Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio prokurorai džiūgauja Aukščiausiajame Teisme pralošę tik 4 svarbias bylas

Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokurorai, gindami savo poziciją, šiemet trylika kartų kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo, asmenų nepagrįstų išteisinimų ar sušvelnintų bausmių.
Įstatymas ir teisingumas
Įstatymas ir teisingumas / 123rf.com

Aukščiausios instancijos teismas pripažino teisiškai pagrįstais ir patenkino prokurorų kasacinius skundus devyniose bylose, panaikino arba pakeitė žemesnių teismo instancijų sprendimus dėl vienuolikos asmenų ir tik keturiose bylose skundai buvo atmesti „Teisinę praktiką formuojančio ir paaiškinančio Aukščiausiojo Teismo priimtos nutartys, kuriomis šios aukščiausiosios teismų instancijos teisėjų kolegijos patenkina panevėžiečių prokurorų prašymus ir pripažįsta juos teisiškai pagrįstais, yra reikšmingos tuo, kad padeda teisingai taikyti baudžiamuosius įstatymus ir išvengti pasitaikančių klaidų taikant baudžiamojo proceso įstatymus“, – teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė.

2011 metais Panevėžio apygardos teisme apeliacinio proceso tvarka, dalyvaujant Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorams, buvo išnagrinėtos 316 baudžiamųjų bylų. Šiose bylose patenkinus įvairių proceso dalyvių – nuteistųjų, nukentėjusiųjų, civilinių ieškovų ir atsakovų, prokurorų skundus buvo panaikinti ar pakeisti 116 pirmosios instancijos teismų sprendimų.

Panevėžio apygardos prokurorai, nesutikdami su dalimi apygardos teismo sprendimų, kuriais buvo nepagrįstai sušvelnintos bausmės nuteistiesiems, priimtas išteisinamasis nuosprendis, kitaip išspręstas civilinio ieškinio klausimas ar su apeliacinės instancijos teismo nutartimis, kuriomis buvo atmesti apylinkių prokurorų apeliaciniai skundai, šiemet principingai gynė prokurorų poziciją ir teikė kasacinius skundus aukščiausiajai teismo instancijai.

Aukščiausiasis Teismas, patenkinęs panevėžiečių prokurorų prašymą, panaikino apeliacinės instancijos – Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, kuriuo buvo nepagrįstai išteisintas automobilio pirkėjams sukčiavimo planą sukūręs ir kartu su bendrininkais siekęs užvaldyti svetimą turtą dabar jau nuteistas vienos verslo kolegijos studentas J.R.

Panevėžiečių prokurorų prašymui pritaręs, Aukščiausiasis Teismas nurodė dar kartą apeliacinės instancijos teisme išnagrinėti žemės išteklių neteisėto naudojimo dvi baudžiamąsias bylas, kuriose du asmenys – A.U. ir J.M. buvo kaltinami neteisėtu vertimusi komercine veikla ir didelės vertės svetimo turto grobimu tam naudojant valstybei priklausančius žemės išteklius – kasant žvyrą.

Tokių bylų – neteisėto vertimosi veikla  prekiaujant valstybei priklausančiais gamtos ištekliais, tyrimas ir nagrinėjimas teisme yra pakankamai nauja sritis tyrėjams, prokurorams ir teisėjams, todėl tokio pobūdžio  bylose teismų praktika dar tik formuojama.

Panevėžio apygardos prokurorai, rašydami apeliacinius ir kasacinius skundus, atkakliai siekia įrodyti, kad prekyba gamtos ištekliais turi nusikaltimo požymių ir asmenys turi būti nubausti kriminalinėmis bausmėmis, norima padėti suformuoti teismų praktiką tokio pobūdžio  bylose.

Tik šiemet buvo nuteisti svečio iš Vengrijos, sustojusio poilsiui Kėdainių rajone, vilkiko kuro bakus prieš trejus metus ištuštinę trys panevėžiečiai – V.B., G.N. ir K.A., nes pernai Kėdainių rajono apylinkės teismas juos buvo išteisinęs, prokurorų apeliacinį skundą buvo atmetęs Panevėžio apygardos teismas. Užsienio vairuotojus apvogusiems nuteistiesiems teks kiekvienam sumokėti daugiau kaip po devynis tūkstančius litų, nutarta konfiskuoti nusikaltimui naudotą automobilį – tokį sprendimą, paprašius panevėžiečiams prokurorams ir pritarus Aukščiausiajam Teismui, antrą kartą išnagrinėjęs nusikaltimų nuosavybei baudžiamąją bylą, priėmė Panevėžio apygardos teismas. Šiuo atveju panevėžiečiai prokurorai, nesutikdami su dviejų žemesnių instancijų teismų sprendimais išteisinti asmenis, prašė Aukščiausiojo Teismo baudžiamąją bylą perduoti nagrinėti apeliacine tvarka iš naujo.

Panevėžio rajone prieš dvejus metus avarijos, nusinešusios vieno gyvybę ir sužalojusios kitą keleivį, bylai galutinį verdiktą paskelbė Aukščiausiasis Teismas, patenkinęs panevėžiečių prokurorų kasacinį skundą, kuriuo buvo siekiama priteisti nukentėjusiesiems neturtinę žalą ne tik iš eismo įvykio kaltininko, bet ir iš Transporto priemonių draudikų biuro.

Šiuo atveju Aukščiausiasis Teismas teisingai suprato prokurorų siekimą ginti nuo avarijos nukentėjusiųjų asmenų interesus ir panaikinti padarytus esminius baudžiamojo proceso įstatymų pažeidimus, nes Panevėžio apygardos teismas, patenkinęs civilinio atsakovo – Transporto priemonių draudikų biuro apeliacinį skundą ir neteisingai išaiškinęs Civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso įstatymo nuostatas, buvo padaręs nepagrįstą išvadą, kad nukentėjusieji turėjo teisę pareikšti ieškinį tik įvykio kaltininkui.

Prokurorų siekimą tinkamai taikyti įstatymą už vengimą išlaikyti vaiką nubaustam tėvui Aukščiausiasis Teismas irgi pripažino pagrįstu – už vengimą išlaikyti vaiką nubaustą Rokiškio rajono gyventoją S.K. apeliacinės instancijos teismas nuo laisvės apribojimo buvo atleidęs nepagrįstai – nuteistajam teks sumokėti dukros išlaikymui priteistą kelių tūkstančių litų skolą ir susitaikyti su teismo paskirtu įpareigojimu.

Dar viena Aukščiausiojo Teismo nutartis, priimta išnagrinėjus panevėžiečių prokurorų kasacinį skundą dėl netinkamo baudžiamojo įstatymo taikymo vienoje biržiečių kuro vagystės byloje, teisinei praktikai svarbi tuo, kad buvo konstatuota, jog automobilis kaip nusikaltimo priemonė yra konfiskuotinas ne tik tada, kai kaltininkas transporto priemone naudojosi tiesiogiai pačiai nusikalstamai veikai atlikti, bet ir jos padarymo palengvinimui.

Panevėžiečiams prokurorams pavyko įtikinti Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegiją, kad būtų panaikinta apygardos teismo nuosprendžio dalis, kuria 12 metų pasislėpusiam užsienyje ir pernai nuteistam E.B. buvo pripažintos baudžiamąją atsakomybę lengvinančios aplinkybės ir dvejais metais sušvelninta anksčiau paskirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, pirmosios instancijos teismo paskirta už nusikaltimą žmogaus seksualinei laisvei ir apsisprendimui – už su bendrininkų grupe prieš 13 metų Kėdainiuose smurtu palaužtą tuomet nepilnametę nukentėjusiąją.

Aukščiausiasis Teismas šiemet patenkino Panevėžio apygardos prokurorų devynis kasacinius skundus dėl vienuolikos asmenų, kurie sulaukė griežtesnio teismų įvertinimo: buvo panaikinti keturi teismų nuosprendžiai ir nutartys, kuriomis šeši asmenys buvo išteisinti, panaikintas apeliacinės instancijos teismo sprendimas paskirti švelnesnę bausmę, paliekant galioti pirmosios instancijos teismo parinktą bausmę, panaikintas apeliacinės instancijos teismo sprendimas vieną asmenį už dalį įvykdytų vagysčių išteisinti ir paskirti jam švelnesnę, nei skyrė pirmosios instancijos teismas bausmę, panaikintas apeliacinės instancijos teismo sprendimas dėl nusikalstamai veikai daryti panaudoto turto – automobilio konfiskavimo netaikymo, panaikinti du teismų sprendimai, kuriais buvo nutarta nepriteisti civilinio ieškinio nukentėjusiesiems iš Transporto priemonių draudikų biuro ir nepaskirti jokio įpareigojimo ar draudimo laisvės apribojimo bausme nuteistam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius