Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasarinė beprotybė didėja: žolės gaisrų Lietuvoje vis daugėja, sekmadienį jų daugiausiai sukelta Vilniuje ir jo apylinkėse

„Čia matyt paaugliai padegė. Jiems labai įdomu ir visai nerūpi, kad liepsnoje žūva visa, kas gyva“, - sako garbaus amžiaus ponia, sekmadienio popiete į laukus Vilniuje, greta Justiniškių, išsivedusi pasivaikščioti nedidelį šunytį. Visai greta girdėti specifinis spragsėjimas, vėjas kartkartėmis atpučia dūmų kamuolį, kiek akys užmato – juodas, išdegusios žolės plotas, kuris vis didėja liepsnai laižant jo pakraščius.
Dega pernykštė žolė
Dega pernykštė žolė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Sekite mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir pirmi sužinokite svarbiausias naujienas. Mes nenorime jūsų gąsdinti, mes tik norime padėti gyventi saugiau.

Pritūpiu nufotografuoti liepsną. Į veidą plūsteli karštis, kvėpavimo takus užgniaužia dūmai. Ilgai vienoje vietoje neįmanoma ištupėti. Išdegusios pievos plotas stulbina – jis driekiasi be galo ir be krašto.

Iki šios savaitės pradžios sausa pernykštė žolė Lietuvoje daugiausiai buvo deginama vakarinėje šalies dalyje. Sniegas ten nutirpo jau seniai, tad ir žolė ten pradėta deginti anksčiausiai. Šią savaitę, nutirpus sniegui, pamažu pernykštė žolė liepsnoti pradėjo ir kitose šalies vietose. Vien iki penktadienio ryto Lietuvoje nuo metų pradžios jau buvo užregistruota 895 gaisrai atvirose teritorijose.

Šis savaitgalis skaičius gerokai padidino. Penktadienį Lietuvoje registruota 114 gaisrų. 84 iš jų buvo atvirose teritorijose. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje 15min.lt žurnalistą informavo, kad šeštadienį jau buvo užregistruotas 101 žolės gaisras. Tuo tarpu sekmadienį iki 18 val. – jau 114.

Liepsnojančiose pievose jau žuvo ir vienas žmogus. Penktadienį apie 18.50 val. Vilniaus rajone, Murlinės kaime, prie savo namų, išdegusioje pievoje, rastas apdegusio I.Z. (gim. 1928 m.) kūnas.

Ugniagesiai teigia, kad sekmadienį daugiausiai žolės gaisrų užregistruota Vilniuje ir Vilniaus apskrityje. Nuo sostinės nelabai atsiliko ir Kauno bei Šiaulių apskritys.

Vilniaus ugniagesiai 15min.lt žurnalistui sakė, kad pirmieji pranešimai apie degančią žolę sekmadienį pradėjo plūsti maždaug nuo 14 val. Maždaug tuo pat metu ir miesto gyventojai tai vienoje, tai kitoje sostinės vietoje galėjo stebėti į dangų kylančius balkšvų dūmų stulpus.

Iki 19 val. gelbėtojai vos spėjo suktis gesindami liepsnojančią pernykštę žolę. Išdegė šimtai hektarų pievų. Ugnis ypač didelius plotus nuniokojo greta Justiniškių, Pilaitės apylinkėse, šalia Molėtų pl. už Didžiosios Riešės kaimo.

Ugniagesiai primena, kad už pernykštės žolės deginimą yra numatytos baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius