-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panevėžio teisėjai nepatenkino Laimutės Stankūnaitės skundo

Panevėžio apygardos teisme išnagrinėtas Drąsiaus Kedžio buvusios sugyventinės atskirasis skundas dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo rugsėjo 22 dienos nutarties, kuria sustabdytas civilinės bylos dėl laikino motinos valdžios apribojimo L.Stankūnaitei nagrinėjimas.
Laimutė Stankūnaitė
Laimutė Stankūnaitės argumentai teismui: kad ieškovai siekia vilkinti civilinės bylos nagrinėjimą, taip atskiria mergaitę nuo motinos dar ilgesniam laikui, o tai daro mergaitei nepataisomą moralinę ir psichinę žalą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmosios instancijos teismas mažametės mergaitės senelių Kedžių civilinės bylos dėl laikino motinos valdžios apribojimo L.Stankūnaitei nagrinėjimą buvo sustabdęs, kol Panevėžio miesto apylinkės teisme bus išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje Andriui Ūsui pateiktas kaltinimas dėl mažamečio asmens tvirkinimo.

Penktadienį Panevėžio apygardos teismas paskelbė, kad atmeta L.Stankūnaitės skundą.

Anot teisėjų kolegijos, kurią sudaro Romualdas Januška (pirmininkas), Birutė Valiulienė (pranešėja) ir Ramunė Čeknienė, minėta rugsėjo 22 dienos nutartis dėl bylos sustabdymo buvo teisėta.

Penktadieninis Panevėžio apygardos teismo verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Tačiau pagrindinė pedofilijos byla prokurorų prašymu teisme buvo nedelsiant nutraukta, mirus vieninteliam kaltinamajam. Todėl grįžti prie klausimo dėl laikino motinos valdžios apribojimo, ko ir siekia L.Stankūnaitė, neliko jokių kliūčių.

Teismas, nagrinėdamas L.Stankūnaitės atskirąjį skundą, nurodė, kad pagal Civilinio proceso kodekso 163 straipsnio 3 punktą teismas privalo sustabdyti bylą, kai negalima nagrinėti tos bylos, kol bus išspręsta kita byla, nagrinėjama civiline, baudžiamąja ar administracine tvarka. Spręsdamas, ar tarp dviejų nagrinėjamų bylų yra tiesioginis ryšys, teismas turi išsiaiškinti, kokie teisiškai reikšmingi faktai turi būti nustatyti byloje, kurios nagrinėjimą prašoma sustabdyti, ir kokie nagrinėjami baudžiamojoje byloje, dėl kurios prašoma sustabdyti civilinę bylą.Panevėžio apygardos teismo civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija paliko nepakeistą Panevėžio miesto apylinkės teismo 2010 m. rugsėjo 22 d. nutartį, kuria buvo sustabdytas civilinės bylos dėl laikino motinos valdžios apribojimo L.Stankūnaitei nagrinėjimas.

Teismas nustatė, kad iš byloje esančių duomenų matyti, kad baudžiamojoje byloje A.Ūsui yra pateikti kaltinimai L.Stankūnaitės nuomojamame bute tvirkinus jos dukrą, o nagrinėjamoje civilinėje byloje L.Stankūnaitės motinos valdžios apribojimas grindžiamas jos netinkamu gyvenimo būdu, nesirūpinimu dukra. Teisėjų kolegija darė išvadą, kad šios civilinėje byloje nurodytos ieškovų senelių Kedžių aplinkybės bus nustatomos baudžiamojoje byloje.

Todėl nuosprendžiu nustatyti faktai savo teisine galia turės prejudicinės teisinės reikšmės (aplinkybės, kurių nebereikės įrodinėti) būsimam teisiniam sprendimui civilinėje byloje, pažymima penktadienį Panevėžio apygardos teismo atstovės spaudai Jolitos Gudelienės išplatintame pranešime.

Pareiškimu pirmosios instancijos teismui ieškovai Laimutė ir Vytautas Kedžiai prašė laikinai apriboti motinos valdžią L.Stankūnaitei iki bus priimtas galutinis procesinis sprendimas Panevėžio miesto apylinkės teisme nagrinėjamoje baudžiamojo byloje, kurioje kaltinamasis – A. Ūsas.

Panevėžio miesto apylinkės teismas 2010 m. rugsėjo 22 d. nutartimi civilinės bylos pagal mergaitės senelių pareiškimą nagrinėjimą sustabdė iki įsiteisės nuosprendis, nutartis ar nutarimas baudžiamojoje byloje dėl A.Ūso nusikalstamos veikos.

Atskiruoju skundu L.Stankūnaitė prašė panaikinti Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartį ir civilinę bylą perduoti nagrinėti pirmosios instancijos teismui iš esmės. Ji teigė, kad ieškovai siekia vilkinti civilinės bylos nagrinėjimą, taip atskiria mergaitę nuo motinos dar ilgesniam laikui, o tai daro mergaitei nepataisomą moralinę ir psichinę žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius