Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 09 /12:58

​Paskelbtas nuosprendis Gediminui Jackai ir nusikaltėlių grupuotei – trys žmogžudžiai kalės iki gyvos galvos

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį priešpiet paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo ir nužudymų kaltinami Viktoras Mula, Audrius Skėris, Markas Kardišauskas, Šarūnas Juodžbalys, Jonas Bielskis, Arikas Pastuškovas, Gintautas Žukauskas, Benas Juodris ir verslininkas iš Palangos Gediminas Jacka. Verslininkas iš Palangos į sostinę išklausyti jam palankaus verdikto šį ketvirtadienį neatvyko.
Benas Juodris ir Audrius Skėris
Benas Juodris ir Audrius Skėris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal galutines subendrintas bausmes, Audrius Skėris, Markas Kardišauskas ir Šarūnas Juodžbalys kalės iki gyvos galvos.

Viktorui Mulai dabar skrta 10 metų nelaisvės, bet pagal subendrintą nuosprendį jam teks kalėti iš viso 20 metų.

Palangos verslininkui Gedimunui Jackai byla nutraukta dėl senaties.

Valstybės saugomas su teisėsauga bendradarbiaujantis ir apie daugelį nusikaltimų iš gruouotės vidaus papasakojęs Jonas Bielskis turi kalėti 5 metus.

Arikui Pastuškovui Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu skirta 14,5 metų, Gintautui Žukauskui – 10,5 metų, o Benui Juodriui – galutinė 6 metų nelaisvės bausmė.

Teismo nuosprendyje pažymima, kad gaujos padaryti nusikaltimai nebuvo atsitiktiniai: „Tai gyvenimo būdo rezultatas. Nusikaltimai buvo gerai organizuoti, iš anksto apgalvoti, įvykdyti dėl žemų paskatų, keršto.“

Teismas pažymėjo, kad nusikaltėlių grupuotės veikla rodo cinišką gaujos narių požiūrį į žmogaus gyvybę.

Šioje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento duomenimis, nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

Gaujos nariai nuteisti dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Bylą sudaro daugiau kaip šimtas tomų.

Apie tai, su kokias siaubingais nužudymais siejamas šie kaltinamieji, 15min.lt išsamiai pasakojo ankstesnėse publikacijose (žr. susijusius straipsnius).

Pagal kaltinamąjį aktą, Saulius Skėris (šiam kaltinamajam mirus, jo atžvilgiu byla nutraukta) ir V.Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti atskirus asmenis, patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose.

2000 m. balandžio 11 d. Šiauliuose, namuose Lyros gatvėje, buvo nužudyta vietos verslininko Sigito Bielskio žmona ir apvogtas butas: išnešta aparatūra, auksas, šiek tiek grynųjų. Niekuo dėta, užpuolikams visiškai nesipriešinusi moteris buvo surišta ir pasmaugta.

Palangos verslininkas G.Jacka buvo kaltinamas, kad siekdamas atkeršyti Hilarijui Gediminui Sasnauskui už kreipimąsi į teisėsaugą ir duotus parodymus baudžiamojoje byloje, kurių pagrindu Mažeikių rajono teismo 1984 metų nuosprendžiu palangiškis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimo bausme už kurstymą duoti kyšį, nusprendė suorganizuoti šio verslininko iš Telšių nužudymą.

Kiti itin žiaurių nužudymų epizodai su garsiuoju palangiškiu niekaip nesusiję.

2000 m. birželio 16 d. Kaune, kieme prie Laisvės alėjos, buvo nušautas Ramūnas Kuzminas, pravarde Ramaškė. Dienos metu aukos tykojęs žudikas šaudė vyrui į galvą, stebint ir iš siaubo klykiant mažamečiam vaikui. Tarpuvartėje ramiai išeidinėjęs žudikas prasilenkė su aukos žmona, bėgusia prie ką tik nušauto vyro.

Buvo teigiama, kad Ramaškė nužudytas dėl skolų nusikalstamo pasaulio autoritetams J.Bielskiui ir Henrikui Daktarui.

Kitas nusikaltimas įvykdytas 2000 m. balandžio 11 d., kai Šiauliuose, namuose Lyros gatvėje, buvo nužudyta vietos verslininko Sigito Bielskio žmona ir apvogtas butas: išnešta aparatūra, auksas, šiek tiek grynųjų. Niekuo dėta, užpuolikams visiškai nesipriešinusi moteris buvo surišta ir pasmaugta.

Ikiteisminio tyrimo metu dėl šių dviejų asmenų nužudymo yra prisipažinęs M.Kardišauskas. Tačiau teisme šis vyras pareiškė, kad melavo, nes esą norėjo išvengti atsakomybės klaidindamas tyrėjus.

Prokuroras: „Įstatymai yra ir jie veikia“

Ši byla Vilniaus apygardos teismą pasiekė dar 2008 m.

Pirmąjį kartą jos nagrinėjimą sužlugdė dėl girtumo teisme darbo netekęs teisėjas Zenonas Birštonas. Kitą kartą procesas sugriuvo, kai kaltinimų paėmus 30 000 litų kyšį sulaukė teisėjų kolegijai vadovavęs Ryšardas Skirtunas.

Po nuosprendžio paskelbimo išsamų komentarą žiniasklaidai pateikė šią rezonansinę bylą kuravęs prokuroras Artūras Urbelis.

Generalinės prokuratūros atstovas svarstė, kad po garsiosios Dembavos tragedijos kilęs triukšmas, esą būtina griežtinti bausmes baisiausiems nusikaltėliams, buvo pagrįstas labiau emocijomis.

„Šis teismas parodė, kad įstatymai yra ir jie taikomi, kad už apgalvotus ir šaltakraujiškus nusikaltimus taikomos griežtos bausmės. Tai žinia visuomenei – artimųjų akivaizdoje įvykdomas nužudymas pripažįstamas itin pavojingu“, – pabrėžė A.Urbelis.

VIDEO: Prokuroro A.Urbelio komentaras G.Jackos ir nusikaltėlių grupuotės byloje

Šiandienis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius