-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnai smogė čigonų taborui – sulaikyta narkotikų beveik už milijoną eurų

Antradienį vidurnaktį per slaptą Vilniaus kriminalinės policijos operaciją buvo sulaikyti stambūs heroino tiekėjai iš Tadžikistano. Jų automobilyje aptikta apie 12,5 kg heroino, skirto Vilniaus Kirtimų taborui. Mažmeninėje rinkoje šių narkotikų vertė siekia maždaug 900 tūkst. eurų.
Vilniaus mobiliosios kuopos pareigūnai sulaiko narkotikų prekeivius
Vilniuje sulaikyta narkotikų platinimu įtariama nėščia nepilnametė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sekė beveik metus laiko

Vynioti narkotikų tiekėjų tinklą, tiekusį heroiną čigonų taborui, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos (ONTV) pareigūnai pradėjo dar praėjusių metų vasarą.

VIDEO: Vaizdo įraše – ruso ir tadžiko, krūmuose slėpusių narkotikus, sulaikymo operacija

Po narkomanų mirčių bangos 2015 metų liepą buvo sudaryta pareigūnų grupė, skirta kovoti su narkotikų platinimu Vilniaus Kirtimų tabore. Būtent ši grupė ir atsekė gijas, vedančias nuo smulkiausių prekeivių iki stambiausių platintojų.

Tyrimą vykdė trys pareigūnai, o operacijos atomazgoje buvo pasitelkta dar keliolika policininkų. Tarp jų ir mobiliosios kuopos pareigūnai, padėję sulaikyti pagrindinius įtariamuosius.

Tadžikai vertėsi automobilių prekyba

2013 metais Vilniaus ONTV pareigūnai išnarpliojo beveik identišką narkotikų tiekimo taborui schemą. Tuomet sulaikyti du tadžikai su 10 kg heroino, skirto tabore įsikūrusiems prekeiviams. Atvykėliai oficialiai deklaravo, kad verčiasi automobilių prekyba.

Šią savaitę pareigūnų sučiupti 35-45 metų vyrai taip pat yra tadžikai, tiesa, vienas yra Rusijos pilietis, ir oficialiai verčiasi naudotų automobilių prekyba. Netgi sulaikytų narkotikų kiekis yra panašus.

Apytiksliais skaičiavimais iš sulaikyto kiekio taboro gyventojai būtų pagaminę 150 tūkst. dozių, o jas pardavę turėjo gauti 900 tūkst. eurų.

Sulaikyti įtariamieji Lietuvoje lankydavosi dažnai. Kol kas pareigūnai neturi duomenų, ar automobilių prekyba buvo tik priedanga nusikalstamai veiklai. Gali būti, kad tai buvo papildomas verslas, kuriuo prisidengdami atvykėliai galėdavo važinėti į Lietuvą, gabenti narkotikus, o pelną nešdavo abi veiklos sritys.

Ties Rykantais sulaikyti įtariamieji narkotikų platintojai heroiną vežė jo net neslėpdami. Narkotikai buvo aptikti tiesiog automobilyje.

Tiesa, prieš sulaikymą įtariamieji spėjo atsikratyti dalies narkotikų – kilogramą heroino paslėpė krūmuose netoli prekybos centro S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Bet pareigūnai šį paketą rado.

Narkotikų vertė mažmeninėje rinkoje – 900 tūkst. eurų

Pas įtariamuosius aptikta maždaug 12,5 kg. heroino. Jį pardavę tadžikai turėjo gauti maždaug 400 tūkst. eurų. Tai didmeninė kaina.

Vilniaus čigonų tabore sumaišius su įvairiomis priemaišomis iš vieno gramo heroino pagaminama maždaug 12 dozių. Į folijos lankstinuką supakuotas mišinys vadinamas čekiu. Už jį narkomanai sumoka 6 eurus.

Apytiksliais skaičiavimais iš sulaikyto kiekio heroino narkotikų prekeiviai būtų pagaminę 150 tūkst. dozių, o jas pardavę turėjo gauti 900 tūkst. eurų.

VIDEO: Vilniaus čigonų tabore gyvenantis Artūras pasakojo, kaip tapo vergu

Vienas taboro narkotikų tiekėjas paleistas pabėgo

Įtariamieji sulaikyti 48 valandoms. Šiuo metu Vilniaus areštinėje jie laukia sprendimo dėl kardomosios priemonės pakeitimo. Pareigūnai tikisi, kad teismas leis juos suimti ir atgal į laisvę nebepaleis.

O nerimauti pareigūnai turi pagrindą.

2013 metų lapkritį sostinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos (ONTV) pareigūnai sulaikė Tadžikistano pilietį 44 metų Komildžoną Umarovą, kuris buvo vienas svarbiausių Vilniaus čigonų taboro heroino tiekėjų.

ONTV pareigūnai beveik metus stebėjo šį nusikaltėlį ir ruošėsi sulaikymo operacijai, kuri sėkmingai buvo įvykdyta 2013 metų lapkritį. Narkotikų prekeivis su savimi turėjo apie 10 kg heroino ir 150 tūkst. JAV dolerių.

Tačiau Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius paleido tadžiką į laisvę, o šis paspruko nuo Lietuvos teisėsaugos.

K.Umarovas iki šiol slapstosi nuo pareigūnų. Manoma, kad jis per Baltarusiją pabėgo į Tadžikiją.

Planuojama daugiau sulaikymų

Pareigūnai teigia, kad sulaikyti asmenys buvo vieni pagrindinių narkotikų tiekėjų Vilniaus čigonų taborui. Neabejojama, kad tokių pardavėjų yra ir daugiau.

Šių platintojų parduodami narkotikai taborą pasiekia netiesiogiai. Tam naudojami tarpininkai. Jie apsunkina narkotikų tiekėjų nustatymą, tačiau tuo pačiu kiekvienas jų uždeda savo antkainį taip sumažindamas narkotikus narkomanams parduodančių platintojų pelną.

Pareigūnai nekomentuoja, ar šiuo metu vykdomi tyrimai nustatyti kitus stambius Kirtimų taboro narkotikų tiekėjus.

15min šaltinių žiniomis, artimiausiu metu planuojami kiti Lietuvos ir užsienio piliečių sulaikymai, susiję su narkotikų prekyba tabore.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius