Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 19 /13:44

Penktadienio ryto staigmena Darbo partijos byloje: Viktoras Uspaskichas – vėl ligoninėje. Popietę nespėjęs atvykti į posėdį, kaltinamasis gavo 3 900 litų baudą

Juodosios buhalterijos byloje įrodymų tyrimą baigusiame Vilniaus apygardos teisme penktadienio rytą buvo laukiama baigiamųjų kalbų, per kurias valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros atstovas turėtų pasakyti, kokią bausmę siūlo skirti Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui ir kitiems kaltinamiesiems. Tačiau rytinis posėdis žlugo, nes V.Uspaskichas vėl atsidūrė ligoninėje. Kaltinamasis žadėjo atvykti į teismą popietę, bet pavėlavo, tad teismas skyrė jam 3 900 litų baudą.
V.Uspaskicho automobilis
V.Uspaskicho automobilis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Papildyta 13.44 val. Viktoras Uspaskichas į teismo rūmus sostinėje įžengė maždaug 13.25 val.

Tuo metu teisėjų kolegija jau buvo išėjusi, skirstėsi ir kiti proceso dalyviai bei žiūrovai.

Ir V.Uspaskichas, ir jo advokatas piktinosi, kad teisėjai negalėjo pakentėti dar 10 minučių, kad sulauktų taip skubančio kaltinamojo. V.Uspaskichas žurnalistams sakė, kad 3 900 litų bauda jam nesvarbi, bet jam nemalonūs „tokie žaidimai“ ir esą dirbtinis ažiotažas dėl jo neatvykimo į teismą.

Kaltinamasis ryžosi užlipti į teismo antrąjį aukštą, užėjo į tuščią posėdžių salę, domėjosi, ar teisėjų nėra koridoriuje už tarnybinio išėjimo durų. Tada V.Uspaskichas išsitraukė mobilųjį ir paskambino teisėjų kolegijos vadovei į kabinetą, informavo jau esantis teismo salėje. Savo ruožtu teisėja kaltinamąjį informavo, kad už neatvykimą į posėdį be pateisinamos priežasties jam yra skirta bauda, o bylos nagrinėjimas atidėtas dviem savaitėms.

VIDEO: V.Uspaskichas atlėkė iš Kauno per valandą, bet sostinės teisėjai jo nepalaukė

V.Uspaskichas pasakojo, kad jo sveikatos tyrimai buvo planuojami šiandieną po pietų, tačiau jis pajuto stiprius skrandžio skausmus, todėl buvo priverstas vykti pas medikus nuo pat ryto.

Aiškindamas, kodėl nespėjo atvykti į posėdį 13.00 val., V.Uspaskichas pabrėžė, kad ir taip labai trumpai, vos 3-4 valandas užtruko, nors paprastai tokio pobūdžio tyrimai trunka gerokai ilgiau.

Papildyta 13.14 val.  Praėjus keliolikai minučių nuo numatytos posėdžio pradžios, Viktoras Uspaskichas teisme nepasirodė, o teisėjų kolegija atėjo į salę.

„Prieš penkias minutes buvo skambutis, kad jau įvažiavęs į Vilnių“, – į teismo klausimą, kur jo ginamasis, atsakė V.Uspaskicho advokatas Vytautas Stanislovas Sviderskis.

Savo ruožtu prokuroras pareiškė turintis informacijos, kad kaltinamasis „ką tik“ išvažiavo iš Kauno.

„Jei apgaudinėja teismą, tai ypatinga nepargarba tiek teismui, tiek kitiems proceso dalyviams, tiek žiūrovams.

Šį poelgį vertinu kaip ypatingą nepagarbą, todėl siūlau skirti jam 30 MGL baudą“, – kalbėjo prokuroras Saulius Verseckas.

Advokatas V.Sirvydis ragino to nedaryti: „Žmogus sergantis, su skausmais...“

Vis dėlto teismas V.Uspaskichui penktadienį skyrė 30 MGL baudą už neatvykimą į posėdį be pateisinamos priežasties. Bylos nagrinėjimas atidėtas iki gegužės 2 d.

VIDEO: Prokuroras S.Verseckas paaiškino, kodėl pasiūlė skirti baudą V.Uspaskichui

Papildyta 12.37 val. Viktoras Uspaskichas penktadienį po vidurdienio Kaune išėjo iš konsultacinės poliklinikos rūmų.

„Važiuoju į teismą“, – tarstelėjo politikas ir 12.24 val. sėdo į savąjį limuziną.

Tuo tarpu sostinėje, Vilniaus apygardos teisme, jau susirinkę advokatai, žurnalistai. Proceso dalyviai ir žiūrovai spėlioja, kiek V.Uspaskicho vairuotojas vėluos atvežti kaltinamąjį į posėdį.

Papildyta 9.51 val. V.Uspaskicho advokatas Vytautas Stanislovas Sviderskis 15min.lt sakė, kad jo ginamasis į klinikas išvyko, nes skundžiasi skausmais. „Kiek žinau, jam skauda, išvažiavo į klinikas, kad numalšintų skausmus. Ką skauda? Kiek aš žinau, jis turi kiaurą skrandį, man net nemalonu kito žmogaus sveikatą aptarinėti su žiniasklaida“, – sakė advokatas. 

Jis pridūrė, kad penktadienį 13 val. numatoma antra teismo posėdžio dalis. „Gal tada bus daugiau informacijos. Aš žinau, kad V.Uspaskichas kai tik galės, iškart atlėks“, – sakė jis. 

V.Uspaskicho automobilis
V.Uspaskicho automobilis

Papildyta 9.23 val. Teisėjų kolegijos vadovė Daiva Pranytė-Zalieckienė pranešė, kad 9 val. į posėdį neatvykęs kaltinamasis Viktoras Uspaskichas paskambino į teismą 9.10 val. ir pranešė esąs Kauno klinikose.

Teisėja priminė, kad išvakarėse V.Uspaskichas buvo užsiminęs, kad penktadienio popietę jam yra suplanuoti išsamesni sveikatos tyrimai ligoninėje Kaune. Tačiau pacientas pajuto stiprius skausmus, todėl tyrimus teko daryti neatidėliotinai, penktadienį kuo anksčiau ryte.

„Čia gydytojai pranešė?“, – pasitikslino prokuroras. Teisėja pakartojo, kad pranešė pats kaltinamasis, ir teiravosi valstybės kaltintojo nuomonės, ką toliau daryti.

„Neturime kito pasirinkimo“, – prokuroras Saulius Verseckas konstatavo, kad nesant kaltinamojo tęsti bylos nagrinėjimo negalima.

Anot kolegijos pirmininkės, V.Uspaskichas svarstė, kad po trijų keturių valandų galėtų pasirodyti teisme Vilniuje. Todėl posėdis penktadienį atidėtas iki 13 val.

Kauno klinikų atstovė spaudai Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė 15min.lt negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad V.Uspaskichas vėl atvyko į šią gydymo įstaigą.

Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys 15min.lt teigė nežinantis, kas nutiko V.Uspaskichui. „Tik teisme sužinojau, teiraukitės jo advokato“, – sakė V.Gapšys.

VIDEO: V.Uspaskichas bandė aiškinti, kodėl pavėlavo į teismą ir gavo baudą

Pradžia. Jei Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys, Vitalija Vonžutaitė ir Marina Liutkevičienė penktadienio rytą tvarkingai susės į kaltinamųjų suolą, o kiti proceso dalyviai irgi atvyks į posėdį, Vilniaus apygardos teismas atvers naują lapą Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Ketvirtadienio pavakarę teisme baigus įrodymų tyrimą, penktadienio rytą nuo 9 val. šioje rezonansinėje byloje laukiama proceso dalyvių baigiamųjų kalbų. Vienas svarbiausių šio etapo akcentų – bylą kuruojančio prokuroro Sauliaus Versecko pareiga pasiūlyti bausmes kaltinamiesiems.

Kaip žinoma, pasunkinti kaltinimai dėl sukčiavimo šioje baudžiamojoje byloje yra pateikti V.Uspaskichui, jo pavaduotojui V.Gapšiui, „darbiečių“ aktyvistei V.Vonžutaitei ir buvusiai Darbo partijos iždininkei M.Liutkevičienei, o taip pat šiai politinei organizacijai kaip juridiniam asmeniui.

Baudžiamojo kodekso (BK) 182-ojo straipsnio 2-oji dalis numato, kad už šias nusikalstamas veikas kaltais pripažįstamiems veikėjams gali būti skiriama iki 8 metų nelaisvės. Teismas turi teisę skirti, pavyzdžiui, lygtinį laisvės atėmimą arba vien baudą, nors formaliai BK kitokios bausmės nei laisvės atėmimas nenumato: „Tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę arba didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes arba išvengė didelės vertės turtinės prievolės, arba ją panaikino, arba sukčiavo dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius