Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo monsinjoro prievartos galimai nukentėjęs D.Černas pralaimėjo bylą prieš Lietuvą

Nuo monsinjoro Juozapo Antanavičiaus prievartos galimai nukentėjęs Dainius Černas pralaimėjo bylą prieš valstybę.
Dainius Černas
Dainius Černas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė netenkinti D.Černo ieškinio prieš Lietuvą, atstovaujamą Generalinės prokuratūros.

D.Černas su valstybe teisėsi po to, kai pareigūnai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu. Teisėsauga pareiškė D.Černui įtarimus monsinjoro reketavimu, kai savo elektroniniuose laiškuose iš dvasininkų jis esą reikalavo beveik 2 mln. eurų kompensacijos už prieš jį panaudotą seksualinę prievartą. Dėl šio įvykio dešimt mėnesių vyko ikiteisminis tyrimas, D.Černui įtarimai galiausiai buvo panaikinti.

Iš Lietuvos valstybės D.Černas siekė prisiteisti daugiau kaip 620 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą už, anot jo, neteisėtą baudžiamąjį persekiojimą ir pateiktus įtarimus.

Anot Vilniaus miesto apylinkės teismo, D.Černo ieškinys prieš valstybę buvo nepagrįstas. Šį sprendimą D.Černas apeliacine tvarka galės apskųsti per 30 dienų.

Jis žada tokia galimybe pasinaudoti.

„Nemanau, kad tai (šis sprendimas) daro didelę garbę mūsų teisinei sistemai. Jeigu asmuo yra persekiojamas ir jo atžvilgiu daromi konkretūs ikiteisminio tyrimo veiksmai, tam tikru momentu, kai pasirodo, kad tas persekiojimas tapo nepagrįstas, reikia turėti garbės tą sąžiningai pripažinti“, – teismui paskelbus sprendimąžurnalistams sakė D.Černo advokatas Jonas Butkus.

Pats D.Černas teigė, kad monsinjoro J.Antanavičiaus skundai teisėsaugai dėl reketo buvo visiškai melagingi: „Tai buvo keršto siekimas“.

Dvasininkas neigia prievartavęs D.Černą.

Teismo sprendimą perskaičiusi teisėja Regina Eltermanienė teigė, kad įtarimų asmeniui nepasitvirtinimas savaime nereiškia, jog teisėsauga taikydama jo atžvilgiu procesinius veiksmus daro jam žalą.

Pasak jos, ikiteisminis tyrimas nebuvo toks ilgas, kad valstybei dėl įtarimų nepagrįstumo kiltų civilinė atsakomybė.

„Nenustatyta, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai būtų aplaidžiai ar tyčia vilkinę tyrimą. Jis vyko nuosekliai“, – sakė R.Eltermanienė.

D.Černas teigia, kad būdamas nepilnametis prieš daugiau nei 20 metų patyrė seksualinę prievartą iš monsinjoro J.Antanavičiaus. Tyrimas dėl šio galimo nusikaltimo anksčiau buvo nutrauktas suėjus senaties terminui.

Dvasininkas neigia prievartavęs D.Černą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius