Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusikaltimų aukų atstovai kritikuoja rengiamą ikiteisminių tyrimų pertvarką

Dabar nusikalstamos veikos nėra tiriamos tinkamai, o planuojama pertvarka situaciją dar labiau pablogins, teigia Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacija.
Prievartos auka
Asociatyvinė iliustracija / 123RF nuotr.

„Siekiama teisine prasme įtvirtinti dar ydingesnį mechanizmą įgyvendinant policijai itin patogų, pasirinktinį metodą tiriant nusikalstamas veikas, t.y. dar vieną kelią į selektyvų teisingumą“, – sakoma asociacijos pirmadienį išplatintame pranešime.

Jame pabrėžiama, kad ir dabar per pareigūnų „neveiklumą prarandamos galimybės savalaikiai aptikti ir užfiksuoti veikos padarymo pėdsakus (įrodymus), dėl ko yra menkinamos galimybės greitai atskleisti ir ištirti nusikalstamas veikas“.

Policijos departamentas savo ruožtu teigia, kad pertvarka siekiama pagerinti ir pagreitinti nusikaltimų tyrimą, ištirti kuo daugiau nusikalstamų veikų.

„Policija pasirengusi daryti viską, kad nusikalstamos veikos būtų tiriamos daug efektyviau“, – praėjusią savaitę paskelbė Policijos departamentas, neigdamas žiniasklaidos informaciją, kad pertvarka norima susimažinti krūvį ir netirti smulkių nusikaltimų.

Policijos departamentas pranešime teigė, kad reikia tirti visas nusikalstamas veikas, tačiau daugiausia dėmesio skirti pavojingoms veikoms.

Policijos pateikiamais 2013 metų duomenimis, vienam tyrėjui, turinčiam pareigą atlikti ikiteisminį tyrimą, per metus vidutiniškai tenka daugiau kaip 60 nusikalstamų veikų, t. y. vienai veikai ištirti vidutiniškai galima skirti tik keturias dienas, o prokuroras vidutiniškai vienos nusikalstamos veikos tyrimo organizavimui ir kontrolei gali skirti mažiau nei vieną darbo dieną, kas esą visiškai nepriimtina tiriant sunkius, sudėtingus, grupės asmenų padarytus nusikaltimus.

„Tuo pačiu siekiama išgyvendinti kritikuotiną praktiką, kai tyrėjai, savo žinioje turintys įvairaus pobūdžio ikiteisminius tyrimus, pirmiausia pajėgas skiria lengvesnių nusikalstamų veikų tyrimui, nes jų tyrimo terminai įstatymu nustatyti trumpesni, o sunkesnių nusikaltimų tyrimai, kuriems išaiškinti ir turi būti skiriamos didesnės pajėgos, yra atidedami dėl ilgesnių terminų“, – aiškino departamentas.

Generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite spalio pradžioje sakė, kad reforma rengiama siekiant paspartinti ikiteisminius tyrimus ir pagerinti jų kokybę. Anot policijos vadovo, planuojama pertvarka, sulaukianti „kai kurių kitų institucijų ne visiško supratimo“, bus visuomenei pristatyta iki metų pabaigos.

„Iš esmės keisis ikiteisminio tyrimo filosofija, turi būti sudėliota veikla pagal prioritetus, pagal svarbumą, trukmę, pagal santykius su ikiteisminių tyrimų kontroliuojančia institucija“, – sakė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius