Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienyje su Latvija sulaikytas keistas keliautojas

Pasienyje su Latvija Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės Pasvalio užkardos pasieniečiai sulaikė Ispanijos Karalystės piliečiu prisistačiusį keistą keliautoją, net nežinantį savo gimimo datos.
Lietuvos valstybės siena
Lietuvos valstybės siena / VSAT nuotr.

Pėsčiomis ėjęs vyras neturėjo jokių asmens tapatybės dokumentų ir teigė, kad iš Ispanijos į šiaurės šalis keliauja jau 18 metų. Tačiau duomenų bazėse, kuriomis disponuoja Lietuvos ir Ispanijos teisėsaugininkai, tokio asmens nėra.

Kaip informuoja Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Pasvalio užkardos pasieniečiai, vykdantys nelegalios migracijos prevenciją ir kontrolę šalyje, šeštadienio pavakarę Pasvalio rajono Šalnaičių kaime pastebėjo pėsčiomis iš Lietuvos į Latviją einantį pusamžį vyriškį.

VSAT pareigūnams pasiteiravus, kur vyras keliauja, ir paprašius pateikti asmens dokumentus, šis atsakė, kad yra Ispanijos Karalystės pilietis. Jis pasisakė tariamą savo vardą, pavardę ir  kad yra gimęs 1954 metais, tačiau jokių asmens dokumentų neturėjo.

Aplinkybių išsiaiškinimui bei tapatybės nustatymui pasieniečiai keliautoją pristatė į Pasvalio užkardą.

Vyras kalbėjo ispaniškai ir per vertėją pasieniečiams pasakojo, kad Ispanijoje gyveno vienas kaimelyje, šalia Madrido esančiame vienuolyne. Jis ten esą dirbo paprastus žemės ūkio darbus. Prieš 18 ar 19 metų, tiksliai nepamena, nusprendė keliauti į šiaurės šalis. Užsieniečio teigimu, maždaug tuo pat metu jis pametė asmens dokumentą ir  nepamena nei duomenų, nurodytų jame, nei savo tikslios gimimo datos, išskyrus metus.

Iškeliavęs iš Ispanijos jis esą norėjo patekti į bet kurią šiaurės valstybę, tačiau konkrečios šalies VSAT pareigūnams nenurodė. Sulaikytojo teigimu, jis tiesiog norėjo nukeliauti į didesnį miestą.

Keliautojas pasieniečiams papasakojo, kad keliavo pėsčiomis, o visos kelionės metu gyveno po atviru dangumi, niekur nedirbo, valgė tai, ką rasdavo ar ką jam paaukodavo žmonės.

Savo kelionės maršruto vyras nurodyti negalėjo, nes esą nežinojo šalių pavadinimų. Jis teigė, kad aplankė daug miestų, kurių pavadinimų taip pat nežino. Pasak ispano, pareigūnai jį sulaikė pirmą kartą per 18 kelionės metų, tuomet  jis ir sužinojęs, kad yra Lietuvoje.

Dėl asmens tapatybės nustatymo VSAT pareigūnai kreipėsi į Kalvių ir Kalvarijos kontaktinius punktus, esančius atitinkamai pasienyje su Latvija ir Lenkija, taip pat į VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės  Nacionalinį jūros sienos apsaugos koordinavimo centrą bei Lietuvos kriminalinės policijos Tarptautinių ryšių valdybą. Visos institucijos pranešė, kad tokio piliečio nėra jokiose duomenų bazėse ir asmenų registruose. Lietuvos pasieniečius Ispanijos pareigūnai taip pat informavo, kad toks asmuo nėra Ispanijos pilietis.

Pirmadienį Pasvalio rajono apylinkės teismas leido vyrą 3 mėnesiams apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre, kad būtų išspręstas klausimas dėl jo teisinės padėties Lietuvoje. Šio VSAT padalinio pareigūnai aiškinsis sulaikyto keliautojo tapatybę, o tai atlikus būtų sprendžiamas klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius