Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizuota sukčiavimo motinystės pašalpomis grupuotė neteisėtai įgijo beveik 180 tūkst. Lt pašalpų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apskrities skyrius kartu su Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame kaltinamieji įtariami apgaule įgiję beveik 180 tūkst. litų motinystės (tėvystės) pašalpų.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip teigiama FNTT pranešime, buhalterinės apskaitos paslaugas teikiančios bendrovės „I“ direktorė B.G. (g. 1964 m.) įtariama sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu, o statybų bendrovės „V“ direktorius D.M. (g. 1977 m.) – sukčiavimu, dokumentų klastojimu.

Įtariama, kad kaltinamieji organizuota grupe kartu su devyniais nariais apgaule įgijo beveik 180 tūkst. litų motinystės (tėvystės) pašalpų. Baigta baudžiamoji byla perduota Vilniaus miesto 2–ajam apylinkės teismui.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas B.G. ir D.M. gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Tyrimo duomenimis, nuo 2007 m. rugpjūčio mėn. vilnietė B.G. savo vadovaujamoje bendrovėje fiktyviai įdarbino pirmąją kūdikio besilaukiančią moterį, kuriai buvo paskirtas tokio dydžio atlyginimas, kad vėliau jai būtų paskaičiuota ne mažesnė kaip 5 tūkst. litų motinystės pašalpa.

Išaiškinta, kad bendrovėje „I“ buvo fiktyviai įdarbintos dar kelios besilaukiančios moterys, kurių pareigos (pvz.: komercijos direktorės, direktoriaus pavaduotojos) ir tariamai gaunamas atlyginimas nulėmė, kad joms būtų paskirtos maksimalios mokamos motinystės pašalpos, nors realiai moterys nedirbo ir jokio atlyginimo negavo. 2008 m. spalio mėnesį B.G. vadovaujama bendrovė „I“ tapo nemoki. Po bankroto B.G. tęsė savo nusikalstamą veiką ir neva darbino besilaukiančias moteris į kitą savo vadovaujamą bendrovę „B“.

Be to, išaiškinta, kad sukčiavimu ir kitais finansiniais nusikaltimais kaltinama B.G. besilaukiančias moteris įdarbino ne tik savo bendrovėse, bet ir D.M. vadovaujamoje statybos darbus atliekančioje bendrovėje „V“, kurios buhalterinę apskaitą ji pati tvarkė.

Nustatyta, kad per beveik dvejus metus fiktyviai įdarbintos 8 moterys ir 1 vyras, kurie apgaule įgijo motinystės, tėvystės pašalpas.

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai atskleidė, kad daugiausia Naujojoje Vilnioje gyvenančių moterų į organizatorės pinkles pakliūdavo grožio salonuose, gydymo įstaigose ar iš pažįstamų sužinojusios apie galimybę neteisėtai pasididinti motinystės ar tėvystės pašalpas.

Paskaičiuota, kad klastojant dokumentus, sukčiaujant ir apgaulingai tvarkant buhalterinės apskaitą Lietuvos valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui buvo padaryta 179 448 litų žala.
Tyrimo metu FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra išaiškino, kad B.G. fiktyviai įdarbino iš viso 16 asmenų, kurie siekė gauti nepagrįstai dideles motinystės (tėvystės) pašalpas. Per dvejus metus organizuotai grupei „Sodra“ būtų išmokėjusi apie 700 tūkst. litų motinystės pašalpų.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas B.G. ir D.M. gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius