-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nelegalaus alkoholio sandėlyje – degtinių falsifikatai (nuotraukos)

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai vakar, vasario 11-ąją, Vilniaus rajono Bajorų kaime, sekdami spirito kontrabandos pėdsakais, aptiko nelegalaus alkoholio sandėlį.
Nelegalaus alkoholio sandėlis
Nelegalaus alkoholio sandėlis / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Ten pat rasta ir filtravimo įranga vadinamajam „pilstukui“ gaminti bei degtinių „Moskovskaya“, „Stolichnaya“, „Pšeničnaja“ ir kt. alkoholinių gėrimų falsifikatai, teigiama Muitinės kriminalinės tarnybos pranešime.

Derėtų atkreipti dėmesį, jog „pilstukas“ pastaraisiais metais dažniausiai gaminamas savadarbėmis priemonėmis bandant pašalinti nuodingas priemaišas iš nelegaliai įvežto denatūruoto spirito.
Todėl Lietuvos muitinės taikomos prevencinės priemonės ir veiksmai užtikrina vieną iš prioritetinių jos veiklos uždavinių: saugoti rinką ir visuomenę nuo kenksmingos, pavojingos ir žalingos produkcijos, šitaip ginant ne tik valstybės vidaus rinką, bet ir visuomenės saugą ir sveikatą.

Tikrindami informaciją dėl galimo kontrabandinio spirito sandėliavimo, MKT pareigūnai vakar, apie 12 val. dienos, patikrino vieną iš Vilniaus rajono Bajorų kaimo sodybų.

Sodybos šeimininkas, LR pilietis J. V. buvo vos prieš kelias minutes grįžęs iš kelionės, tad muitinės kriminalistai pirmiausia patikrino jo automobilį „Volkswagen Transporter“.

Pareigūnų įtarimai pasitvirtino – netrukus paaiškėjo, kad minėtas pilietis automobilio bagažo skyriuje vežė apie pusę tonos – 565 litrus skaidraus skysčio, supilstyto į penkių litrų plastikines talpas bei skleidžiančio alkoholio kvapą.

Ne mažiau nelegalaus alkoholio slėpta ir pačioje sodyboje. Ūkiniame pastate buvo aptikta 310 litrų spirito, o gyvenamajame name slėpta dar 215 litrų tokio paties skysčio.

Negana to, ten pat aptikti ir 52 pusės litro talpos buteliai su, kaip manoma, falsifikuotu alkoholiu. Ant visų butelių buvo užklijuoti, (kaip manoma – padirbti) rusiški akcizo ženklai. Ten pat rasta ir filtravimo įranga, skirta pašalinti nuodingas priemaišas iš kontrabandinio spirito.

Sprendžiant iš radinių (falsifikuotų etikečių, butelių kamštelių ir pan.) minėtoje sodyboje mėginta falsifikuoti degtines „Moskovskaya“, „Stolichnaya“, „Pšeničnaja“, brendžius „Bastion“, Staryj Dub“.

Iš viso tądien MKT pareigūnai aptiko 1090 litrų nelegalaus spirito, kurio vertė – apie 50 tūkst. Lt. Muitinės kriminalistų žiniomis iš tokio kiekio spirito buvo galima pagaminti ne mažiau, nei apie 5, 5 tūkstančius butelių „pilstuko“.

Sodybos savininkas, J. V. buvo sulaikytas dviem paroms, Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 199-2 str.1 d. (Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis ) ir LR BK 201 str. (Neteisėtas namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto, denatūruoto ar techninio etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) ir aparatų jiems gaminti gaminimas, laikymas, gabenimas ar realizavimas).

Tirdami spirito kontrabandos bylas, muitinės kriminalistai jau nebe pirmą kartą aptinka žinomų alkoholinių gėrimų falsifikatus, paprastai gaminamus iš denatūruoto lenkiško „langų ploviklio“ mėginant pašalinti nuodingas priemaišas.

Paprastai atvežtinis lenkiškas „ploviklis“ būna perdirbamas jau Lietuvos nelegalaus alkoholio gamybos „cechuose“. Ten jį nuskaidrina specialiais chemikalais, pvz. – natrio hipochloritu, o tada filtruoja aktyvinta anglimi. Gautą skystį, siekiant užgožti specifinį chemikalų kvapą, dar „pagardina“ acto rūgštimi bei įvairiais saldikliais.

Iš vieno litro spirito, kainuojančio apie 10 Lt paprastai galima pagaminti kokius 5 puslitrius „pilstuko“.

Pernai Vilniaus Fabijoniškių garažų masyve MKT pareigūnai aptiko nelegalaus alkoholio sandėlį, kuriame iš lenkiško kontrabandinio spirito, panaudojant specialią filtravimo įrangą, buvo gaminami „Bajorų“, „Sobieski“ degtinių, trauktinių „Dainava“, „Palanga“ ir „Starka“ falsifikatai.


2009 m. Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė 3 įrangas, skirtas falsifikuotų gėrimų gamybai, ir didelį kiekį – 54,3 t denatūruoto etilo alkoholio, skirto „pilstuko“ gamybai.
Per 2009 m. Muitinės kriminalinėje tarnyboje vien ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto disponavimo alkoholio produktais pradėta 2 kartus daugiau nei per 2008 m., o sulaikytų alkoholio produktų kiekis išaugo 11 kartų.

Beje, pastaruoju metu spaudoje pasirodę pranešimai apie turgavietėse aktyviai pardavinėjamą neva rusiškos degtinės kontrabandą, matyt, nėra visiškai tikslūs. Labai tikėtina, jog turgavietėse iš po skverno prekiaujama būtent aukščiau aprašytais rusiškos degtinės falsifikatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius