-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 01 /11:00

Norvego pagrobimu Vilniuje kaltinamas jo tautietis Steinaras Westby pasiūlė 300 000 litų, kad būtų išleistas į laisvę

Rezonansinio nusikaltimo organizatoriumi laikomas norvegas Steinaras Westby teismo Vilniuje prašė išleisti jį į laisvę ir tikino galintis sumokėti iki 300 000 litų užstatą.
Kaltinamasis Steinaras Westby teisme
Kaltinamasis Steinaras Westby teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Galiu sumokėti iki 300 000 litų užstatą, kad suėmimas man nebūtų pratęstas“, – pirmadienio rytą norvegas Steinaras Westby pareiškė Vilniaus apygardos teisme, kur buvo sprendžiamas klausimas dėl jo ir dar vieno kaltinamojo šioje rezonansinėje baudžiamojoje byloje suėmimo pratęsimo.

15min.lt primena, kad dramatiški tarptautiniai kriminaliniai įvykiai drebino Vilnių lygiai prieš metus. 

„Aras“ šturmavo patalpas sostinės Gedimino prospekte ir išlaisvino pagrobtą Norvegijos pilietį, Lietuvoje ir Švedijoje sulaikyti šeši įtariamieji.

Vos vieną dieną Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai truko, kol surado Lietuvoje pagrobtą ir neteisėtai įkalintą užsienietį. Per slaptą trijų šalių operaciją sulaikyti trys lietuviai ir trys norvegai. Iš pagrobto norvego tada buvo reikalaujama didelės, 100 tūkstančių litų viršijančios sumos pinigų.

Šį rugsėjį Vilniaus apygardos teismui perduotojoje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl žmogaus pagrobimo ir didelės vertės turto reikalavimo yra pareikšti 4 asmenims – Norvegijos piliečiui S.Westby ir trims Lietuvos gyventojams: Andrejui Sochorui, Salvijui Markaičiui bei Dmitrijui Družininui.

15min.lt žiniomis, kaltinamieji lyg ir bendradarbiauja su teisėsauga, prisipažįsta padarę nusikaltimus, tačiau savaip aiškina kai kurias aplinkybes ir kiekvienas mėgina kuo mažiau sureikšminti savo asmeninį vaidmenį šioje pagrobimo istorijoje.

Lukiškių kalėjime blogai

Kaltinamasis S.Westby buvo sulaikytas 2011 m. spalio 3 dieną, spalio 5 dieną įtariamajam skirtas suėmimas, jo terminai iki šiol buvo pratęsinėjami.

„Įkalinimo sąlygos yra labai blogos. Be to, aš negaunu tinkamos sveikatos priežiūros“, – argumentuoti, kodėl iki teismo turėtų būti išleistas į laisvę, bandė jau ištisus metus Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas užsienietis.

S.Westby skundėsi dar ir tuo, kad kalėjimo administracija atsisako apmokėti jam vertėjų išlaidas. „Jie sako, kad aš pats turiu sumokėti arba policija“, – minėjo kaltinamasis.

Kaltinamojo advokatas Gediminas Bukauskas pabrėžė, kad jo ginamajam jau pakankamai ilgai yra taikoma griežčiausia kardomojo priemonė.

Teisininkas mano, kad jo klientas gali būti paleistas už užstatą. „Ši suma pakankamai reikšminga, kad užtikrintų kaltinamojo dalyvavimą teisme“, – tikino gynėjas.

Advokatas taip pat prašė atsižvelgti į savo ginamojo sveikatos būklę. „Jis yra ligonis“, – sakė G.Bukauskas.

Bylą kuruojantis prokuroras Mindaugas Dūda kalbėjo priešingai: „Esu tos nuomonės, kad pagrindai ir sąlygos suėmimui nėra pasikeitusios.“

M.Dūda sakė, kad kaltinamasis dėl griežtos laisvės atėmimo bausmės grėsmės gali bėgti nuo teismo.

Prokuroras pabrėžė, kad S.Westby yra užsienio pilietis: „Nėra jokių tvirtų socialinių ryšių čia, Lietuvoje.“

M.Dūda taip pat neslėpė, kad bent dalį pragyvenimui skirtų lėšų šis norvegas anksčiau gaudavo neteisėtais būdais. Todėl tikėtina, kad būdamas laisvėje S.Westby ryžtųsi daryti naujus nusikaltimus.

„Jis neturi legalaus pragyvenimo šaltinio, oficialaus darbo“, – pabrėžė Generalinės prokuratūros atstovas.

Generalinės prokuratūros atstovui įspūdžio nepadarė ir norvego bei jo advokato siūloma 300 000 litų suma.

„Užstatas, nepriklausomai nuo sumos, neleistų pasiekti Baudžiamojo proceso kodekse numatytų tikslų“, – M.Dūda kalbėjo apie tai, kad kaltinamasis privalo dalyvauti teismo procese ir, jei bus pripažintas kaltu, atsakyti už padarytus nusikaltimus.

M.Dūda nevengė kalbėti ir kaltinamojo sveikatos tema.

„Mes gyvename demokratinėje valstybėje. Medicininė priežiūra mūsų šalyje yra teikiama. Ir Steinarui Westby ji taip pat yra skiriama. Kitas klausimas, kad jis yra ja nepatenkintas“, – kalbėjo prokuroras.

Pareigūnas svarstė, kad dėl asmenims reikalingo gydymo sprendžia profesionalūs medikai, o ne pats žmogus užsiima savigyda ir aiškina, kokių vaistų pageidauja.

Nuo alkoholio tampa neprognozuojamas

„Susipažinus su baudžiamosios bylos medžiaga konstatuojama, kad pagrindai taikyti griežčiausią kardomąją priemonę nėra išnykę“, – proceso dalyviams pranešė bylą išnagrinėjusi teisėja Audronė Kartanienė. Teismas tenkino prašymą dėl suėmimo pratęsimo dar 3 mėnesiams, pritardamas prokuratūros argumentams, jog S.Westby gali bėgti, slėptis. 

Teismo nutartyje taip pat pabrėžiama, kad kaltinamasis neturi Lietuvoje nuolatinės gyvenamosios vietos. Be to, jo poelgiai neprognozuojami, nes jau anksčiau yra pastebėti šio vyro psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant alkoholį.

Pratęsdama suėmimą, teisėja atsižvelgė ir į tai, kad S.Westby praeityje ne kartą teistas.

Anot teisėjos, kaltinamojo sveikatos būklė yra svarbus argumentas, tačiau jis nenusveria tų aplinkybių, dėl kurių norvegas iki teismo ir teisminio bylos nagrinėjimo metu privalo būti laikomas suimtas.

Lietuvis į laisvę nesiveržia

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Kaltinamasis Andrejus Sochoras teisme
Kaltinamasis Andrejus Sochoras teisme

Kitas kaltinamasis – A.Sochoras, irgi buvo sulaikytas 2011 m. spalio 3 dieną, spalio 5 dieną įtariamajam skirtas suėmimas, jo terminai iki šiol buvo pratęsinėjami.

Pirmadienio ankstų rytą dėl suėmimo pratęsimo sprendusi teisėja A.Kartanienė iš pradžių teiravosi paties kaltinamojo, ką jis mano šiuo klausimu.

„Aš neprieštarauju suėmimo pratęsimui“, – ramiai pareiškė A.Sochoras.

Prokuroras M.Dūda savo ruožtu kalbėjo, kad šioje baudžiamojoje byloje yra pakankamai faktinių duomenų, jog kaltinamasis padarė jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas. „Suėmimas yra tęstinas“, – konstatavo prokuratūros atstovas.

M.Dūda teigė, kad kaltinamasis, būdamas laisvėje, gali bėgti, slėptis nuo teismo. Mat šioje byloje jam gresia pakankamai griežta laisvės atėmimo bausmė.

Be to, prokuratūros vertinimu, laisvėje M.Sochoras gali daryti naujus nusikaltimus. Juolab šis vyras ne kartą teistas, o teisėto pajamų šaltinio laisvėje neturi.

Teisėja A.Kartanienė per 15 minučių surašė ir netrukus paskelbė nutartį. Nutarta A.Sochoro suėmimo terminą pratęsti dar vienam maksimaliam 3 mėnesių laikotarpiui, terminą skaičiuojant nuo spalio 3 dienos.

Teismas pritarė prokuratūros argumentui, kad kaltinamasis gali bėgti nuo teismo ar netgi daryti naujus nusikaltimus.

Teisėja sprendimą motyvavo tuo, kad vyras neturi šeimos, nevedęs, iki sulaikymo nedirbo, neturėjo teisėto pajamų šaltinio.

Šiandienes teisėjos A.Kartanienės nutartis dėl suėmimų pratęsimų tiek A.Sochoras, tiek S.Westby gali per 20 dienų apskųsti aukštesnės instancijos Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pagrindinė keturių kaltinamųjų baudžiamoji byla dėl didelės vertės turto prievartavimo Vilniaus apygardos teisme turėtų būti atversta dar šiais metais.

VIDEO: 15min.lt - teismas Vilniuje sprendė klausimą dėl norvego Steinaro Westby suėmimo pratęsimo
VIDEO: 15min.lt - teismas sprendė klausimą dėl Andrejaus Sochoro suėmimo pratęsimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius