Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio maniakas stojo akistaton su aukomis

Vieną po kito galimai žmones žalojęs, apiplėšinėjęs, žudęs panevėžietis savo kaltės nepripažįsta.
Daugybe nusikaltimų kaltinamas E.Svotas savo kaltę neigia.
Daugybe nusikaltimų kaltinamas E.Svotas savo kaltę neigia. / „Lietuvos žinių“ nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Smulkutis Edmundas Svotas, gausių sugėrovų vadintas Vaiku, tačiau netrukus už žiaurius nusikaltimus pelnęs maniako, išsigimėlio ir paties šėtono vardus, vakar stojo prieš Panevėžio apygardos teismą. Šis 26-erių metų vyras, iki tol vienuolika kartų teistas, kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, kėsinimusi vieną nužudyti bei penkių žmonių apiplėšimu. Tvirtinama, kad visa tai jis įvykdė per paskutiniąją 2008-ųjų vasario savaitę.

Suparalyžiavo Panevėžį

Žudymais kaltinamas E.Svotas pernai vasarį kelioms dienos buvo tiesiog suparalyžiavęs gyvenimą Panevėžyje. Pasklidusi informacija apie apiplėšimus bei po jų sekusius žudymus, vertė žmones vakarais likti namuose. Kai kuriose mokyklose buvo nutraukiamos pamokos. Žinia apie siaučiantį maniaką ištuštino ir didžiuosius prekybos centrus, ir mažus alaus barus.

Vakar teisme pateikus kaltinimus paaiškėjo, kad E.Svotas galimai apiplėšinėjo atsitiktinius sugėrovus bei gatvėse sutiktus neblaivius žmones. Ypač šiurpi buvo 2008 metų vasario 27-oji. Bylos duomenimis, tądien E.Svotas mirtinai subadė du vyriškius, dar vienas subadytasis išliko gyvas. Pastarojo gyvybę išgelbėjo močiutė, į kurios individualaus gyvenamojo namo kiemą E.Svotas buvo įsitempęs gerokai išgėrusią auką (vyriškį). Teismui pateikta medžiaga byloja, kad visus nusikaltimus E.Svotas vykdė būdamas neblaivus.

Dosnus sugėrovas

Vienas liudytojų – Darius Černiauskas – teismui pasakojo, kad 2008 metais vasario mėnesį dvi savaites su E.Svotu gyveno vieno pažįstamojo bute. Jis pasakojo, kad į butą jie pareidavę permiegoti, o dienas leisdavę aplinkiniuose baruose. Liudytojas prisiminė, kad viename barų E.Svotas sumušė sugėrovą, o vėliau jo rankose iš kažkur atsirado iki tol neturėtas mobilusis telefonas. Taip pat D.Černiauskas papasakojo, kad E.Svotas „svečiavosi“ gretimame bute, iš kurio sugrįžus jo rankose buvęs dar vienas telefonas bei didžiulis medžioklinis peilis. Vyriškis teigė girdėjęs, kad po E.Svoto vizito asmeninių daiktų pasigedęs aplankyto buto šeimininkas.

D.Černiauskas pabrėžė, kad visą bendrų išgėrinėjimų metą jį už savo pinigus vaišindavęs pats E.Svotas, kurio tikrąją pavardę jau vėliau jis sužinojęs iš policijos pareigūnų. Anot liudytojo, per bendras išgertuves E.Svoto niekas kitaip nevadinęs, vien Vaiku.

Girtos aukos

Dar du galimai nukentėję nuo E.Svoto panevėžiečiai, pažintį su šiuo vyriškiu nelabai ir prisiminė – tokie tuomet buvę girti. Abu jie pasakojo, kad smarkiai įkaušę ėję iš alaus baro į namus. Prie šiukšlių konteinerių vienas suklupęs, kitas prie jo pasilenkęs ir tuomet gavęs smūgį į veidą. Atsipeikėjęs vyriškis pamatė esąs apiplėštas – dingę ir pinigai, ir dokumentai. Pastarųjų apiplėštajam itin trūko, nes kitą dieną jis turėjęs vykti į Skandinaviją, kurioje uždarbiavo. Jau kiek vėliau šiam vyriškiui policija parodė iš E.Svoto paimtą piniginę, kurią liudytojas atpažino kaip savą.

Dar labiau nepasisekė kitam liudytojui, kuris tuomet buvo itin girtas. Iš ikiteisminio tyrimo matyti, kad sumušęs bei apiplėšęs vieną vyruką, antrąjį, gerokai vyresnį, E.Svotas parvedė į jo paties namus. Parvedęs sumušė, iš jo šaldytuvo pasiėmė virtinius ir kiaušinius, nusegė laikrodį, pagrobė telefoną bei kitus kiek vertingesnius daiktus. Šis liudytojas teigė savo namuose buvęs sumuštas iki kraujo, mušamas vis prarasdavo sąmonę, o ją atgavęs matydavo po jo butą naršantį E.Svotą, kuris vis klausinėjo, kur padėti pinigai. Teismui pabandžius išsiaiškinti, kokia žala šiam nebejaunam vyriškiu padaryta, jis maldaujamai prabilo: „Nieko man nereikia, tik paleiskite mane iš čia.“

Susirinko artimieji

Vienas iš galimai E.Svoto apiplėštų vyriškių jau miręs, dar vienas teisme nepasirodė. Tačiau į posėdį atvyko itin daug nužudytų žmonių artimųjų, E.Svotui reiškiančių pretenzijas. Dauguma jų teisme sėdėjo susiėmę už galvų, į E.Svotą negalėdami pakelti akių. O pastarasis elgėsi itin įžūliai ir laisvai, aukoms uždavinėjo klausimus. Teisme jis sėdėjo uždaroje kabinoje, saugomas dviejų policijos pareigūnų.

Teismui E.Svotas pareiškė nesąs kaltas nė dėl vienos jam inkriminuojamos veikos bei atsisakė teikti parodymus, kol nebus išklausyti visi nukentėjusieji ir liudytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius