Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 29 /16:43

Trims mėnesiams suimtas E.Anupraitis žino, kad šeima išžudyta, buvo tuo metu namie, bet nieko nepamena

Trečiadienį į Kauno apylinkės teismą atvesdintas 4 šeimos narius Gaižėnuose sušaudęs ir penktąjį sužeidęs Egidijus Anupraitis. Mažiau nei po parą trukusių paieškų antradienį Marijampolėje sučiuptas jaunas vyras pirmųjų apklausų metu motyvų neatskleidė. E.Anupraitis pripažino žudynių metu buvęs namie, žinąs, kas įvyko, bet daugiau nieko nepamenantis. Teismas leido jį suimti trims mėnesiams.
Tiesioginė transliacija
VIDEO: Trims mėnesiams suimtas E.Anupraitis

Apie žudynes nenori kalbėti

Šios bylos prokurorė Auksė Lipkevičienė dar prieš kardomosios priemonės E.Anupraičiui paskyrimo teismo posėdį 15min sakė, kad nebūtų teisinga teigti, jog įtariamasis nebendrauja su teisėsauga. Atvirkščiai – išsilavinęs vaikinas iš Kauno rajono ramiai, adekvačiai ir aiškiai kalbasi su pareigūnais.

„Egidijaus Anupraičio pozicija nėra nekalbėti. Jis puikiai bendrauja, pasakoja, kas jam pačiam yra įdomu. Tačiau kas susiję su nužudymu – tas aplinkybes jis linkęs nutylėti“, – paaiškino prokurorė A.Lipkevičienė.

VIDEO: Prokurorė A.Lipkevičienė: „Parodymus jis duoda, tačiau nurodo ne visas aplinkybes“

Pareigūnė užtikrino, kad E.Anupraičio siekis žūtbūt išvengti labiausiai tyrėjus dominančios pokalbio temos nė trupučio neprimena bandymo apsimesti nepakaltinamu. Jokių abejonių dėl vaikino psichinės sveikatos būklės prokurorei nekilo. Tačiau įtariamąjį profesionaliai galės ištirti tik medicinos ekspertai.

Bendrauja jis normaliai. Bet matai, kad „iš savęs išėjęs“. Suvargęs, pasimetęs. Įsivaizduoju, kad slegia jį šitie įvykiai. Kaltės jis nepripažįsta, – sakė advokatas.

A.Lipkevičienė dar minėjo, kad kol kas E.Anupraičiui yra paskirtas valstybės apmokamas advokatas. Samdytis privataus gynėjo įtariamasis noro kol kas neišreiškė.

Veido neslėpė

Trečiadienio popietę teismas Kaune sprendė, ar yra pagrindas suimti E.Anupraitį. Iki svarstymo dėl kardomosios priemonės tyrėjams taip ir nepavyko sužinoti, kokia yra paties įtariamojo pozicija apie jam pareikštus kaltinimus.

Konvojaus pareigūnų atvežtas įtariamasis veido net nebandė slėpti. Jis buvo basomis kojomis. Mūvėjo tik sandalus. Pasak A.Lipkevičienės, atvesdintas į teismą jis vilkėjo kitus drabužius – ne tuos, su kuriais buvo sulaikytas.

VIDEO: Šeimos išžudymu kaltinamas E.Anupraitis atvesdintas į teismą

Keturių žmonių nužudymu įtariamą vaikiną prokurorė prašė suimti maksimaliam – trijų mėnesių, terminui.

Motyvas neaiškėja

Po teismo posėdžio prokurorė A.Lipkevičienė dar kartą patikino, kad įtariamojo bendradarbiavimas yra ribotas, tačiau jis neatsisakė duoti parodymus.

Kratos metu E.Anupraičio krepšyje buvo rasta ir pinigų. Kiek tiksliai, prokurorė neatsakė, bet patikino, jog ne keli eurai.

„Negaliu cituoti jo parodymų, nes tai – ikiteisminio tyrimo duomenys. Jis kalba aiškiai, atsako į visus klausimus. Motyvas neaiškėja. Jokių duomenų apie dingusius daiktus ir pan. neturime. Šiuo metu renkami duomenys apie jo psichinę būseną. Akivaizdžių požymių, kad būtų galima abejoti jo psichika, nepastebėjau. Pirminės apklausos metu nebuvo su juo sunku bendrauti“, – teigė prokurorė, pabrėžusi, jog pirma reikia patikrinti jo pateiktas įvykio aplinkybes.

Anot jos, nenustatytas dar ir tikslus nusikaltimo padarymo laikas. Šiuo metu skrodimai yra atlikti tik dviem nužudytiesiems. Prokurorė neatskleidė to, ar apie kraupią naktį ėmė kalbėti gyvas išlikęs įtariamojo senelis.

„Dalis nužudytųjų buvo rasti su naktiniais drabužiais. Tokių duomenų, kad jie bandė išvengti kulkų, bėgo, slėpėsi – nėra“, – teigė A.Lipkevičienė.

Kratos metu E.Anupraičio krepšyje buvo rasta ir pinigų. Kiek tiksliai, prokurorė neatsakė, bet patikino, jog ne keli eurai. Tikėtina, jog jis ruošėsi išvykti iš Lietuvos. Tikrinama, ar nebuvo įsigijęs bilietų.

Prisipažįsta, jog buvo nusikaltimo vietoje, bet daugiau nepamena

Po teismo posėdžio pakalbintas E.Anupraičio advokatas Valteris Alekna, kuris buvo paskirtas valstybės ir ginamąjį trečiadienį pamatė pirmą kartą, teigė, jog įtariamasis jam pasirodė labai susijaudinęs, savyje netveriantis.

VIDEO: Egidijaus Anupraičio advokatas: „Jo būsena tikrai labai prasta“

„Bendrauja jis normaliai. Bet matai, kad „iš savęs išėjęs“. Suvargęs, pasimetęs. Įsivaizduoju, kad slegia jį šitie įvykiai. Kaltės jis nepripažįsta, tik patikina, jog įvykio metu buvo toje gyvenamojoje patalpoje, kur ir jo tėvai. Kad įvykis įvyko. O daugiau nieko nepamena. Šiandien teisme jis tik pasakė, jog neprieštarauja, kad jam būtų paskirta kardomoji priemonė“, – teigė advokatas.

Jis teismo prašė skirti trumpesnę kardomąją priemonę, nes nėra pagrindo skirti pačios griežčiausios.

„Žmogus pripažįsta, kad jis buvo nusikaltimo vietoje. Nusikaltimo nepadarė. Tokie ir mano prašymo motyvai. Jo būsena labai prasta. Vien jau išvaizda labai prasta“, – patikino V.Alekna.

16.25 val. Suimtas trims mėnesiams

Kauno apylinkės teismas patenkino prokurorės prašymą ir leido trijų mėnesių laikotarpiui suimti 26 metų Kauno rajono gyventoją E.Anupraitį, kuris įtariamas keturguba žmogžudyste.

Teismas, skirdamas suėmimą, atsižvelgė į tai, kad įtariamasis pasišalino iš įvykio vietos ir kelias dienas slapstėsi nuo policijos pareigūnų.

Teismas atsižvelgė į tai, kad E.Anupraitis nepripažįsta savo kaltės, todėl, būdamas laisvėje, jis gali trukdyti procesui: paveikti liudytojus ar kitus asmenis, paslėpti ar sunaikinti daiktus, reikšmingus tyrimui.

„Iš teismui pateiktos medžiagos matyti, kad E.Anupraitis ruošėsi išvykti iš Lietuvos. Ten anksčiau yra mokęsis ir turi ryšių. Yra pagrindo manyti, kad jis, būdamas laisvėje ir norėdamas išvengti jam gresiančios itin griežtos laisvės atėmimo bausmės, gali bėgti (slėptis) nuo pareigūnų ar teismo“, – suėmimo motyvus aiškino teisėjas Audrius Meilutis.

Be to, teismas atsižvelgė į tai, kad E.Anupraitis nepripažįsta savo kaltės, todėl, būdamas laisvėje, jis gali trukdyti procesui: paveikti liudytojus ar kitus asmenis, paslėpti ar sunaikinti daiktus, reikšmingus tyrimui.

Taip pat ikiteisminio tyrimo teisėjas A.Meilutis atsižvelgė į tai, kad E.Anupraitis buvo sulaikytas su ginklu, o nužudytiesiems padarytos daugybinės šaunamojo pobūdžio žaizdos.

„Įtariamojo elgesys rodo jo pavojingumą visuomenei. Jis gali daryti naujus nusikaltimus, todėl būtina apsaugoti visuomenę nuo galimų grėsmių“, – sakė teisėjas.

Planavo išvykti į užsienį?

Dar antradienį, iškart po suėmimo, surengtoje spaudos konferencijoje Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras patikino, jog bus prašoma paskirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams. Manoma, kad jis galėjo mėginti išvykti į užsienį. Su savimi įtariamasis turėjo kelioninį krepšį, kuriame – savigynai išduotas ginklas, šovinių dėtuvė ir apsaugos darbuotojo uniforma.

Užsiminė teisėsaugos atstovas ir apie tai, jog įtarimų kelia ir E.Anupraičio psichologinė bei psichinė būklė. Iš Marijampolės, kurioje buvo sulaikytas dviejų kelių patrulių, į Kauną pervežtas jaunas vyras apklausų metu buvo ne itin kalbus ir sunkiai protu suvokiamo savo žiaurumo priepuolio motyvų nepateikė.

26-erių metų vyras įtariamas Kauno rajone nužudęs savo mamą, tėtį, senelę ir tėvo brolį. Jų kūnai su šautinėmis žaizdomis rasti pirmadienį, manoma, kad nusikaltimas padarytas šeštadienio vakarą. Įtariamojo senelis rastas sužeistas su šautine žaizda kojoje, jis paguldytas į ligoninę.

Teisėsaugos duomenimis, į aukas paleista ne mažiau kaip 21 šūvis. Prokurorai planuoja kreiptis dėl psichiatrinės įtariamojo ekspertizės.

Iki šiol Kauno rajono gyventojas policijai nebuvo žinomas – neteistas ir nebaustas administracine tvarka. E.Anupraitis mokyklą baigė su pagyrimu ir studijavo prestižiniame Liverpulio universitete Jungtinėje Karalystėje.

VIDEO: Egidijų Anupraitį sulaikę pareigūnai: „Ginklą jis įsigijo šį mėnesį“
VIDEO: Gausios Viešojo saugumo pajėgos žvalgė Gaižėnų apylinkes
VIDEO: Nužudytos šeimos kaimynė apie įtariamą žudiką: „Tą vaiką privedė močiutė“
VIDEO: Gaižėnų kaime įvykio vietoje dirba daugiau kaip 50 policijos pareigūnų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius