-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Operacija „Sandėlis“: konfiskuota 45 mln. kontrabandinių cigarečių, beveik 140 tūkst. litrų dyzelinių degalų ir apie 14 tūkst. litrų degtinės

Plataus masto bendros muitinių operacijos, kuri padėjo išvengti didelių ES ir valstybių narių biudžetų nuostolių, metu buvo konfiskuota beveik 45 mln. kontrabandinių cigarečių, beveik 140 tūkst. litrų dyzelinių degalų ir apie 14 tūkst. litrų degtinės. Operaciją kodiniu pavadinimu „Sandėlis“ 2013 m. spalio mėnesį įvykdė Lietuvos muitinės tarnyba ir Lietuvos mokesčių inspekcija, glaudžiai bendradarbiaudamos su Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF), taip pat dalyvaujant visoms 28 ES valstybėms narėms.
Cigarečių kontrabanda
Cigarečių kontrabanda / MKT nuotr.

Įvykdžius operaciją „Sandėlis“ buvo išvengta didelių galimų Europos Sąjungos ir valstybių narių biudžetų nuostolių. Preliminariais skaičiavimais jie būtų sudarę apie 9 mln. EUR nesumokėtų muitų ir mokesčių forma. Galutinius operacijos rezultatus jos dalyviai aptarė ataskaitiniame posėdyje Vilniuje, o šiandien jie viešai skelbiami visoje Europoje.

Už mokesčius, muitų sąjungą, kovą su sukčiavimu ir auditą atsakingas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta palankiai įvertinimo labai gerus operacijos rezultatus. „Bendra muitinių operacija „Sandėlis“ – geras pavyzdys, kaip ES ir valstybių narių valdžios institucijos gali veiksmingai bendradarbiauti, kad apgintų savo pajamas. Bendros muitinių operacijos saugo ES finansinius interesus ir gina mūsų piliečius bei teisėtą verslą“, – sakė jis.

Operacija „Sandėlis“ buvo orientuota į krovinių vežimą kelių transportu. Jos taikinys – tokių akcizais apmokestinamų prekių kaip alyva, tabako gaminiai ir alkoholis kontrabanda ir kitos neteisėtos prekybos formos visoje Europoje. Taikydami keletą sudėtingų scenarijų daugelyje ES valstybių narių, sukčiai teisėtu būdu įveža prekes į ES, bet pareikalauja atleisti juos nuo PVM ir akcizo mokesčio mokėjimo deklaruodami jas kaip prekes, kurioms netaikomi mokesčiai ir muitai (pvz., deklaruodami, kad prekės gabenamos tranzitu). Tada prekių pėdsakai pametami fiktyviai dingus prekiautojams arba per fiktyvų eksportą. Sukčiai nemoka PVM ir akcizo mokesčio, nors prekės lieka vidaus rinkoje, todėl ES ir valstybės narės praranda daug pajamų.

Jungtinė muitinių operacija „Sandėlis“ buvo pirmoji operacija, vykdyta glaudžiai bendradarbiaujant su mokesčių įstaigomis, siekiant kovoti ne tik su kontrabanda, bet ir konkrečiai su sukčiavimu akcizo ir PVM srityje. 

Operacijos metu buvo devynis kartus konfiskuotas turtas. Be kita ko, valdžios institucijos konfiskavo 6 617 400 cigarečių Švedijoje ir Lietuvoje; 135 831 litrų dyzelino Lenkijoje ir Jungtinėje Karalystėje ir 14 025  litrus degtinės vien tik Jungtinėje Karalystėje. Iš viso buvo konfiskuota 44 957 160 cigarečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius