Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nemylimo vaiko tragedija

2 metų ir 2 mėnesių Kornelijus (vardas pakeistas) visai nereaguoja į aplinką – tik į savo vardą. Berniukas mato tik šešėlius. Jis savarankiškai nepavalgo ir dar nėra normaliai ištaręs nė vieno žodžio. Už sunkų mažamečio sužalojimą jo motinos sugyventiniui Ričardui Palšiui pasiūlyta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.
Temos: 1 Vaikai

Prokuroro siūlymas pravirkdė mažylio motiną. Vakar į Kauno apygardos teismo posėdį ji atskubėjo tiesiai iš ligoninės, kurioje penktadienį prieš laiką pagimdė jau ketvirtą sūnų. Pastarojo, kaip ir dar vieno, kuriam neseniai sukako metai, tėvas yra R.Palšys. Mažyliai šį pasaulį išvydo tuomet, kai byla, kurioje jų tėvas kaltinamas vyresniojo netikro jų brolio suluošinimu, jau buvo pasiekusi teismą. R.Palšys kaltinamas mušdavęs 7 mėnesių Kornelijų musių mušikliu, gumine šlepete, rankomis. Per veidą, šlaunis, nugarą – kur papuolė. Mušdavo už tai, kad kūdikis verkė. Dažniausiai tai darydavo nutaikęs momentą, kai sugyventinė būdavo virtuvėje.

Kodėl jai išėjus mažylis staiga pradėdavo klykti, motina nesiaiškinusi. Vakar, pasinaudodama įstatymų suteikta teise, ji atsisakė duoti parodymus prieš sugyventinį. Vos paeidama po atlikto Cezario pjūvio, ji atskubėjo sugyventinio palaikyti morališkai.

R.Palšys kaltinamas, tyčia mažiausiai 3 kartus metęs Kornelijų iš daugiau kaip 2 metrų aukščio ant čiužinio, atstojusio lovą. O, kai sumuštam mažyliui prasidėjo paralyžius, kol sugyventinė kvietė greitąją, dar jį purtęs, bandydamas atgaivinti.

R.Palšys kaltinamas, tyčia mažiausiai 3 kartus metęs Kornelijų iš daugiau kaip 2 metrų aukščio ant čiužinio, atstojusio lovą.

Kaltino policiją

R.Palšys savo kaltės nepripažįsta, kaip ir jį ginantis advokatas Klemensas Kriščiūnas. Beje, kad galėtų sūnui pasamdyti advokatą, ji pardavė savo butą. Išgirdusi, ką siūlo prokuroras, vakar ji taip pat liejo graudžias ašaras.

Ikiteisminio tyrimo metu prisipažinęs, kad mušė bei žnaibė nuolat verkiantį Kornelijų beveik savaitę, vakar R.Palšys jau viską neigė. Neva ankstesnius parodymus policija išgavo prievarta – mušdama, grasindama žiniasklaida bei „nuleisti į sklepą pas „vierchus“. Tačiau paaiškinti, kaip konkrečiai smurtavo jį apklausiusios policijos tyrėja bei prokurorė, nesugebėjo.

„Tikiu 100 procentų, ką mano ginamasis pasakoja apie policiją“, – prašydamas išteisinimo teigė K.Kriščiūnas, suabejojęs ir medikų, konstatavusių Kornelijui sukrėsto kūdikio sindromą, kompetencija. Anot advokato, taip sužaloti buvo galima tik tyčia, o R.Palšys tokių kėslų neturėjo.

Dar vienas advokato argumentas, kodėl ginamąjį reikia palikti laisvėje, buvo našta, laukianti sugyventinės, pasiliksiančios viena su 4 vaikais. Nesvarbu, kad teisiamasis juos ir mušdavo.

Apkvailino visus

Nepasisekė mažajam Kornelijui ir su jį ginti turinčiomis valstybinėmis institucijomis. Iš Kauno medicinos universiteto klinikų, apgydžius traumas, jis buvo perkeltas į Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Ten prabuvo daugiau kaip metus, o paskui buvo grąžintas motinai, vos šiai paprašius. Marijampolės vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) atstovas vakar teisme prisipažino, kad jų tarnyba paprasčiausiai buvo apkvailinta.

Sekėsi R.Palšiui bei jo sugyventinei vedžioti už nosies ir teismą. Byla įstrigusi jame daugiau kaip metus. Vakar ją pavyko atversti tik 9 bandymu.

R.Palšys sugebėjo slapstytis nuo teismo beveik pusmetį, nors, kaip aiškėja, jis visą laiką gyveno su šeima, o policija tikėjo sugyventinės melu, kad kaltinamasis pabėgo į užsienį. Patikėjus šiuo melu, buvo grąžintas motinai ir Kornelijus.

„Kai vėl reikės spręsti, ar berniukui saugu pas motiną, mes jau galvosime apie tai rimčiau“, – vakar tikino minėtas Marijampolės VTAT atstovas. Jo poziciją pakeitė ne vienas įvykis, nutikęs R.Palšiui neva besislapstant.

Jau po minėto sprendimo, lankydami šią į socialinės rizikos šeimų apskaitą įtrauktą šeimą, VTAT specialistai pastebėjo mėlynes ant motinai grąžinto Kornelijaus veiduko.

Smurtas tęsėsi

Buvo sumuštas ir vyriausiasis R.Palšio sugyventinės sūnus. Iš pradžių 7-metis pasakojo, kad jį laidu per kojas mušė motinos sugyventinis, bet vėliau, kaip manoma, paveiktas artimųjų, ėmė teigti pats nukritęs nuo laiptų. Nesurinkus pakankamai įrodymų, tyrimas dėl 7-mečio sumušimo buvo nutrauktas.

Jau po minėto sprendimo, lankydami šią į socialinės rizikos šeimų apskaitą įtrauktą šeimą, VTAT specialistai pastebėjo mėlynes ant motinai grąžinto Kornelijaus veiduko. Šį kartą motina tikino, kad mažylis neva pats susimušė į malkas.

R.Palšys sulaikytas tik šių metų pradžioje. Marijampolės policija jį aptiko spintoje. Be kovos jis nepasidavė. Griebęs nuo stalo peilį, vos nesužalojo policininko.

Teisiamas už pasipriešinimą policijai, R.Palšys bandė teisintis norėjęs sužaloti tik save – taip smarkiai nenorėjęs būti išskirtas su savo moterimi ir vaikais. Marijampolės rajono apylinkės teismo sugraudinti nepavyko. Prieš kelias savaites 24 metų R.Palšio biografijoje atsirado jau ketvirtas teistumas – laisvės atėmimas 2 metams, nuosprendžio vykdymą atidedant metams.

Vakar prokuroras prašė pilnai patenkinti R.Palšiui pareikštus ieškinius – beveik 5 tūkst. litų Valstybinei ligonių kasai (už aukos gydymą) ir 50 tūkst. litų – Kornelijui už padarytą moralinę žalą. Šį ieškinį, gindamas viešąjį interesą, R.Palšiui pareiškė Marijampolės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras. Teisiamasis sutinka sumokėti tik už sugyventinės sūnaus gydymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius