Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pabradėje įsisiautėjusį kubietį pasieniečiai tramdė koviniais veiksmais ir elektrošoku

Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje pasieniečiai tramdė įsisiautėjusį prieglobsčio prašytoją iš Kubos. Vyras gadino centro inventorių, priešinosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams, juos plūdo. Kai kubietis iš kišenės traukė peilį, pasieniečiams teko panaudoti elektros impulsinį prietaisą „Taser X26“.
URC apsauga
URC apsauga / VSAT archyvo nuotr.

Pirmadienio popietę URC dirbantys pasieniečiai per užsieniečių bendrabutyje įrengtas vaizdo stebėjimo kameras pastebėjo keistai besielgiantį vieną iš čia apgyvendintų prieglobsčio prašytojų. 33-ejų Kubos pilietis bendro naudojimo patalpose nusukinėjo vaizdo stebėjimo kameras. Jis taip pat bandė nulaužti ant sienos pakabintą televizorių.

Į šią vietą iškart atskubėjo du pasieniečiai ir pareikalavo, kad kubietis nutrauktų chuliganiškus veiksmus. Agresyvus vyras nepakluso ir puolė pasieniečius. Šie panaudojo kovinių imtynių veiksmus ir Kubos pilietį paguldė ant žemės. Tuomet užsienietis ispaniškai ir angliškai iškeikė VSAT pareigūnus.

Gulėdamas ant žemės jis iš kelnių kišenės bandė traukti peilį. Vienas pasienietis prieš kubietį panaudojo elektros impulsinį prietaisą „Taser X26“.

Daugiau užsienietis nebesipriešino.

Atlikę jo apžiūrą iš kišenės pasieniečiai ištraukė stalo peilį, kurį kubietis buvo pasiėmęs iš bendrabučio virtuvės.

Situacijai aprimus prieglobsčio prašytojas nusiskundimų dėl sveikatos sutrikimų nepareiškė, o nuo VSAT pareigūnų pasiūlytos medicininės pagalbos ir apžiūros atsisakė. Vis dėlto jį apžiūrėjo medikas, sveikatos sutrikimų nenustatęs. Kubietį po šio incidento pasieniečiai atskyrė nuo kitų sulaikytųjų ir uždarė į izoliatorių. Jam skirta psichologo pagalba, pažymima VSAT atstovų antradienį paviešintame pranešime.

Šį Kubos pilietį, neteisėtai perėjusį sieną iš Baltarusijos, pernai spalio 20 d. Vilniaus rajone sulaikė Vilniaus rinktinės pasieniečiai. Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o kubietis apgyvendintas VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Kol vyko procedūros ir buvo tvarkomi dokumentai dėl jo išsiuntimo iš Lietuvos, užsienietis gruodžio 21 d. pasiprašė prieglobsčio. Jo prašymas tebenagrinėjamas.

Iš viso URC šiuo metu yra apgyvendinti 104 užsieniečiai. Iš jų 73 – prieglobsčio prašytojai, likusieji – neteisėti migrantai. Be minėto kubiečio, URC gyvena dar 4 jo tautiečiai.

URC Pabradėje – vienintelis Lietuvoje centras, kuriame teismo sprendimu laikinai apgyvendinami neteisėtai esantys ir neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai. Migracijos departamento sprendimu URC taip pat apgyvendinami užsienio šalių piliečiai, prašantys suteikti laikiną teritorinį prieglobstį Lietuvoje.

Tarp URC uždavinių yra savanoriško užsieniečių grįžimo į kilmės šalis organizavimas bei užsieniečių išsiuntimas iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius