Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismo proceso naujausios technologijos neišgelbėjo – neatvyko dalyviai

​Antradienį Šiaulių apylinkės teisme nepradėta nagrinėti sudėtinga, didelės apimties baudžiamoji byla, nes nedalyvavo 5 kaltinamieji ir 7 advokatai. Iš viso yra 38 kaltinamieji ir 34 nukentėjusieji iš įvairių Lietuvos vietų.
Šiauliuose išnarpliota kraupi prievartavimo byla
Šiauliuose išnarpliota kraupi prievartavimo byla / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Vienu metu teismo posėdis vyko trijose vietose: Šiaulių apylinkės teismo dviejose salėse ir Alytaus pataisos namuose. Buvo naudojama speciali įranga nuotoliniams teismo posėdžiams vykdyti. Į pagalbą pasitelkti teismo savanoriai. Bylos nagrinėjimas atidėtas spalio 5 dienai.

38 asmenys (32 vyrai, 6 moterys) kaltinami sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu.

12 kaltinamųjų atlieka bausmę Alytaus pataisos namuose. Jie posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu. 8 kaltinamieji buvo etapuoti iš kitų pataisos namų ir tardymo izoliatorių. 18 kaltinamųjų yra laisvėje. Todėl teismo posėdžių salėje buvo tikimasi sulaukti 26 kaltinamųjų ir tiek pat advokatų, tačiau į posėdį neatvyko 5 kaltinamieji ir 7 advokatai.

Iš 34-ių nukentėjusiųjų, vienas asmuo nesulaukė teismo posėdžio, nes 2015 m. mirė, 13-ka nukentėjusiųjų iš anksto pateikė prašymus dėl nedalyvavimo. Į teismą atvyko 8 nukentėjusieji.

Vienas asmuo nesulaukė teismo posėdžio, nes 2015 m. mirė. Atvyko 8 nukentėjusieji.

Prasidėjus teismo posėdžiui paaiškėjo, kad ne visi kaltinamieji yra susipažinę su kaltinamuoju aktu, kad dviem kaltinamiesiems reikia rusų kalbos vertėjų, kad Alytaus pataisos namuose per ankšta patalpa, todėl kaltinamieji stovi koridoriuje. Teisėjui buvo pareikšti trys nušalinimai, tačiau teisėjas nenusišalino.

Šiaulių apylinkės teismas įpareigojo prokurorą įteikti kaltinamiesiems atspausdintus kaltinamuosius aktus ir užtikrinti kaltinamojo akto išvertimą į rusų kalbą. Teismas priėmė nutartį, kad į kitą teismo posėdį būtų atvesdinti kaltinamieji, kurie neatvyko šįkart. Atkreiptas dėmesys į tai, kad Alytuje kaltinamiesiems ir advokatams būtų užtikrintos tinkamos sąlygos dalyvauti nuotoliniame teismo posėdyje.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 m. birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus. Kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais. Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius