-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pavogti plastikos chirurgijos klinikos garsių Lietuvoje klientų duomenys: juodojoje rinkoje juos bandoma parduoti

Iš plastikos chirurgijos klinikos „Grožio chirurgija“ duomenų bazės programišiai pavogė garsių klientų asmens duomenis: vardus, pavardes, kitus kontaktinius duomenis. Dėl to klinika kreipėsi į policiją. Dabar bandoma neteisėtai gautus duomenis pardavinėti internete.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com

Tarp klinikos klientų, kurių asmens duomenys buvo nutekinti, yra ne vienas garsus muzikos ir krepšinio pasaulio atstovas. Dalis asmenų 15min pripažino, kad iš tiesų buvo šios klinikos klientais. Kad buvo pavogti duomenys, pripažįsta ir pačios klinikos atstovai.

Internete siekiama pasipelnyti iš neteisėtų duomenų

Pavogti duomenys yra nelegaliai pardavinėjami internete, sukuriant iliuziją, kad pinigus sumokėję asmenys galės pamatyti operacijų nuotraukas bei pacientų bylas.

Tačiau tai nėra tiesa. Iš tiesų, klinikos atstovo teigimu, buvo pavogti tik asmenų duomenys ir prie jų pridėtos atsitiktinės internete rastos operacijų nuotraukos. Jokios operacijų nuotraukos iš klinikos nenutekėjo.

Prašoma suma už neteisėtus duomenis nekukli: nuo 50 iki 2 tūkstančių eurų.

Chirurgas V.Kaikaris: buvo pavogti klientų asmens duomenys, bet ne nuotraukos

„Grožio chirurgijos“ klinikos chirurgas Vygintas Kaikaris 15min patvirtino, kad buvo pavogti klientų asmeniniai duomenys, dėl to yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau, jo teigimu, visos prie duomenų pridėtos nuotraukos yra ne klinikos.

„Taip, pavogė mūsų pacientų duomenis: adresus bei vardus ir pavardes. Bet tai nėra susiję su nuotraukomis, nuotraukos buvo sugalvotos pačių tų vadinamųjų hakerių, dabar mes ieškome, kas tai padarė. Mes padavėm šitą policijai“, – kalbėjo V. Kaikaris.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Vygintas Kaikaris
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Vygintas Kaikaris

Paklaustas, kada sužinojo apie tokią duomenų vagystę, gydytojas teigė: „Man atrodo, kad kažkur prieš savaitę laiko.“

Paklaustas, iš kur atsirado tos nuotraukos, jis teigė, kad jos tiesiog paimtos iš interneto: „Iš interneto pridėta dar nuotraukų. Aš pats tai mačiau. Iš interneto nukrautos nuotraukos ir pridėtos prie vardų ir pavardžių.“

Su klinikos vadovu Jonu Staikūnu 15min susisiekti nepavyko, jo telefonas buvo išjungtas, pati klinika neatsakė ir į siųstus elektroninius laiškus.

N.Bunkė: buvo siunčiamos žinutės, kuriose šantažuojant skubino nedelsti ir susimokėti

Nutekintų duomenų sąraše galima rasti ir grupės „Pop Ladies“ lyderės, atlikėjos Natalijos Bunkės pavardę. Tačiau nepaisant to, kad dalis jos asmens duomenų bei operacijos matuotės skaičių sutampa, dalis jų esą netikri, išgalvoti, bent jau taip 15min tikina pati N.Bunkė.

„Kol kas dar ir pati nežinau, ar čia tie duomenys nusiurbti, man ši istorija – lyg iš fantastikos srities. O ir nuotraukos, matyti, suklastotos – čia vaizduojama mergina yra tamsesnio gymio, tamsių plaukų, priešingai, nei aš“, – sakė N.Bunkė ir netrukus pridūrė neatmetanti tikimybės, kad ši bandyta nutekinti informacija – viso labo nešvarūs konkurentų įmonių žaidimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė

„Taip, aš esu pasidariusi krūtinės didinimo operaciją ir nematau čia nieko blogo. Labiau liūdina tai, jei tokiu būdu yra šantažuojami gydytojai“, – kalbėjo ji.

Atlikėja sako su panašiu atveju susidūrusi nebe pirmą kartą. Tie patys programišiai jai ir kitai jos garsiai bičiulei jau siuntė žinutes, kuriose anglišku tekstu šantažuojant skubino nedelsti ir susimokėti už tai, kad kompromituojanti medžiaga nepasklistų į eterį.

„Jie dirba jau nebe pirmą mėnesį, todėl suprantu, kad tos informacijos jiems nepavyksta parduoti. Nors pastangos – didelės: per žiniasklaidą, o ir pati žinutę gavau. Akivaizdu, kad kažkas nori pasipelnyti“, – pasakojo N.Bunkė.

Taip pat 15min buvimą klinikos klientais patvirtino ir kai kurie žinomi krepšininkai, kurių pavardes galima rasti pavogtų duomenų sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius