Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs „Nemuno žiedo“ vadovas Eduardas Jakas kaltinamas dėl 3 mln. eurų žalos

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Eduardas Jakas savo veiksmais VšĮ „Nemuno žiedas“ padarė daugiau nei 3 mln. eurų dydžio žalą. Tačiau kaltinamasis serga ir jo teismas Kaune niekaip neprasideda. Teisėjai svarsto galimybę milijoninių valstybės lėšų pasisavinimu įtariamą asmenį išklausyti virtualiu ryšiu.
Greta Zarembienė
Asociatyvinė iliustracija: renginio Nemuno žiede akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lapkričio 9 d. Kauno apygardos teismas tikisi pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs VšĮ „Nemuno žiedas“ direktorius Eduardas Jakas kaltinamas tuo, kad būdamas Kūno kultūros ir sporto departamento įsteigtos įmonės vadovu, turėdamas tikslą įgyti valstybės biudžeto lėšas sukčiaujant PVM apskaičiavimo ir sumokėjimo srity, veikdamas su kitų įmonių vadovais, klastojo PVM sąskaitas-faktūras, apgaulingai tvarkė apskaitą ir taip pasisavino svetimą turtą.

Teismas svarsto galimybę milijoninių valstybės lėšų pasisavinimu įtariamą asmenį išklausyti virtualiu ryšiu.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis nustatyta, kad E.Jakas savo veiksmais padarė VšĮ „Nemuno žiedas“ daugiau nei 3 mln. eurų dydžio žalą.

Prokurorų surinkta medžiaga Kauno apygardos teismui perduota praėjusį pavasarį. Tačiau dėl E.Jako ligos ir negalėjimo dalyvauti posėdžiuose ji iki šiol nepradėta nagrinėti iš esmės, pasakojama viešosios įstaigos „Nemuno žiedas“ vardu penktadienį paviešintame pranešime.

E.Jako atstovai byloje teismui pristatė ne vieną medicinos pažymą, kurioje tvirtinama, jog dėl įvairių skirtingų sveikatos sutrikimų kaltinamasis į posėdžius atvykti negali.

Jei įtariamasis ne nuolat gydosi gydymo įstaigoje, vairuoja automobilį, gyvena įprastą gyvenimą, vadinasi, jis turi galimybę atvykti į posėdį.

Kauno apygardos teismas E.Jakui nusprendė skirti teismo medicinos ekspertizę. Ji turėtų būti atliekama Kaune. Procedūros metu tikimasi išsiaiškinti, ar kaltinamasis apskritai ateityje gales dalyvauti nagrinėjant bylą bei atlikti bausmę, jei tokia bus paskirta. 

Ikiteisminį tyrimą vykdęs prokuroras yra linkęs matyti, kad E.Jakas posėdyje gali dalyvauti prižiūrint medicinos personalui. Dar viena galimybė pajudėti iš „mirties taško” – vaizdo ryšys su asmeniu, galimai padariusių nusikaltimą. Tai numatyta Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimuose, įsigaliosiančiuose nuo 2016-ųjų sausio 1 d.

Aistės Kirsnytės nuotr./Evaldo Kovalenkos kova su Ignu Daunoravičiumi
Aistės Kirsnytės nuotr./Kovos akimirka Nemuno žiede

„Tai, kas dabar vyksta, kitaip nei bylos vilkinimu nepavadinsi. Jei įtariamasis ne nuolat gydosi gydymo įstaigoje, vairuoja automobilį, gyvena įprastą gyvenimą, vadinasi, jis turi galimybę atvykti į posėdį. E.Jakas įtariamas itin sunkiu finansiniu nusikaltimu. Suma įspūdinga“, – įstaigos atstovų pranešime cituojamas dabartinis VšĮ „Nemuno žiedas“ direktorius Arūnas Samochinas. 

Viešoji įstaiga E.Jakui yra pateikusi civilinį ieškonį, siekiantį daugiau nei 3 mln. eurų. 

„Nemuno žiedas“ – vienintelė Lietuvoje automobilių bei žiedinių lenktynių trasa, įrengta 1961 metais ir besidriekianti 3350 metrų. 

Bendras komplekso plotas užima 74 hektarus. 

Kasmet „Nemuno žiede“ vyksta apie 70 – 80 renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius