Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuosprendis, kuriuo nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas Trispalvę išniekinęs vilnietis, apskųstas, prokurorei gresia drausminė nuobauda

Dėl Vilniaus miesto apylinkės prokurorės Alos Petrenko, kuri posėdyje teismo paprašė kaltinamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, generalinis prokuroras pradėjo tarnybinį patikrinimą. Nustačius, kad prokurorė padarė tarnybinį nusižengimą, jai grės tarnybinė nuobauda.
Trispalvė
Trispalvė. / Tomo Urbelionio nuotr. / BFL

Kaip rašoma Vilniaus apygardos prokuratūros pranešime,  šių priemonių prireikė, kai Vilniaus miesto 4-ojo apylinkės teismo 2011 m. kovo 7 d. nuosprendžiu vilnietis 18 metų R.B., kaltintas Lietuvos valstybės vėliavos išniekinimu, buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Taip teismas sureagavo į valstybinį kaltinimą palaikiusios prokurorės A.Petrenko pasiūlymą kaltinamajam taikyti BK 38 str. 1 d. nuostatą, t.y. atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės kaltininkui ir nukentėjusiam asmeniui susitaikius.

Nukentėjusiu asmeniu šioje byloje tapo civilinis ieškovas – UAB „Priemiestis“, kuriai priklausė išniekinta trispalvė.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad šių metų vasario 18-osios naktį neblaivus R.B. viešoje vietoje, nuo vieno namo sienos sostinės Genių gatvėje, nuplėšė Lietuvos valstybės vėliavą su gedulo ženklu. Mirus tautos dainiui Justinui Marcinkevičiui, Vyriausybė paskelbė dviejų dienų gedulą. Ištraukęs iš laikiklio vėliavą, R.B. nešdamas gatve ja mojavo, o vėliau kitų asmenų akivaizdoje sudraskė ir tokiu būdu išniekino Lietuvos valstybės vėliavą.

Sulaikius R.B. jam buvo pareikštas įtarimas pagal BK 127 str. Vasario 28 d. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorė A.Petrenko kreipėsi į Vilniaus miesto 4-ąjį apylinkės teismą su pareiškimu šią bylą nagrinėti pagreitinto proceso tvarka.

Teismo prašydama atleisti kaltinamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės BK 38 str. pagrindu prokurorė neįvertino to, kad nusikaltimo objektas buvo vėliava ne kaip materialus daiktas, bet kaip nepriklausomos demokratinės valstybės simbolis. Todėl jos išniekinimas vertintinas ne kaip konkretaus materialaus daikto sugadinimas, bet kaip valdžios ir valdymo institucijų autoriteto sumenkinimas.

Prokurorė A.Petrenko neįsigilino į kaltinimo esmę, nekvalifikuotai palaikė byloje valstybinį kaltinimą, o tai sudarė prielaidas teismui priimti neteisėtą ir nepagrįstą sprendimą. Nekompetentingi prokurorės veiksmai ir neteisėtas teismo sprendimas sukėlė pagristą nepasitenkinimą visuomenėje, sumenkino prokuratūros kaip institucijos prestižą.

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Eugenijus Papučka šį nepagrįstą ir neteisėtą nuosprendį apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Už valstybės simbolių išniekinimą įstatyme numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius