-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose nustatyti išradingi savadarbių degalų gamintojai

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad kartu su Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnais aptiko Šiauliuose nelegalų naftos produktų perdirbimo „fabrikėlį“. Sumontuotu įrenginiu buvo perdirbama iš energetikos įmonių įsigyta panaudota tepalinė alyva ir „gaminamas“ produktas, kuris, galimai, buvo naudojamas kaip variklių degalai.
Nelegalus degalų fabrikas
Nelegalus degalų fabrikas

Minėtos alyvos buvo 20 tonų iš įsigytų 100 tonų. Jas už 130 tūkst. litų nusipirko įmonė, valstybei įsiskolinusi beveik 0,5 mln. litų. Ten pat rasta ir 1300 litrų dyzelino be dokumentų.

Apie papildomą, galimai nelegalią įmonės, kuri yra autodetalių gamintoja ir neturi nieko bendro su naftos perdirbimu, veiklą Šiaulių AVMI specialistus informavo Šiaulių AVPK Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnai.

Atvykę į vietą specialistai rado veikiantį agregatą, prie kurio darbavosi vyriškis. Paprašius įrenginį sustabdyti ir paklausus, ką čia veikiąs, žmogus, mestelėjęs „klauskite savininko“, dingo.

Apžiūra parodė, kad įmonės teritorija, sandėliai buvo pilni daiktų, nebūdingų tos įmonės veiklos pobūdžiui: įvairiausios talpyklos, degalų kolonėlė su skaitikliu, didžiuliai agregatai, primenantys žuvų šėryklas, su nuo jų besidriekiančiomis žarnomis į metalines statines.

„Dalis pažeidimų akivaizdūs – talpyklos neregistruotos Šiaulių AVMI, kaip to reikalauja įstatymas, nėra privalomos degalų apskaitos, jų įsigijimo dokumentų. Dėl kitų – vyksta tolimesnis tyrimas. Pagal dokumentus iš oficialiai nusipirktų 100 tonų tepalinės alyvos rasta 20 tonų neaiškios kilmės skysčio, kurio mėginiai perduoti muitinės laboratorijai ištirti.

Nors įmonės atstovai sakė, kad po nedidelio perdirbimo alyva yra naudojama kaip „pečių“ kuras, tačiau neatmetama galimybė, kad šis „perdirbinys“ yra skirtas naudoti kaip variklių degalai arba jų priedas“, – sako Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

Ji kcentuoja, kad tepalinė alyva yra neapmokestinama akcizais, tačiau ją panašiuose „fabrikuose“ galima paversti pakaitalu dyzelinių degalų, apmokestinamų akcizais. Toks alyvos panaudojimas ne pagal paskirtį mažina biudžeto surinkimus iš degalų akcizų ir didina šešėlinės ekonomikos mastą bei kontrabandą.

Jeigu mėginių tyrimų rezultatai patvirtins spėjimus, įmonei už 100 tonų teks sumokėti arba 114 tūkst. litų pagal tokį pat akcizų tarifą, koks taikomas gazolinams, arba 7,3 tūkst. litų pagal sumažintą akcizų tarifą, taikomą šildymui skirtiems degalams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius