-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamokanti istorija, kas atsitinka viešumoje užsirūkius kontrabandinę cigaretę

Valstybė baudžia ne tik už kontrabandinių akcizinių prekių gabenimą ir laikymą, bet ir jų vartojimą. Šito cigaretę išsitraukęs ir viešai užsirūkęs Kazlų Rūdos gyventojas nežinojo, todėl jam teko minti teismų slenksčius.
Rūkalai
Cigaetė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyrui buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už tai,

kad jis važiuodamas dviračiu keliu Ąžuolų Būda-Kazlų Rūda rūkė bei su savimi turėjo 1 pakelį su 12 cigarečių „NZ Gold Super Slims“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Vyras kaltu neprisipažino ir teisme aiškino, kad cigarečių pakelį rado išėjęs iš parduotuvės ant šaligatvio, jį pasiėmė ir įsidėjo į kišenę, pakelyje buvo 12 cigarečių, kokios buvo banderolės – nežino. Važiuojant jį dviračiu sustabdė policijos pareigūnai, kokiu tikslu nežino, neaiškino, liepė išimti viską. Po apžiūros pareigūnai ir rado cigaretes. Vyras aiškino, kad cigarečių jis nerūkė, o valgė ledus, taigi nuorūkos nenumetė ir nei jis, nei pareigūnai jos nepakėlė ir negalėjo matyti kokia ji yra.

Vyrą sulaikęs policijos pareigūnas pasakojo, kad jis pažeidėją pamatė važiuojantį dviračiu be liemenės ir atšvaitų. Važiuodamas dviračiu jis rūkė, o baigęs rūkyti cigaretės nuorūką numetė. Jis perspėjo, kad už šiukšlinimą gresia atsakomybė, tada dviratininkas pakėlė nuorūką, ant cigaretės filtro matėsi dryžiai. Iš pradžių jis pareigūnui tvirtino, kad cigaretes pirko turguje, po to, jis pasakė, kad cigaretes jis rado ant bortelio prie parduotuvės.

Kitas pareigūnas pasakojo, kad pastebėjo atvažiuojantį dviratininką, kuris važiavo be atšvaitų ir liemenės bei rūkė. Privažiavęs jis surūkė cigaretę ir numetė ant žemės nuorūką. Cigaretės filtras buvo margas, ant cigaretės buvo užrašyta „NZ GOLD Super Slims“. Paklausus, iš kur gavo cigarečių sakė, kad už 2 eurus pirko turguje, po to pakeitė savo parodymus – esą rado prie parduotuvės.

Pažeidimu įtariamas vyras jau anksčiau buvo baustas dėl cigarečių laikymo, be to, apklausti du pareigūnai matė, kad jis važiuodamas dviračiu rūkė bei paklausus iš kur gavo cigaretes, iš pradžių aiškino, kad pirko, po to, kad rado prie parduotuvės ir galiausiai, kad rado padėtas ant bortelio.

Akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas, laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba tokiomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai įsigytų, laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (MGL), užtraukia baudą nuo 28 iki 86 eurų su šių prekių konfiskavimu.

Deja, klaida padaryta surašant administracinio teisės pažeidimo protokolą, kas leido vyrui išsisukti – pareigūnai protokole nurodė, kad jis surašytas už neteisėtą akcizinių prekių įsigijimą, o šito fakto nesugebėta įrodyti. Radimas – tai nėra įsigijimas, o laikymo taip pat negalima taikyti, nes turi būti atitinkamas kiekis cigarečių. Įstatymai leidžia fiziniams asmenims laikyti nustatyta tvarka banderolėmis nepaženklintus tabako gaminius, įvežtus ne iš Europos Sąjungos valstybių narių, jeigu jų kiekis vienam asmeniui neviršija 10 pakelių cigarečių.

Marijampolės apylinkės teismas, konstatavo, kad protokolas surašytas dėl įsigijimo, o įrodyti galima tik rūkymą, todėl išteisino dviratininką – tačiau situacija parodė, kad net vieną kontrabandinę cigaretę viešumoje įsitraukęs rūkorius negali jaustis saugus. Policininkai skrupulingai stebi ir pastebi net ir mažiausias detales.

VIDEO: 10 pavojingiausių cheminių medžiagų, esančių cigaretėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius