Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteista užsienio bankų korteles padirbinėjusi ir jomis atsiskaitinėjusi asmenų grupė

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas paskelbė nuosprendį keturiems asmenims, kurie padirbinėjo užsienio bankų kreditines korteles ir jomis atsiskaitydavo Lietuvos miestuose.
Kreditinės kortelės
Banko kortelės / „Scanpix“ nuotr.

Teismo išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šio nusikaltimo sumanytojas T.B. (g. 1988 m.) pripažintas kaltu dėl dokumento suklastojimo, sukčiavimo, netikrų mokėjimo kortelių gaminimo ir disponavimo jomis bei netikrų mokėjimo kortelių panaudojimo. Kiti trys nuteistieji  J.Ž. (g. 1990 m.), nepilnametis Ž.M. (g.1992 m.), E.G. (g. 1988 m.) pripažinti kaltais dėl sukčiavimo ir netikrų mokėjimo kortelių panaudojimo.

 T.B. nuteistas už tai, kad nuo 2009 metų pradžioje pagamino netikrus Lietuvos studentų pažymėjimus išgalvotomis pavardėmis su J.Ž., Ž.M. bei A.G. nuotraukomis, o šie trys jaunuoliai suklastotus dokumentus panaudodavo, kai parduotuvėse, kuriose jie atsiskaitydavo su padirbtomis kortelėmis, pardavėjos paprašydavo parodyti asmens dokumentą. 

Suklastotas korteles T.B. atidavė savo trims pažįstamiems, kurie nuo praėjusių metų vasario 20 dienos iki gegužės 15 dienos atsiskaitinėjo Vilniaus ir kitų miestų parduotuvėse.

  T.B. nuteistas už tai, kad internete susirado nenustatytą asmenį internetiniu pseudonimu „Ray“ ir įsigijo iš jo Izraelio, Kanados, Italijos, JAV, Olandijos, Anglijos ir kitų valstybių bankų 19 netikrų mokėjimo kortelių ruošinius, ant kurių buvo įrašytos T.B. pateiktos išgalvotos pavardės. T.B. internetiniame aukcione „E–bay“ iš nenustatyto asmens  įsigijo plastikinių kortelių magnetinio takelio nuskaitymo – įrašymo įrenginį, o iš asmens internetiniu pseudonimu „Fozzy“ nusipirko   bankų kortelių „Visa“ ir „MasterCard“ 24 identifikavimo duomenis, pakankamus inicijuoti ir atlikti finansines operacijas su šių kortelių tikrųjų naudotojų sąskaitose esančiomis piniginėmis lėšomis.

Suklastotas korteles T.B. atidavė savo trims pažįstamiems, kurie nuo praėjusių metų vasario 20 dienos  iki gegužės 15 dienos  atsiskaitinėjo Vilniaus ir kitų miestų parduotuvėse.  Kaltinamieji, atsiskaitydami netikromis kortelėmis, nusipirko prekių už 30 tūkst. litų, bei pasikėsino jų nusipirkti dar už 20 tūkst. litų (bankų kortelės nebuvo aptarnautos).

 Nuteistieji pirkdavo didelius kiekius cigarečių, brangaus alkoholio, kompiuterį, o šias prekes vėliau parduodavo nepažįstamiems asmenims. 

 Apklaustas teisme T.B. savo kaltę pripažino, paaiškino, jog su savo pažįstamais susitarė, jog jų vardu bus pagaminti netikri dokumentai bei mokėjimo kortelės, o šie pirks prekes Lietuvos parduotuvėse.  Internetinėse pokalbių svetainėse jis susipažino su asmenimis pseudonimais „Ray“ ir „Fozzy“, pirmasis jam per siuntų tarnybą į namus atsiuntė 19 bankų kortelių ruošinių su T.B. nurodytomis pavardėmis, už šias korteles kaltinamasis pervedė 1575 JAV dolerius, o iš „Fozzy“ nusipirko 24 kortelių identifikavimo duomenis ir mokėjo už kiekvieną nuo 60 iki 90 JAV dolerių.  Su padirbtomis kortelėmis Parduotuvėse atsiskaitydavo jo pažįstami. 

Prokurorė kaltinamiesiems už šias nusikalstamas veikas prašė skirti pinigines baudas: visi kaltinamieji pripažino savo kaltę, atlygino civilinius ieškinius pareiškusiems bankams padarytą žalą, anksčiau neteisti.

 Kaip teisme teigė T.B., savo pažįstamiems jis atiduodavo apie 30 proc. pinigų, gautų už prekių realizavimą. 

 Praėjusių metų gegužę pareigūnams sulaikius T.B., jo namuose rasti 59 blokai cigarečių, du buteliai alkoholio ir kompiuteris, įsigyti panaudojant suklastotas korteles. 

Valstybinė kaltintoja Generalinės prokuratūros skyriaus prokurorė kaltinamiesiems už šias nusikalstamas veikas prašė skirti pinigines baudas: visi kaltinamieji pripažino savo kaltę, atlygino civilinius ieškinius pareiškusiems bankams padarytą žalą, anksčiau neteisti. 

Be to, kaltinamieji padarė nesunkius ir apysunkius nusikaltimus, už kuriuos pirmą sykį teisiamiems asmenims reali laisvės bausmė neskiriama. 

 Todėl teismas visiems kaltinamiesiems skyrė pinigines baudas. T.B. nubaustas 7800 litų (60 MGL dydžio) bauda, J.Ž. ir E.G.  – 3900 litų (30 MGL dydžio) bauda, nepilnametis  Ž.M. – 3250 litų.
 Teismas taip pat nusprendė konfiskuoti T.B. namuose rastas prekes bei T.B. asmeninį kompiuterį kaip nusikalstamos veikos priemones ir šios veikos rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius