Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusikaltėliai prisižaidė su „Facebook“: kratos kalėjimuose taps kone kasdienybe

Mobiliaisiais telefonais kaliniai įžūliai naudojasi net ir tuo metu, kai jų kalinimo įstaigoje vykdomos kratos, atvykusios papildomos pareigūnų pajėgos. Todėl ateityje kratos ir kitos prevencinės priemonės, kuriomis siekiama paimti nuteistiesiems draudžiamus turėti daiktus, bus atliekamos visose įkalinimo įstaigose dar dažniau.
Kaliniai už grotų
Asociatyvinė iliustracija: už grotų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Reaguodamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusias nuteistųjų neteisėtai uždraustų turėti daiktų pagalba padarytas bei paskelbtas elektroninėje erdvėje nuotraukas ir komentarus, kur Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnai kaltinami žiauriu elgesiu su nuteistaisiais bei jų turto niokojimu, Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos informuoja, kad Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje 2014 m. birželio 21 d. (šeštadienį) tarnybos metu buvo užpultas prižiūrėtojas.

Siekiant surasti bei paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingus daiktus, savadarbes priemones, skirtas žmonių žalojimui (užgaląsti metaliniai strypai ir pan.) ir nuteistųjų turimus draudžiamus daiktus, 2014 m. birželio 23 d. šioje įstaigoje buvo organizuota bendroji krata.

Siekiant užtikrinti viešąją tvarką kratos metu ir išvengti galimo nuteistųjų pasipriešinimo, buvo pasitelktos Kalėjimų departamento prevencinės grupės pajėgos.

Prieš pradedant kratą, nuteistiesiems buvo paaiškinta jos vykdymo tvarka, duota laiko susirinkti ir išsinešti su savimi asmeninius daiktus. Nuteistieji buvo išvesti į sporto aikštę, kur atlikta jų asmens bei daiktų krata ir su savimi turimų daiktų svėrimas (nuteistiesiems su savimi leidžiama turėti ne daugiau kaip 30 kg. daiktų). Viršijus leidžiamą turėti su savimi daiktų svorį, nuteistieji patys pasirinkdavo daiktus, kurie buvo perduoti į sandėlį saugojimui. Nuteistųjų asmeniniai daiktai nebuvo išmetami ar kitaip niokojami. Nuteistųjų ir jų asmeninių daiktų kratos buvo įformintos teisės aktų nustatyta tvarka.

Daiktai, kurių nuteistieji nepaėmė iš gyvenamųjų patalpų, buvo laikomi bešeimininkiais. Nuotraukose užfiksuotas bešeimininkis turtas (paliktas į laisvę išėjusių nuteistųjų, netinkamas naudoti ir pan.) išneštas iš nuteistųjų gyvenamųjų patalpų, kurį į įstaigos tarnybinį automobilį krauna patys nuteistieji.

Kratos Pravieniškėse metu buvo paimti 44 mobilūs telefonai, 7 SIM kortelės, 55 litrai alkoholio raugo, 8 mobilaus ryšio modemai. Taip pat pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl kratos metu rastų, kaip įtariama narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimo.

Šie daiktai, kartu su paimtais savadarbiais baldais, kuriuose buvo įrengtos slėptuvės uždraustiems daiktams slėpti, buvo surinkti ir išvežti į atskirą vietą tolimesniam aiškinimuisi. Dalis iš nuteistųjų paimtų daiktų po patikrinimo buvo gražinta nuteistiesiems, pasakojama Kalėjimų departamento atstovų antradienį paviešintame pranešime.

Kalėjimo departamento pareigūnų kartu su Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnais bendrai atlikta krata buvo labai rezultatyvi,  kratos metu buvo paimti 44 mobilūs telefonai, 7 SIM kortelės, 55 litrai alkoholio raugo, 8 mobilaus ryšio modemai. Taip pat pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl kratos metu rastų, kaip įtariama narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimo.

Internete pasirodžiusios nuotraukos dar kartą patvirtina, kad nuteistieji turi draudžiamų turėti daiktų (taip pat ir mobiliųjų telefonų). Mobiliaisiais telefonais šie įžūliai naudojasi net ir tuo metu, kai jų kalinimo įstaigoje vykdomos kratos, atvykusios papildomos pareigūnų pajėgos. Todėl ateityje kratos ir kitos prevencinės priemonės, kuriomis siekiama paimti nuteistiesiems draudžiamus turėti daiktus, bus atliekamos visose įkalinimo įstaigose dar dažniau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius