Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paauglius alkoholiu ir cigaretėmis aprūpina garbaus amžiaus vyiškiai

Šiaulių miesto policijos nuovadų pareigūnai pastebi, kad solidaus amžiaus vyrai, prašomi nepilnamečių, jiems nuperka alkoholinių gėrimų.
Rūkymui - ne!
Rūkymui - ne! / Shutterstock nuotr.

Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia nepilnamečiams parduoti alkoholį ir tabako gaminius. Pardavėjoms bei įmonėms už tokius pažeidimus yra skiriamos didelės piniginės baudos: pardavėjoms – nuo 50 iki 1 tūkst. litų, įmonėms – nuo 500 iki 3 tūkst. litų.

Parduotuvės, kurioms buvo skirtos šios baudos, vengdamos nemalonumų, pastaruoju metu stengiasi laikytis įstatymų ir nepardavinėti nepilnamečiams draudžiamų prekių. Tą žinodami jaunuoliai didžiuosiuose prekybos centruose alkoholio ar cigarečių prašo nupirkti garbaus amžiaus vyrų, dažniausiai asocialių.

Remiantis 2012 metais įvykdytų pažeidimų analize, nustatyta, kad nepilnamečiams alkoholio ir tabako gaminius dažniausiai pirko ir perdavė vyriškiai, kurių amžius yra nuo 45 metų iki 77 metų. Tokių „gerų“ dėdžių nepilnamečiai dažniausiai ieškodavo alaus baruose, esančiuose šalia alkoholiu prekiaujančių parduotuvėlių. Už tam tikrą atlygį jie nueidavo į greta esančią parduotuvę ir nupirkdavo nepilnamečiui pageidaujamą butelį, dažniausiai – alaus.

Šiaulių apskrities VPK praneša, kad nuo 2012 metų pradžios Šiaulių miesto policijos komisariato nuovadų pareigūnai nustatė 25 alkoholinių gėrimų bei tabako gaminių pirkimo ar kitokio perdavimo nepilnamečiams atvejų. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksas už tabako gaminių, alkoholio pirkimą ir perdavimą nepilnamečiui numato baudas nuo 250 iki 500 litų.

Kartais nepilnamečiams tabako ir alkoholio gaminių nuperka ir perduoda pilnamečiai draugai. Jiems taip pat numatoma administracinė atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius