-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patyręs žaibiškų vagysčių meistras su dviem jaunais pameistriais teisiamas dėl 50 naujų nusikaltimų

Prieš teismą stojo trys Vilniaus rajono gyventojai, įtariami per pusę mėnesio įvykdę 21 vagystę, per kitas porą savaičių – devynis plėšimus. Tarp nukentėjusiųjų įmonių – prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Drogas“, taip pat „Džinsų centras“, KIA automobilių salonas, „Topo centras“, „Optikos pasaulis“, „Lietuvos spauda“ „Gintarinė vaistinė“, „Tercija“.
Viktoras Kijenko (kairėje) ir Edgaras Aleksandrovas
Viktoras Kijenko (kairėje) ir Edgaras Aleksandrovas / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Dėl gabumų neįtikėtinai sparčiai vogti jau anksčiau pagarsėjęs Viktoras Kijenko (gim. 1966 m.) trečiadienio rytą stojo prieš Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą dėl daugybės naujų nusikaltimų. Šįkart teisiamas ne tik vagysčių meistras, bet ir du jo „pameistriai“, vienas iš kurių dar nepilnametis.

Per plėšimus nusikaltėliai naudojo peilius, kaukes. Tuo tarpu vagystės buvo vykdomos pagal vienodą scenarijų: Silpna sveikata ir lėtumu jau besiskundžiantis A.Kijenko stovėdavo atokiau ir stebėdavo aplinką, o jaunuoliai eidavo prie vitrinų, dauždavo jas akmenimis ir iš patalpų grobdavo įvairų turtą.

Tarp nukentėjusiųjų įmonių – prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Drogas“, taip pat „Džinsų centras“, KIA automobilių salonas, „Topo centras“, „Optikos pasaulis“, „Gintarinė vaistinė“, „Tercija“. Sykį nusikaltėliai įsibrovė net į Nemenčinės vaikų lopšelio darželio patalpas.

Žala viršija 75 tūkst. litų

Kaip vasarą skelbė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, Nusikaltimų tyrimo valdybos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą ir bylą perdavė teisminiam nagrinėjimui.

Byloje užfiksuota 50 nusikalstamų veikų, iš jų – 21 žaibiška vagystė, devyni plėšimai grasinant peiliu.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad trys Vilniaus rajono gyventojai – vienuolika kartų teistas 46 metų Viktoras Kijenko, keturis kartus teistas 20-metis Edgaras Aleksandrovas ir ankščiau neteistas 17-metis S.R., nuo 2011 metų lapkričio 3 iki lapkričio 17 dienos Vilniaus mieste iš įvairių prekybos centrų naktimis žaibiškai vogdavo kompiuterinę techniką, juvelyrinius dirbinius ir kitas prekes.

Be to, vyrai įtariami 2012 metais nuo sausio 24 iki vasario 10 dienos, dienos metu, grasindami peiliu ir dėvėdami veidą dengiančias kaukes, parduotuvėse ir vaistinėse iš kasų grobdavo pinigus.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai nustatė, kad šios nusikalstamos grupės nariai darydami nusikaltimus buvo pasidalinę vaidmenimis: V.Kijenko, į nusikalstamą veiką įtraukęs ir nepilnametį, atlikdavo žvalgybą, parinkdavo nusikaltimo objektus, nusikaltimo metu stebėdavo aplinką ir vėliau realizuodavo pagrobtą turtą. E.Aleksandrovas (gim. 1992 m.) ir nepilnametis S.R. vykdydavo nusikaltimus – vagystes ir grobimus.

Visų šių nusikaltimų metu padaryta turtinė žala viršija 75 tūkst. litų.

Dalis pagrobto turto buvo surasta pas įtariamuosius ir asmenis, kuriems V.Kijenko buvo realizavęs pagrobtą turtą. Visi šie asmenys nuo sulaikymo iki šiol izoliuoti nuo visuomenės.

„Visas jo elgesys rodė, kad jis savimi nepasitiki“ – apie nepilnametį plėšiką pasakojo pardavėja, spėjusi paspausti pavojaus mygtuką ir nedavusi nusikaltėliui nė lito.

Baudžiamasis kodeksas už plėšimą panaudojant peilį numato laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų, o už vagystes įsibrovus į patalpą – baudą arba areštą, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Kaltinamasis aktas – kaip romanas

Trečiadienį į posėdį neatvyko keli nukentėjusieji, tačiau teisėjas Valdas Bugelevičius nutarė nestabdyti proceso – pradėjo baudžiamosios bylos nagrinėjimą iš esmės. Kaltinamąjį aktą prokurorė Lilija Ambrulevičienė skaitė beveik valandą.

Beje, prisistatydamas teismui, ukrainiečių tautybės Lietuvos pilietis V.Kijenko pareiškė praeityje buvęs teistas ne 11, o 16 kartų. Teisiamasis tuo pačiu pasakė, kad parodymus duos tik pačioje proceso pabaigoje, po visų liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausų.

Iš kaltinamojo akto paaiškėjo, kad per ginkluotus plėšimus į įvairias veikiančias parduotuves dienos metu (turint tikslą pagrobti iš kasos pinigus, o iš vitrinų – vertingesnius daiktus) paprastai būdavo siunčiamas būtent nepilnametis. S.R. užsimaukšlindavo kaukę, išsitraukdavo iš kišenės peilį. Jei pardavėjos plėšikui priešindavosi, paauglys nevengdavo smogti moterims kumščiu į veidą. Tačiau ryžtingas jis pasirodė ne visoms nukentėjusiosioms.

Pardavėja – tvirtesnė už ginkluotą kaukėtą plėšiką

Pirmąją teismas apklausė sostinės Pylimo gatvėje veikiančios parduotuvės darbuotoją. Moteris pasakojo, kad žmonių nebuvo, kai vidun užėjo megztą rudą kaukę dėvėjęs ir nedidelį buitinį peiliuką rankoje turės plėšikas.

„Jis sako: atidaryk kasą. Aš jam sakau – neatidarysiu ir pinigėlių neduosiu“, – ramiai apie nemalonų nuotykį teismui pasakojo moteris.

Pardavėja sakė pati auginanti vaiką ir skirianti paauglišką elgesį nuo vyriško: „Vaikinukas buvo išsigandęs, nepasitikintis savimi.“

„Jūs manote, kad grasinti su peiliu yra vaikiška?“ – nukentėjusiosios teiravosi teisėjas.

„Visas jo elgesys rodė, kad jis savimi nepasitiki“ – pakartojo vilnietė, kuri spėjo paspausti signalizacijos mygtuką.

Plėšikas dar bandė grasinti, kad įdurs, tačiau to nepadarė.

Trečiadienį teismas paskelbė byloje pertrauką ir suderino trijų būsimų posėdžių datas. Šią didelę baudžiamąją bylą tikimasi išnagrinėti jau šias metais. Procesą palengvina tai, kad kaltę visiškai pripažįsta tiek pagrindinis organizatorius V.Kijenko, tiek nepilnametis jo parankinis. Tuo tarpu E.Aleksandrovas jaučiasi kaltas tik dėl to, kad kratos metu pabėgo nuo pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius