabdė: vienas smogė į veidą A.Hernandezui iš vienos pusės, kitas – iš kitos. Jis iškart pajuto, kad buvo išmuštas viršutinis priekinis dantis. Tuomet trys raumeningi vyrai ėmė daužyti verslininką į šonkaulius, o metaliniu indu vynui šaldyti sutrupino durų stiklą

Smūgių į veidą bei pilvą sulaukė ir kavinės direktorė. Tik kai ši pradėjo šaukti, atbėgo maždaug 30 praeivių, A.Hernandezo bičiulis ir viena pagyvenusi moteris bandė užstoti sutuoktinius, o užpuolikai pasišalino. Verslininkas paprašė žmonos surinkti liudininkų telefonų numerius, bet esą nė vienas, žinodami Narkušą, nepanoro veltis į šią istoriją.

Be jų, atakos metu jau uždarytoje kavinėje buvo dvi kitos darbuotojos – padavėja ir virėjo asistentė.

A.Hernandezas tvirtino policijos ekipažo sulaukęs tik po pusvalandžio, kai incidentas jau buvo pasibaigęs, nors nuovada įsikūrusi vos už 5 minučių kelio pėsčiomis. Užpuolikai esą pasirodė greitesni nei pareigūnai, mat šiems moteris paskambino anksčiau, nei Narkuša išsikvietė savo sėbrus. Kuomet sutuoktiniai nuėjo į policiją parašyti pareiškimo, pirmiausiai išgirdo siūlymą kreiptis į medikus, kad šie nustatytų sužeidimų pobūdį.

Įtaria rasizmą, bet ne reketą

Žinia apie A.Hernandezo ir jo žmonos užpuolimą sukrėtė vyro artimuosius, 15min.lt sakė Maniloje gyvenanti jo sesuo Taffy Santiago.

Portalas rappler.com, kuriame ji dirba, bene pirmasis pranešė apie ataką. „Mafija Lietuvoje užpuolė filipinietį restorano savininką“, – skelbė netrumpo rašinio, kuriame detaliai papasakota apie incidentą, antraštė.

„Šis incidentas šokiravo ir išgąsdino visą mūsų šeimą, – 15min.lt pasakojo T.Santiago. – Buvome tikri, kad mūsų brolis įsikūrė taikioje šalyje. Jis joje gyvena jau ilgiau nei dešimtmetį ir niekada negirdėjome, kad jis būtų patyręs rasistinių atakų Lietuvoje ar kur kitur. Nepaprastai nusivylėme supratę, kad klydome.“

Anot pašnekovės, jos brolis ne tik daug dirba, norėdamas išlaikyti šeimą, bet ir savo restoranuose Vilniuje bei Trakuose suteikia darbą dešimtims žmonių.

Kai kažkas „Facebook“ pasiteiravo, ar jis buvo sumuštas, kai gauja atėjo pasiimti mėnesinės duoklės, A.Hernandezas atsakė: „Manau, tai buvo rasistinis užpuolimas. Per ekonominę krizę visuomet kaltinami atėjūnai.“

„Tai yra apgailėtinas incidentas, į kurį, mūsų manymu, Lietuvos pareigūnai turėtų rimtai sureaguoti, – kalbėjo T.Santiago. – Kiek suprantu, Trakai yra turistinė vieta, sulaukianti daugybės lankytojų. Esu tikra, kad, perskaitę apie šį incidentą, žmonės pagalvos dukart, prieš važiuodami į tą gražią, bet siaubinga virtusią vietą.“

Savo ruožtu Filipinų ambasada įteikė notą Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl incidento. 

Anksčiau smurtą patyrė tik kare

A.Hernandezas 18 metų dirbo visame pasaulyje populiaraus žurnalo „Newsweek“ fotografu. Jis įamžino tokius įvykius, kaip ilgamečio Filipinų prezidento Ferdinando Marcoso nuvertimą, šios šalies opozicijos veikėjo Benigno Simeono Aquino nužudymą Manilos oro uoste, žudynes Tianianmenio aikštėje, SSRS žlugimą, pirmąjį Persų įlankos karą, pilietinį karą Ruandoje.

Kaip antradienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, fotografą Afganistane yra sumušę opozicijos atstovai, per antivyriausybinę demonstraciją Pietų Korėjoje jis nukentėjo nuo karo policijos, o Libano sostinėje Beirute vyrą kliudė artilerijos sviedinio atplaiša.

Baigęs fotografo karjerą, A.Hernandezas įsikūrė Lietuvoje, kurion pirmiausiai buvo atsiųstas nušviesti judėjimą už Nepriklausomybę, sukūrė šeimą ir ėmėsi verslo.

Nori suimti trims mėnesiams

48-erių Narkuša sekmadienį buvo sulaikytas ir uždarytas į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę. Teismas buvo prašomas leisti jį suimti trims mėnesiams, tačiau sutiko skirti suėmimą tik 14 parų.

Bylą dėl užpuolimo Trakų pareigūnai perdavė sostinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybai. Pareigūnai aiškinsis, ar Trakų kavinės šeimininkai galėjo būti reketuojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius