Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padegti žmoną – ne nusikaltimas

Vilniuje gyvenantis grafikas Gediminas Pranckūnas terpentinu apipylė žmoną ir padegė. Taip jis sakė policijai po incidento. Tačiau dabar sutuoktiniai jau tikina, neva tai buvęs nelaimingas atsitikimas.
Bute medikai rado moterį apdegusia ranka ir šiek tiek nukentėjusiu veidu.
Bute medikai rado moterį apdegusia ranka ir šiek tiek nukentėjusiu veidu. / LŽ nuotr.

Apie apdegusią moterį, atvežtą į ligoninę, policijai pranešė medikai. Greitoji medicinos pagalba į Literatų gatvę buvo iškviesta balandžio 22–osios naktį, apie 2 valandą. Bute medikai rado moterį apdegusia ranka ir šiek tiek nukentėjusiu veidu. Sužalojimai buvo nesunkūs, tad ligoninėje suteikus būtinąją pagalbą ji išleista namo. Netrukus policija išsiaiškino, kad tai Lietuvos dailininkų sąjungai priklausančio menininko žmona Dalia.

Reikalavo paleisti vyrą

G.Pranckūną pareigūnai rado Literatų gatvėje esančioje grafiko studijoje. Nuvežtas į 3–iąjį policijos komisariatą jis parašė paaiškinimą. Vyras teigė apipylęs lovoje gulinčią žmoną terpentinu ir padegęs. Esą ši įžeidinėjusi tuo metu į svečius atėjusią jo motiną. Įsiplieskus ugniai G.Pranckūnas užmetė ant žmonos antklodę, užgesino liepsnas ir pats iškvietė medikus. Grafikui policijoje buvo nustatytas lengvas girtumas – 0,69 promilės.

Pareigūnai tuo metu svarstė, ar kelti baudžiamąją bylą. Reikėjo išsiaiškinti, ar nukentėjusioji rašys policijai pareiškimą. Atrodo, jo nebus. Iš ligoninės išleista moteris tuoj pat paskambino į komisariatą ir pareikalavo išleisti vyrą.

Terpentino kaukė

Tą dieną pora šventė Dalios gimtadienį. Marčios pasveikinti atvyko ir G.Pranckūno motina. „Jokio konflikto nebuvo. Atėjo, atnešė butelį vyno, dovanų. Pasėdėjome ir ji išėjo“, – LŽ tvirtino ponia Dalia. Pasak moters, tuomet ji išsiplovusi galvą. Girdėjusi, kad terpentino kaukė labai sveika plaukams, tad tokią ir pasidariusi. „Vyras teptukus plauna visokiais skiedikliais, terpentinu. Norėjau pasidaryti kaukę, kad plaukai augtų“, – aiškino nukentėjusioji. Tačiau ji sakė esanti alergiška terpentinui, kuris, be kita ko, dar ir labai dvokė. Kad nejaustų to bjauraus kvapo, Dalia teigė užsirūkiusi. Nuo cigaretės plaukai ir užsidegę. „Gediminas pamanė, jog netyčia išpylė tą skystį ant manęs. Studijoje pilna terpentino butelių. Todėl jis taip ir sakė policijai, bet tai netiesa“, – dėstė ponia Dalia.

Jokio konflikto nebuvo. Atėjo, atnešė butelį vyno, dovanų. Pasėdėjome ir ji išėjo. LŽ tvirtino ponia Dalia.

Bylos nebus

Vakar G.Pranckūnas turėjo būti dar kartą apklaustas policijoje. Pareigūnai skeptiškai žiūri į versiją, kad ugnis galėjo plykstelėti nuo cigaretės. Jiems neįtikima atrodo ir tai, jog žmona vidury nakties darėsi plaukų kaukę. Tačiau nesant nukentėjusiosios pareiškimo vargu ar įmanoma iškelti bylą. „Jei moteris būtų sunkiai sužalota, galėtume pradėti tyrimą pagal nusikaltimo faktą. Bet šiuo atveju bylą veikiausiai tektų nutraukti“, – LŽ sakė 3–iojo komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas.

Pareigūnas užsiminė, kad policijos vadovai yra paraginę daugiau dėmesio kreipti į šeiminius konfliktus. Tokį įsakymą po įvykių Trakų rajone pasirašė generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas. Pernai Trakuose buvo nušauta moteris, sužeista jos mama. Įtariamasis Algis Aleksa nušovė sugyventinę, nes moteris jį paliko.

Generalinio komisaro įsakyme pabrėžiama, jog į bet kokį konfliktą būtų vykstama nedelsiant. Tačiau pareigūnai tvirtina, kad jie dažnai niekuo negali padėti. Įstatymai nepakito. Jei triukšmadarys nesunkiai sužalojo savo artimuosius ne viešoje vietoje, o nuosavame būste, negali būti keliama baudžiamoji byla. Tokiais atvejais, kaip ir anksčiau, siūloma kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Tačiau dauguma nukentėjusiųjų to daryti nenori.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius