Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paradoksas: tris Kauno medikus pražudžiusiam policininkui Sigitui Šostakui artimieji draudžia atlyginti žalą

Dėl rezonansinės avarijos nukentėjęs kaunietis Aleksejus Golubovas ir trijų žuvusių medikų artimieji nenori, kad teisiamasis Sigitas Šostakas įgytų atsakomybę lengvinančių aplinkybių.
S.Šostakas su savuoju advokatu Varėnos teisme
S.Šostakas (kairėje) su savo advokatu V.Bužinsku Varėnos teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Rezonansinėje baudžiamojoje byloje dėl garsiosios buvusio policininko Sigito Šostako sukeltos avarijos susiklostė paradoksali situacija.

Nors nukentėjusiais pripažinti keturi asmenys yra pateikę bendrą maždaug 0,7 milijono litų civilinį ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos, jie kategoriškai nesutinka padiktuoti S.Šostakui banko sąskaitos, į kurią kaltinamasis galėtų pervesti bent dalį žalos atlyginimo.

Priežastis: ant S.Šostako įtūžę žmonės nenori, kad kaltinamasis baudžiamojoje byloje įgytų dar vieną lengvinančią aplinkybę.

Kaip pasakojo 15min.lt, prieš Varėnos rajono apylinkės teismą 41 metų S.Šostakas stojo dėl vasario 13-ąją po vidurnakčio magistralės Vilnius–Kaunas–Klaipėda 46-ajame kilometre įvykusios avarijos, per kurią žuvo „Opel Vectra“ vairavęs žinomas Kauno medikas Rimgaudas Kazimieras Žukas ir jo sutuoktinė Kauno centro Vaikų poliklinikos vyresnioji vaikų ligų gydytoja Vida Žukienė.

Kiek vėliau ligoninėje užgeso V.Žukienės sesers, pulmonologės Audronės Golubovienės, gyvybė, o vienintelis avariją išgyvenęs keleivis liko Andrejus Golubovas.

„Mano ginamasis S.Šostakas norėtų pradėti atlyginti žalą“, – teismo posėdyje Varėnoje pareiškė advokatas Valdemaras Bužinskas, paprašęs teismo tarpininkauti gaunant nukentėjusiųjų banko sąskaitos numerį.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teisėjas Dalis Žilionis iškart net nesuprato, kodėl teismas įtraukiamas į šį reikalą. „Šalims bendrauti niekas nedraudžia...“ – teisėjas priminė, kad geranoriškai derinti įvairius reikalus proceso dalyviai gali ne tik posėdžių metu.

Tačiau advokatas V.Bužinskas pakartojo, kad dėl žalos atlyginimo netikėtai yra kilusi tam tikra techninė kliūtis. Neradęs bendros kalbos su oponentais prieš posėdį, teisininkas kreipėsi į teismą, kad galėtų bendrauti skaidriai ir visiškai oficialiai.

Nenori palengvinti kaltinamojo padėties

Nukentėjusiųjų šeimoms atstovaujantis advokatas Romas Aikevičius patvirtino, kad jo klientai nenori duoti sąskaitos.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vienintelis po avarijos likęs gyvas keleivis Andrejus Golubovas.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vienintelis po avarijos likęs gyvas keleivis Andrejus Golubovas.

„Čia savo menamo gerumo prašome nedemonstruoti!“ – S.Šostakui ir jo gynėjui teisme rėžė žmoną ir bičiulius palaidojęs bei pats per avariją nukentėjęs A.Golubovas.

Savo poziciją šiuo klausimu nukentėjusysis išdėstė taip: „Kai žinosim, kokio dydžio žalos atlyginimą nustatys teismas, tada galėsim apie tai kalbėti.“

Teisėjas A.Žilionis teiravosi, ar nukentėjusieji nenori duoti sąskaitos iš esmės todėl, kad bent iš dalies atlyginta žala taptų S.Šostako atsakomybę lengvinančią aplinkybę. Išgirdęs teigiamą atsakymą teisėjas tik pasiūlė nukentėjusiesiems pasikonsultuoti su savuoju gynėju, kaip bylos baigtį gali lemti toks S.Šostako gestas.

Tačiau esmę proceso dalyviams išaiškino pats Temidės tarnas: jei prieš teismą stojęs asmuo jaučiasi kaltas (juolab esant pareikštiems civiliniams ieškiniams) ir bet kurioje bylos stadijoje pageidauja atlyginti žalą – jis turi tokią teisę.

Šioje byloje S.Šostakui yra pareikštas ieškinys dėl  maždaug 20,5 tūkst. litų turtinės bei apie 0,7 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Todėl išeitis yra ir šiuo gana paradoksaliu atveju – S.Šostakui pervedus lėšas į teismo depozitinę sąskaitą ir nurodžius atitinkamą paskirtį, bus laikoma, kad kaltinamasis deda pastangas kompensuoti nukentėjusiesiems patirtus nuostolius ir dvasinius išgyvenimus.

S.Šostakas apie ieškinį: „Tai yra daug“

Iš pradžių šioje byloje S.Šostakui nukentėjusieji buvo pareiškę 15 158 litų ieškinį dėl materialinės žalos atlyginimo.

Tačiau neseniai prie bylos medžiagos buvo prijungti dokumentai iš bendrovės „Gilučių verslas“, pateikusios daugiau nei 5 200 litų sąskaitą „Opel Vectra“ vairuotojo sūnui už mašinos nuolaužų saugojimą aikštelėje.

„Žalą noriu atlyginti. Nors laidojimo išlaidas padengti“, – antradienį po teismo Varėnoje žurnalistams yra sakęs S.Šostakas, vengiantis net įvardyti jam pareikštų ieškinių sumą.

Ar elektrėniškis mano, kad 0,7 milijono litų suma neturtinei žalai atlyginti iš jo reikalaujama nepagrįstai? Anot S.Šostako, tai spręs teismas.

„Tai yra daug. Reikėtų visą gyvenimą dirbti, kad skolą grąžinčiau. Didelis ieškinys...“ – atsiduso kaltinamasis, pabrėžęs, kad po avarijos yra viso labo Darbo biržoje registruotas bedarbis. Be to, S.Šostakui dėl rankos traumos po avarijos nustatytas invalidumas, jo darbingumas siekia 50 proc.

Neseniai S.Šostakas svajojo užsidirbti vežiodamas malkas, tačiau teismas nesutiko grąžinti jam vairuotojo pažymėjimo.

Portalo žiniomis, S.Šostakas turi nemažai savo vardu registruoto paveldėto nekilnojamojo turto. Siekdamas užtikrinti ieškinių reikalavimus, teismas šiuo metu kaltinamojo turtą yra areštavęs. 

Netektys visai visuomenei

Advokatas R.Aikevičius kalbėjo, kad avarijos pasekmės itin skaudžios: „Žmonės neteko motinos, tėvo, žmonos, kitas asmuo pats buvo sužalotas.“

Teisininkas taip pat siūlė įvertinti, kokia žala buvo padaryta visai visuomenei. „Kažin, ar yra bent vienas kaunietis, kuris nežino šio įvykio ir nesidomi byla“, – retoriškai klausė advokatas.

Kaip pasakojo 15min.lt, Kaune vasario viduryje žuvusius medikus į paskutinę kelionę palydėjo minia žmonių.

Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Laidotuvėse
Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Medikų laidotuvėse

Anot advokato, nukentėjusieji pasigenda nelaimės kaltininko nuoširdumo. Žmones piktina, kad S.Šostakas pripažįsta tik tai, kad buvo išgėręs, tačiau tuo pačiu aiškina, jog ne girtumas buvo esminė šios avarijos aplinkybė.

Kaip rašė 15min.lt, antradienį Varėnos teismas gavo Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų išvadas, kad medikų „Opel Vectra“ magistralėje, kur leidžiama važiuoti 100 km/val., judėjo neadekvačiai lėtai – vos 17 km/val. greičiu.

S.Šostakas, kurio automobilio stabdymo žymių neaptikta, anot ekspertų, prieš smūgį tik neženkliai viršijo leistiną greitį – važiavo 106 km/val. greičiu.

15min.lt primena, kad netrukus po avarijos Vilniaus apskrities VPK viršininko įsakymu nuo šių metų kovo 4 d. S.Šostakas buvo atleistas iš vidaus tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą.

Karjeros laiptais nusirito ir tiesioginis tuometis S.Šostako viršininkas Trakų rajono policijos komisariate, posto neteko net policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

Skandalo įkarštyje S.Šostako byla asmeniškai domėjosi ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius